Miksi käsienpesu vauvan seurassa ollessa on niin tärkeää? - Äitiyden Ihme
 

Miksi käsienpesu vauvan seurassa ollessa on niin tärkeää?

Miksi käsienpesu vauvan seurassa ollessa on niin tärkeää?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Miksi käsienpesu vauvan seurassa ollessa on niin tärkeää? Käsihygieniasta huolehtimatta jättävä aikuinen voi lasta käsitellessään tartuttaa tähän jonkin taudin. Huoli voi vaikuttaa erikoiselta ja jopa turhalta, mutta ei sitä missään nimessä ole.

Vauva on hyvin herkkä olento. Vaikka tauti näyttäytyisi aikuisella lievänä, se voi olla vakava riski pienelle lapselle. Tämän vuoksi on parempi varautua etukäteen ja pestä kädet aina ennen vauvan seuraan liittymistä.

Käsienpesu vauvan seurassa ollessa on tärkeää

Niinkin pieni asia kuin käsienpesu ennen vauvan käsittelyä, voi pelastaa lapsen elämän. Kyseessä on varotoimenpide, joka kaikkien aikuisten tulisi suorittaa ennen vauvan koskettamista.

Tietyt vakavat sairaudet voivat tarttua kosketuksen kautta. Tämän lisäksi on olemassa vaivoja, jotka ovat aikuisilla lieviä – kuten suolistotulehdus tai vilustuminen – mutta vastasyntyneellä potentiaalisesti vaarallisia.

Käsien puhtaana pitäminen on erityisen tärkeää lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Vauvat ovat herkkiä ja sairastuvat suhteellisen helposti. Pienen lapsen vastustuskyky ei ole vielä kunnolla kehittynyt, minkä vuoksi vauva ei välttämättä toivu sairaudesta nopeasti ja tehokkaasti, ja joissain tapauksissa aikuiselle vaaraton tauti vaatii lapsella sairaalahoitoa.

Jokainen meistä voi levittää bakteereita

Miten ja milloin kädet tulee pestä?

Pese kädet joka kerta halutessasi nostaa tai koskettaa vauvaa. Tämä on tarpeellista etenkin syöttämisen ja vaipan vaihdon yhteydessä tai koskettaessasi nenääsi tai suutasi esimerkiksi niistämisen tai aivastamisen vuoksi. Pese kätesi kunnolla saippualla ja vedellä – tämä on välttämätöntä bakteerien leviämisen estämiseksi.

Jatkuva peseminen voi alkaa tuntua työltä, mutta siitä huolimatta jokaista vauvaa käsittelevää tulee ohjeistaa tekemään näin. Sisarukset, isovanhemmat, tädit, enot, sedät ja kaikki muut vauvaa tämän ensimmäisten elinkuukausien aikana koskettavat täytyy saattaa tietoisiksi siitä, että käsien on oltava puhtaat.

Jos henkilö on sairas tai kärsii virus- tai bakteeritulehduksesta, mutta ei voi välttää lapsen tapaamista, hänen täytyy pestä kätensä tavallistakin useammin.

“Lääke pelästyneelle vauvalle on äidin pehmeä kosketus.”

– Tuntematon

Parasta on, että sairastava ihminen ei koske vauvaan lainkaan, eikä mielellään ole tämän lähettyvillä. Mitä vähemmän mahdollisuuksia sairauden levittämiseen ja lapseen tartuttamiseen on, sen parempi. On parempi olla varuillaan kuin katua jälkeenpäin.

Vanhemman ei tarvitse hävetä tai tuntea oloaan epämukavaksi pyytäessään isovanhempia tai muita vierailijoita olemaan koskettamatta vauvaa, jos kädet ovat likaiset tai henkilö on sairas. Vierailijoiden tulee ymmärtää tilanne, sillä kyseessä on lapsesi terveys ja hyvinvointi. Älä turhaan tunne huonoa omaatuntoa – on vanhemman tehtävä asettaa rajat, jotta vauva ei sairastu.

Jokainen meistä voi levittää bakteereita

Jokainen meistä voi levittää bakteereita

Vaikka et olisikaan sairas, voit levittää bakteereita. Kosketat päivittäin lukemattomia muiden koskettamia asioita ja esineitä, etkä voi olla varma, että kätesi ovat täysin puhtaat. Tämän vuoksi käsien peseminen on paras valinta, jolla varmistetaan pienen lapsen terveys.

Niihin hetkiin, jolloin et pysty käyttämään vettä ja saippuaa, on hyvä varautua pullollisella desinfiointiainetta. Desinfiointiaine puhdistaa kädet ilman saippuaa ja vettä, ja on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun törmäät ulkona ollessanne tuttavaan, joka haluaa koskettaa vauvaa.

Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, miksi käsienpesu vauvan seurassa ollessa on äärimmäisen tärkeää. Kuten huomaat, varovaisuutta suositellaan vauvan suojelemiseksi ihmisten levittämiltä bakteereilta.

Pidä kätesi aina puhtaina ja muistuta käsihygieniasta huolehtimisesta kaikkia, jotka haluavat nostaa lasta tai esimerkiksi silittää hänen kasvojaan. Vauvat ovat herkkiä, ja aikuisina on meidän tehtävämme pitää heidät turvassa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.