10 mielenkiintoista faktaa vauvojen ihosta
 

10 mielenkiintoista faktaa vauvojen ihosta

Vauvojen iho on ihan erilainen kuin aikuisten iho. Nämä 10 mielenkiintoista faktaa voivat tulla sinulle yllätyksenä.
10 mielenkiintoista faktaa vauvojen ihosta
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 12 lokakuuta, 2022

Vauvojen iho on paitsi erittäin pehmeä, myös heidän suojansa ulkoisia haittatekijöitä vastaan. Ihon tunteminen ja siitä huolehtiminen sekä vuorovaikutus vauvan kaikkien aistien kanssa edistää tervettä kehitystä ja ravitsee äidin ja vauvan välistä tunnesidettä. Alla jaamme 10 mielenkiintoista faktaa vauvojen ihosta.

10 mielenkiintoista faktaa vauvojen ihosta

Kun pitelet vauvaa sylissäsi, nämä asiat eivät varmastikaan käy mielessäsi. Vauvojen ihoon liittyy kuitenkin useita mielenkiintoisia faktoja, jotka voivat tulla sinulle yllätyksenä. Tässä on kymmenen huomiota herättävää faktaa vauvojen ihosta.

1. Kylmät kädet ja jalat

Vastasyntyneillä on usein kylmät kädet ja jalat. Syy tähän on se, että heillä ei vielä ole kykyä säädellä ruumiinlämpöään oikein ja heidän verenkiertoelimistönsä ei ole vielä täysin kypsynyt.

Tässä elämänvaiheessa etusijalla on veren jakautuminen vitaalielimiin, joten kauimmaiset osat, kuten raajat, pysyvät kylminä.

2. Syntymämerkit

Noin kolmasosalla vauvoista on erilaisia syntymämerkkejä. Yleisimpiä ovat lohenväriset läiskät, joita kutsutaan haikaran puremiksi ilmestyessään niskaan ja enkelin suudelmiksi ilmaantuessaan otsaan.

Actas dermo-sifiliográficas -lehden tutkimuksen mukaan “lohiläiskiä” esiintyy yli 80 prosentilla vauvoista.

Vastasyntyneen vauvan iholla voi olla punertavia läiskiä.
Kun lohenvärinen läiskä ilmestyy vauvan otsaan, sitä kutsutaan “enkelin suudelmaksi”. Jos se taas näkyy niskassa, sitä kutsutaan “haikaran puremaksi”.

3. Karvaa kaikkialla kehossa

Vastasyntyneillä on karvaa kaikkialla kehossaan: selässä, kasvoissa, jaloissa, käsivarsissa ja jopa korvissa. Sitä kutsutaan lanugoksi ja se antaa suojaa kohdun sisällä. Useimmiten karvoitus karisee ennen syntymää, vauva nielee sen ja siitä tulee osa mekoniumia.

Joillakin vauvoilla on vielä syntyessäänkin tämä karvoitus, joka putoaa pois vähitellen.

4. Aktiiviset maitorauhaset

Joillakin vastasyntyneillä saattaa erittyä maitoa äidin hormonien vaikutuksesta. Lastenlääkäri saattaa joissakin tapauksissa neuvoa tyhjentämään sisällön kevyesti painamalla kivun ja rasvakystien ehkäisemiseksi.

5. Vauvat eivät hikoile

Hikoilu on yksi elimistön tavoista säädellä ruumiinlämpöä, erityisesti helteellä tai fyysisen ponnistelun aikana.

Vaikka vastasyntyneiden hikirauhaset ovat normaaleja, ne eivät täytä tehtäväänsä kovin tehokkaasti. Vauvoja onkin tärkeää suojata kuumalta ja kylmältä, sillä ne ovat erittäin herkkiä.

6. Hiusten kasvu

Osa vauvoista syntyy kaljuina, kun taas toisilla on syntyessään paljon tukkaa. Se, kuinka paljon hiuksia vauvalla on syntyessään, riippuu vanhempien hiuksista eli geneettisestä taustasta.

Tummat hiukset ovat usein selvemmin nähtävissä, kun taas vaaleat hiukset saattavat olla vähemmän näkyviä ja myös ohuempia. Syntymähiukset eivät myöskään ole vauvojen lopulliset hiukset.

7. Vauvojen iho on erilainen kuin heidän vanhempiensa iho

Vastasyntyneiden iho on erilainen kuin aikuisten iho. Vaikka se saattaa näyttää täydelliseltä, se on herkkä ja vaatii erityistä suojaa ja huolenpitoa ensimmäisten 12 kuukauden ajan.

Pharmaceutics -lehden mukaan vauvojen iho eroaa aikuisten ihosta muun muassa seuraavissa näkökohdissa:

  • Se kuivuu herkemmin
  • Vaikka vauvojen iho imee enemmän kosteutta, se myös menettää sitä nopeammin
  • Se on alttiimpi ärsytykselle ja allergioille
  • Se on 30 % ohuempi

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 8 hauskaa faktaa kaksosista

Vauva, jolla on vaaleanpunainen kukka.
Vauvan peseminen auttaa hoitamaan hänen ihoaan ja stimuloi samalla hänen aistejaan. Esimerkiksi hajuaisti on erittäin tärkeä, sillä pienokaiset tunnistavat äitinsä muun muassa tämän tuoksusta.

8. Peseminen stimuloi heidän aistejaan

Kun puhdistat vauvan ihoa tai levität sille kosteuttavaa emulsiota, et ainoastaan pidä huolta hänen herkästä ihostaan, vaan nämä päivittäiset rutiinit voivat myös stimuloida useita aisteja, kuten tunto- ja hajuaistia.

Rakastava kosketus ja miellyttävät tuoksut yhdessä luovat elinikäisiä muistoja. Hajuaisti on itse asiassa vauvojen voimakkain aisti, ja he tunnistavat äitinsä tämän tuoksusta.

9. Vauvojen iholla on muisti

Iholle on ominaista muisti ja lapsuudesta asti kärsittyjen vaurioiden kertyminen. Tästä syystä on niin tärkeää huomioida ja tehdä kaikki tarvittavat varotoimet ihon varjelemiseksi.

Näin iho toimii suojana bakteerien tunkeutumista ja veden hupenemista vastaan ja suojaa samalla lämpötilan muutoksilta. Se estää myös ultraviolettisäteitä, jotka voivat olla haitallisia.

10. Harlekiini-ilmiö

Tätä ilmiötä esiintyy usein keskosilla ensimmäisten elinviikkojen aikana. Kun vauva asetetaan kyljelleen, kyljellä lepäävä puolisko kehosta muuttuu voimakkaan punaiseksi, kun taas toinen puoli jää vaaleaksi. Tämä ilmiö on hyvänlaatuinen ja häviää muutaman minuutin kuluttua, kun vauva asetetaan selälleen.

Vauvojen väliaikainen iho

Vauvoilla on fysiologisesti epäkypsä ihon verenkierron säätelyjärjestelmä. Tämä tilapäinen seikka on syynä joihinkin huomiota herättäviin erikoispiirteisiin.

Vaikka ne voivat aiheuttaa huolta ja hätäännystä vanhemmissa, on syytä huomata, että ne ovat vastasyntyneiden hyvänlaatuisia ja ohimeneviä prosesseja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mack MC, Tierney NK, Ruvolo E Jr, Stamatas GN, Martin KM, Kollias N. Development of solar UVR-related pigmentation begins as early as the first summer of life. J Invest Dermatol. 2010 Sep;130(9):2335-8. doi: 10.1038/jid.2010.104. Epub 2010 Apr 29. Erratum in: J Invest Dermatol. 2011 Jun;131(6):1388. Ruvolo, Edvardo Jr [corrected to Ruvolo, Eduardo Jr]. PMID: 20428184.
  • Monteagudo B, Labandeira J, Acevedo A, Cabanillas M, León-Muiños E, Fernández-Prieto R, Toribio J. Mancha salmón: estudio descriptivo [Salmon patch: a descriptive study]. Actas Dermosifiliogr. 2011 Jan;102(1):24-7. Spanish. doi: 10.1016/j.ad.2010.06.019. Epub 2010 Dec 22. PMID: 21315858.
  • Verhave BL, Nassereddin A, Lappin SL. Embryology, Lanugo. 2021 Oct 18. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 30252348.
  • Rahma A, Lane ME. Skin Barrier Function in Infants: Update and Outlook. Pharmaceutics. 2022 Feb 17;14(2):433. doi: 10.3390/pharmaceutics14020433. PMID: 35214165; PMCID: PMC8880311.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.