Mistä syystä vauva herää itkien kesken unen?

Vauvat tuntevat monia erilaisia tunteita ja tuntemuksia. Toisinaan ahdistuneisuus ja hermostuneisuus saa lapsen heräämään itku silmässä kesken unen.
Mistä syystä vauva herää itkien kesken unen?

Viimeisin päivitys: 14 heinäkuu, 2019

Monet vanhemmat kärsivät unettomuudesta, koska perheen pieni vauva herää yhtäkkiä itkien keskellä yötä tai kesken päiväunien. Yleisesti ottaen tätä tapahtuu useammin yöllä kuin päivällä, sillä vauva kokee yöllä olonsa helpommin epämukavaksi. Itkeminen on vauvalle pääasiallinen tapa ilmaista tarpeitaan ja tyytymättömyyttään.

Kaikki itku ei liity puhtaasti kasvamiseen ja kehittymiseen, ja toisinaan onkin selvää, että vauvaa itkee vain, koska haluaa itkeä ja hänen on saatava purkaa energiansa jollakin tavalla. Toisinaan taas vauva herää yhtäkkiä itkien, koska hänellä on tarpeita, joiden täytyy tulla huomatuksi.

Mistä syystä vauva herää itkien kesken unen?

Vauvat heräävät itkien monista erilaisista syistä, ja näistä yleisimmät esittelemme alla.

Nälkä

Pääasiassa pienet vauvat itkevät ilmaistakseen nälkää. Toisinaan vauvat itkevät nälän vuoksi jopa joka toinen tai kolmas tunti.

Ympäristöstä johtuva epämukavuus

Vauva saattaa herätä äkillisesti päiväunilta tuntiessaan olonsa epämukavaksi. Tämä epämukavuus voi johtua esimerkiksi kylmyydestä, janosta tai hyönteisen puremasta.

Vanhempien tulee kiinnittää huomiota lapsen nukkumapaikkaan, jotta hänen unensa ei häiriinny ympäristön vaikutuksesta. Vauvan nukkumatilassa ei tulisi olla esimerkiksi vahvoja tai ärsyttäviä hajuja, kovia ääniä tai voimakkaita tuulenpuuskia.

Huono nukkuma-asento

Vauva tulee aina asettaa mahdollisimman hyvään asentoon nukkumaanmenoaikana. Levottomasti nukkuva lapsi saattaa kuitenkin vaihdella asentoaan, mikä voi aiheuttaa jopa lihaskramppeja.

Mistä syystä vauva herää itkien kesken unen?

Pulauttelu

Pulauttelu on tavallista ensimmäisten elinkuukausien aikana. Nukkuessa tapahtuva pulauttelu kuitenkin aiheuttaa tukehtumisvaaran. Tämän seurauksena vauva herää itkien tuntiessaan olonsa epämukavaksi.

Pulauttelua voidaan estää pitämällä vauvaa syöttämisen jälkeen pystyasennossa, minkä lisäksi hänet kannattaa röyhtäyttää syötön lomassa tai sen jälkeen.

Ihottuma

Ihottumat ovat hyvin yleisiä vauvoilla, joiden iho on vielä hyvin herkkä. Kutina ja epämukava olo voi pahimmillaan häiritä lapsen unta. Vauvan iho tulee puhdistaa hyvin ja rasvata, minkä lisäksi lapsella tulee olla aina puhtaat vaatteet päällään. Vaippa on vaihdettava mahdollisimman nopeasti virtsaamisen tai ulostamisen jälkeen, jottei kostea vaippa ärsytä vauvan ihoa.

Epäsopiva vaatetus

Yleinen syy vauvojen heräämiseen itkien on se, että he kokevat olonsa epämukavaksi sen hetkisissä vaatteissaan. Pienet lapset kasvavat ulos vaatteistaan hyvin nopeasti, ja vaate voi alkaa nopeasti kiristää vauvan raajoja. Pahimmillaan kireä vaatetus voi häiritä verenkiertoa. Hyvä vaate on valmistettu hengittävästä ja iholle miellyttävästä materiaalista, ja vauvan on helppo liikkua se päällään.

Sairaudet

Vauva saattaa herätä itkien kesken unien, koska on sairastunut. Esimerkiksi tavalliseen flunssaan liittyvä tukkoisuus voi tehdä lapsen olon hyvin epämukavaksi.

Pelottavat painajaiset

Pahat unet ovat hyvin yleinen syy pienten lasten yölliseen heräilyyn. Monet vauvat alkavat itkeä juuri näkemänsä, pelkoa aiheuttavan painajaisen vuoksi.

Mistä syystä vauva herää itkien kesken unen?

Kaikki vauvat eivät ilmaise tunteitaan samalla tavalla. Sen vuoksi vanhempien on tärkeää oppia ymmärtämään lapsensa viestejä – oli kyse sitten itkusta tai eleistä. Vauvaa on myös tärkeä olla hyysäämättä liikaa. Joskus lapset itkevät yksinkertaisesti halutessaan jotakin, vaikka eivät asiaa oikeasti tarvitsisikaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vauva ei lakkaa itkemästä!
Äitiyden IhmeLue se täällä Äitiyden Ihme
Vauva ei lakkaa itkemästä!

Moni tuore vanhempi ei tiedä, kuinka toimia silloin, kun vauva ei lakkaa itkemästä. Tässä artikkelissa annamme neuvoja tällaisiin tilanteisiin.    • Acebo C, Thoman EB. Role of infant crying in the early mother-infant dialogue. Physiol Behav 1995; 57: 541-547.
    • Mandujano-Valdés MA, Arch-Tirado E, Verduzco A, Reyes-García CA, Pereira Fernández LP, Sánchez-Pérez C. Lo normal y lo anormal en el llanto del neonato y del infante. Ciencias Clínicas. 2013; 14(1): 12-20.