Mistä lapsen jatkuva sairastelu johtuu? - Äitiyden Ihme
 

Mistä lapsen jatkuva sairastelu johtuu?

Jos olet joskus miettinyt, miksi oma lapsi tuntuu sairastavan muiden perheiden lapsia useammin, jatka lukemista. Tänään kerromme monen lapsiperhen arkeen vaikuttavasta ongelmasta, eli sairastelukierteestä.
Mistä lapsen jatkuva sairastelu johtuu?

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Mistä lapsen jatkuva sairastelu johtuu? Sairastuvatko jotkut lapset toisia helpommin? Kuinka usein lapset keskimäärin sairastavat? Nämä kuuluvat tavallisimpiin lääkäreiden kuulemiin kysymyksiin. Vanhemmat saattavat huolestua laskiessaan lapsen lukuvuodessa menettämien tarha- tai koulupäivien määrää.

On tavallista, että lapsi sairastaa hyvin usein ensimmäisten seitsemän elinvuotensa aikana. Tämä johtuu siitä, että lapsen vastustuskyky ei ole vielä täysin kehittynyt. Sen sijaan, että pidetään kirjaa sairaspäivistä, kannattaa hankkia tietoa siitä, mitä sairastelu kertoo lapsen yleisestä terveydestä.

Mistä lapsen jatkuva sairastelu johtuu?

On selvää, että kaikki lapset sairastuvat helposti, mutta jos vanhemmat alkavat laskea yhteen kaikkia vuoden sairaspäiviä, he saattavat pelätä jotain epänormaalia olevan tapahtumassa – tai huolestua, että lapsi sairastaa enemmän kuin ikätoverinsa.

Huolestumisen sijaan kannattaa ennemminkin arvioida tiettyjä lasten luonnollisiin ominaisuuksiin liittyviä tekijöitä. Ensinnäkin keskimääräinen, perusterve lapsi sairastuu yhdeksän kertaa vuodessa johonkin hengitysteihin vaikuttavaan virukseen.

Kouluikäinen lapsi voi sairastua jopa 12-13 kertaa vuodessa, ja sama koskee lapsia, jotka altistuvat tupakansavulle. Lapset ovat siis todella alttiita erilaisille tartunnoille, mikä on täysin normaalia myös perusterveiden lasten kohdalla.

Mistä lapsen jatkuva sairastelu johtuu?

Näin tunnistat lapsen vakavan sairauden

Kuten mainitsimme, jopa perusterve lapsi voi sairastua 1-7 vuoden iässä noin yhdeksän kertaa vuodessa. Tämä johtuu siitä, että lapsen vastustuskyky on vielä kehittymässä tai lapsi altistuu uusille taudinaiheuttajille. Miten vanhemmat voivat tunnistaa lapsen vakavan sairauden?

Jos lapsi kärsii seuraavasti oireita tavallisten sairauksien lisäksi, kannattaa keskustella lääkärin kanssa:

Nämä oireet voivat olla merkki siitä, että lapsen vastustuskyky on riittämätön. Sama koskee lapsen flunssaoireita, jotka pahenevat ja muuttuvat keuhkokuumeeksi tai aivokalvontulehdukseksi. Lisäksi, jos antibiootit eivät tehoa bakteeritartuntaan, kyseessä voi olla jokin harvinaisempi terveysongelma, jota asiantuntijan täytyy tutkia.

Jotta saadaan selville, johtuuko lapsen jatkuva sairastelu immuunipuutoksista, täytyy tietää, pystyykö hänen kehonsa torjumaan virustekijöitä. Oireet voivat nimittäin johtua myös allergioista.

Mistä lapsen jatkuva sairastelu johtuu?

Lapsen vastustuskykyä parantavat ruoat

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio vaikuttaa positiivisesti lapsen terveyteen. Näin hän saa suojaa virustartunnoilta tai ainakin toipuu niistä nopeammin.

Jos lapsi kärsii allergioista, tulee olla erityisen varovainen ruokaa koskevien rajoitusten ja muun hoidon suhteen. Näin pystytään vähentämään virustartuntojen määrää.

Ravitsemuksen asiantuntijat suosittelevat päivittäin syötävän vähintään kaksi annosta hedelmiä ja kasviksia. Kannattaa keskittyä erityisesti sitrushedelmiin, kuten appelsiineihin, sitruunoihin ja mandariineihin, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia.

Lapsen ruokavalioon kannattaa sisällyttää pähkinöitä, viljoja ja palkokasveja vähintään kaksi kertaa viikossa. Hänen tulisi saada myös jogurttia, hunajaa ja runsaasti nesteitä. Vaikka liika sokeri onkin haitaksi, on tärkeää, että lapsi saa sitä sopivissa määrin.

Onko lapsesi vahva ja energinen? Onko hänen ruokahalunsa hyvä, ja kasvaako hän normaalisti? Jos vastasit kaikkiin kysymyksiin myöntävästi, ei ole syytä huoleen. Muista, että jatkuva sairastelu on lapsilla normaalia tässä vaiheessa kehitystä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.