Kuinka toimia, jos vauva on tukehtumassa ruokaan tai juomaan?
 

Kuinka toimia, jos vauva on tukehtumassa ruokaan tai juomaan?

Sekä vauvaa imetettäessä että lapsen harjoitellessa kiinteiden ruokien syömistä, on läsnä tukehtumisvaara. Lähes kaikissa tapauksissa vauva saa itse kurkkuun jumiin jääneen ruoan tai juoman irti, mutta tästäkin huolimatta tilanne aiheuttaa huolta.
Kuinka toimia, jos vauva on tukehtumassa ruokaan tai juomaan?

Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2019

Yksi vanhempia eniten huolettavista asioista on se, että vauvan kurkkuun jää jotain jumiin. Näin tapahtuu useammin kuin uskoisitkaan, sillä pieni lapsi on vasta opettelemassa nielemistä. On siis tärkeä tietää, kuinka toimia, jos vauva on tukehtumassa ruokaan tai juomaan.

Ensinnäkin tärkeintä on, että pysyä rauhallisena, kun lapsen kurkkuun jää jotain jumiin. Suurimmassa osassa tapauksia vauva saa itse jumittuneen palan irtoamaan lähes välittömästi. 

Joillakin vanhemmilla on käsitys, että vauvan kasvoille puhaltaminen auttaisi tilanteessa, mutta tätä tulee ehdottomasti välttää. Jos vauvan kasvoille puhalletaan, hän lopettaa refleksinomaisesti hengittämästä, mikä ainoastaan vaikeuttaa kurkkuun jumittuneen palan irtoamista.

Vauva on tukehtumassa – miksi näin tapahtuu?

Imetettäessä, ja etenkin ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, lapsi saattaa usein olla tukehtumassa maitoon. Se, että vauva imee suurella tarmolla ja innolla, lisää myös maidon virtausta. Näin voi käydä sekä rinnasta että pullosta imiessä. Siksi onkin tärkeä annostella lapselle annettavan maidon määrää. Tämä on helpompaa pulloruokinnan kohdalla, sillä tuttipullon tuttiosa voidaan vaihtaa. Imettäessä äiti voi antaa maitoa erittyä rinnasta ennen kuin tarjoaa rintaa lapselle.

Yksi syy pienten vauvojen tukehtumistilanteisiin ovat heidän vatsa- ja ruoansulatusongelmansa. Jos vauva kärsii refluksista, jatkuva pulauttelu voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Kun vauva saavuttaa kuuden kuukauden iän, hän alkaa syödä kiinteitä ruokia. Tässä vaiheessa on tärkeää tarjota vauvalle sellaisia ruokapaloja, jotka eivät ole liian suuria tai kovia, jotta tukehtumisvaaraa ei synny. On selvää, että lasta ei saa missään tapauksessa jättää yksin syömään.

Vauvaa ei saa jättää yksin syömään

Kuinka toimia, jos vauva on tukehtumassa?

Jos vauvan syömisessä huomataan ongelmia, on tärkeä pysyä rauhallisena ja arvioida tilanne. Jos lasta imetetään, hän todennäköisesti syö liian nopeasti. Tässä tapauksessa vauva tulee nostaa pystyasentoon, jotta hän voi yskiä liian maidon pois. Tämä on todennäköisesti riittävä toimenpide kyseisessä tilanteessa.

Jos tilanne ei helpota, aseta lapsi kasvot alaspäin, ota tämän leuka peukalosi ja etusormesi väliin ja laske päätä hiukan alaspäin. Vauvan muun vartalon tulisi olla päätä korkeammalla. Näin painovoima tekee tehtävänsä ja maito virtaa ulos hengitysteistä.

Suurimmassa osassa tapauksia vauva saa itse jumittuneen palan irtoamaan lähes välittömästi.

Yksi apukeino on lyödä napakasti kämmenellä vauvan lapaluiden väliin. Tätä keinoa voidaan käyttää, kun lapsen epäillään olevan tukehtumassa ruokaan tai esineeseen. Jos tilanne ei vieläkään hellitä, aseta vauva selälleen ja paina peukaloillasi lapsen rintakehän keskeltä. Varmista, että lapsi hengittää koko ajan, eikä menetä tajuntaansa. 

Pidä silmällä myös lapsen huulten väriä – violetti väri huulten ympärillä kertoo siitä, että lapsi ei saa henkeä. Jos näin tapahtuu, eivätkä apukeinot ole toimineet, tulee soittaa hätänumeroon 112 välittömästi.

Kuinka toimia, jos vauva on tukehtumassa ruokaan tai juomaan?

Mitkä ovat tukehtumisen mahdolliset seuraukset?

Jos edellä mainitsemamme apukeinot eivät toimi, lapsi saattaa menettää tajuntansa hapen puutteesta johtuen. Tässä tapauksessa lapselle täytyy antaa painelu-puhalluselvytystä tajunnan palauttamiseksi, mikä on äärimmäisen tärkeää, sillä muuten tilanne voi olla kohtalokas.

Pienen lapsen ruokaan tukehtuminen on aina mahdollista, mutta on aikuisten tehtävä pyrkiä estämään tällainen tilanne. Jos imetät vauvaa, lapsi on hyvä pitää pystyasennossa, eikä täysin makuuasennossa.

Kun lapsi alkaa opetella kiinteiden ruokien syömistä, aloita tarjoamalla hänelle pehmeitä ruokia. Lapsen on helpompi jauhaa ja hajottaa pehmeä ruoka ikenillään. Muista tarjota lapselle myös vettä, joka helpottaa ruoan nielemistä. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.