Kuinka pukea vauva vuodenaikojen vaihtuessa
 

Kuinka pukea pieni lapsi vuodenaikojen vaihtuessa

Välivuodenaikoina lapsen pukeminen voi olla haastavaa. Tämän päivän artikkelissa neuvomme, kuinka pukea pieni lapsi vuodenaikojen vaihtuessa.
Kuinka pukea pieni lapsi vuodenaikojen vaihtuessa
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Kirjoittanut Yesibeth Rincón

Viimeisin päivitys: 29 joulukuuta, 2022

Sopivien vaatteiden valinta pienille lapsille voi olla hankalaa vuodenaikojen vaihtuessa. Siirryttäessä talvesta kevääseen tai kesästä syksyyn ei koskaan voi tietää tarkalleen, mikä lämpötila tulee olemaan. Siksi sinun on hyvä tietää, kuinka pukea pieni lapsi vuodenaikojen vaihtuessa.

Kesän, tyypillisesti lämpimän vuodenajan, jälkeen saapuu syksy, jolloin ilma on yleensä miellyttävän viileä. Joskus syksyinen iltapäivä voi kuitenkin olla varsin lämmin, vaikkakaan ei niin kuuma kuin kesällä. Toisaalta voi olla myös päiviä, jotka tuntuvat hyytävän kylmiltä. Tässä tapauksessa herää usein kysymys, kuinka pieni lapsi tulisi pukea. On tärkeää, että lapsella ei ole kylmä, mutta ei myöskään liian kuuma.

Kuinka pukea pieni lapsi vuodenaikojen vaihtuessa

Vanhempana et tietenkään halua, että lapsellasi on kylmä aikaisin aamulla tai kuuma päivällä. Kerromme nyt, kuinka pukea pieni lapsi vuodenaikojen vaihtuessa.

1. Valitse vaatteet, jotka on helppo riisua

Lasta pukiessasi mieti aina hänen mukavuuttaan. Ostamiesi vaatteiden on hyvä olla helposti puettavissa ja riisuttavissa. Hyvä vaihtoehto ovat vaatteet, joissa on nepparit tai napit haara- ja kaulaosassa. Näin lapsen pukeminen ja vaipan vaihtaminen sujuu paljon nopeammin.

Äiti vaihtamassa tyttövauvan vaatteita.
Puuvillaiset vaatteet ovat mukavat päällä ja antavat liikkumisvapautta. Ne on myös helppo pukea ja riisua.

2. Valitse puuvillaiset vaatteet

Välivuodenaikoina pienille lapsille sopivat parhaiten puuvillaiset vaatteet. Puuvillakangas suojaa lapsen ihoa mahdolliselta ärsytykseltä ja allergisilta reaktioilta. Lisäksi puuvilla on mukava päällä, ja lapsesi voi liikkua vapaasti.

3. Valitse pitkähihaisia bodyja

Pitkähihaiset puuvillabodyt, myös ne jotka peittävät vauvan jalkaterät, ovat eniten käytettyjen vaatteiden listalla. Ne sopivatkin täydellisesti sekä sisä- että ulkokäyttöön ja pitävät lapsesi mukavan lämpimänä.

4. Pue vauvasi kerroksittain

Syksy on aikaa, jolloin ilma voi tuntua saman päivän aikana yhtäkkiä lämpimältä tai viileältä. Pyri siksi pukemaan lapsesi kerroksittain. Tällä tavalla voit säätää lapsen lämpötilaa sään mukaan kullakin hetkellä. Voit esimerkiksi pukea lapselle bodyn, T-paidan sen päälle ja sitten vielä takin.

Kerrospukeutuminen on aina avuksi tähän aikaan vuodesta. Näin suojaat lasta aamun ja illan viileydeltä, kun taas päivällä voit tarvittaessa riisua takin ja T-paidan. Alaosaksi voit valita shortsit ja sukat tai ohuet ja puuvillaiset pitkät housut.

5. Käytä hattua tai lippalakkia

Välivuodenaikoina, jolloin auringonpaistetta saattaa yhtäkkiä olla runsaasti tai ilma kylmetä odottamattomasti, kannattaa pitää mukana hattua vauvan pään peittämiseksi tarvittaessa. Se voi olla esimerkiksi puuvillahattu, joka suojaa lasta kylmältä.

Vauva istuu nurmikolla hattu yllään ja leikkii kukilla.
Hattu tai lippalakki suojaa lapsen päätä auringolta tai kylmältä.

6. Valitse mekkoja ja takkeja

Tytöt voivat välivuodenaikoina käyttää mekkoa tai hametta ja sen päällä takkia. Takki on ihanteellinen valinta, koska sen saa riisuttua heti, jos lapselle tulee kuuma. Jos päivä on erittäin viileä, jalat voi suojata sukilla tai sukkahousuilla.

7. Pue lapselle pyjama yöksi

Se, miten pieni lapsi tulisi pukea yöksi välivuodenaikoina, on suuri kysymys vanhempien keskuudessa. Jos vaatetta on liikaa, lapselle voi tulla kuuma. Kun siis laitat lapsesi nukkumaan, pue hänelle puuvillapyjama ja laita peitto päälle.

Muista kuitenkin aina, että lapsen pukeminen riippuu huoneen lämpötilasta. Voit kokeilla lapsen ihoa aina välillä. Jos iho tuntuu nihkeältä, ota peitto pois tai vaihda se ohuempaan vilttiin. Jos taas huomaat lapsen palelevan, peittele hänet paksulla neulepeitolla pitääksesi hänet lämpimänä.

8. Valitse umpinaiset kengät

Jalkineiksi kannattaa valita umpinaiset kengät. Jos laitat lapselle esimerkiksi sandaalit, päivän viiletessä jalat saattavat paleltua. Parhaita vaihtoehtoja ovat seuraavat:

  • Mokkasiinit
  • Nilkkurit
  • Tossut
  • Lenkkarit

Valitse sopivat vaatteet lapselle välivuodenajoiksi

Välivuodenaikoina pienen lapsen pukeminen voi olla haastavaa, sillä sää voi olla varsin epävakaa. Tärkeintä kuitenkin on, että äitinä olet varautunut kaikenlaisiin tilanteisiin ja että sinulla on lapsellesi sopivat vaatteet erilaisiin sääolosuhteisiin. Asujen tulee olla käytännöllisiä, helppo pukea ja riisua, valmistettu luonnonmateriaaleista ja mukavan tuntuiset päällä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.