Mihin liivinsuojia tarvitaan? - Äitiyden Ihme
 

Mihin liivinsuojia tarvitaan?

Liivinsuojien ansiosta vaatteet välttyvät maidon herumisen aiheuttamilta tahroilta ja kastumiselta. Markkinoilla on erilaisia liivinsuojuksia, jotka ovat kaikki erittäin hyödyllinen apu tuoreelle äidille.
Mihin liivinsuojia tarvitaan?

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Liivinsuojia käytetään imetysvaiheessa paitsi suojaamaan vaatteita maidon herumisen aiheuttamilta tahroilta ja kastumiselta, myös estämään rinnanpäiden kipeytyminen pitämällä ihon kuivana.

Mihin liivinsuojia tarvitaan?

Tällä tuotteella on monia nimityksiä, mutta yleisesti se tunnetaan liivinsuojana. Ne osoittautuvat hyödylliseksi sinä aikana, kun äiti imettää vauvaansa, sillä jokaisen imetyskerran välillä saattaa rinnasta herua maitoa.

Nämä pienet maitotipat saattavat vaikuttaa harmittomilta. Ne kuitenkin tahraavat vaatteita eivätkä anna nännien kuivua kunnolla. Joillakin naisilla maitoa vuotaa enemmän kuin vain pieniä pisaroita, esimerkiksi silloin, kun olisi aika imettää vauvaa, eikä vauva ole lähellä. Näin on esimerkiksi työssäkäyvien äitien kohdalla.

Monien äitien rinnasta alkaa valua maitoa refleksinomaisesti, kun he kuulevat vauvan itkun tai he haistavat vauvan tuoksun. Tämä ärsyke aikaansaa sen, että äidin keho alkaa tuottamaan vauvan tarvitsemaa ruokaa eli maitoa.

Kaikkia edellämainittuja tapauksia varten liivinsuojukset tarjoavat loistavan ratkaisun. Liivinsuojukset imevät valuvan maidon itseensä ja vaatteet välttyvät tahraantumiselta.

Nainen voi tuntea olonsa epämukavaksi, kun ylivuotava maito aiheuttaa rinnuksille märkiä länttejä imetyskertojen välillä.

Käyttämällä liivunsuojia vältytään vaatteiden kastumiselta ja tahraantumiselta

Näin voi tapahtua mihin aikaan päivästä tahansa, joten paras tapa välttyä näiltä tilanteilta, on valmistautua niihin hyvin. Tällä tavoin vältytään epämukavalta ololta sekä häpeältä, jos nainen on poissa kotoa tai hänellä on seuraa.

Tämän lisäksi käyttämällä liivinsuojuksia, nännit eivät saa liikaa kosteutta, mikä voi aiheuttaa iho-ongelmia. Nämä suojukset imevät siis ylimääräisen kosteuden suojaamalla sekä nännejä että vaatteita. Siksi sinun onkin hyvä muistaa pakata liivinsuojuksia mukaan laukkuusi!

Erilaisia liivinsuojia

Nyt kun tiedät, mitä hyötyjä ja käyttötarkoituksia liivinsuojuksilla on, voit ostaa niitä paikallisesta apteekista tai marketista.

Nykypäivänä on kahdenlaisia liivinsuojuksia: kertakäyttöisiä sekä uudelleen käytettäviä. Se, mitä päätät valita, riippuu omista tavoistasi ja mieltymyksistäsi.

Kertakäyttöiset liivinsuojukset

Kuten näiden suojusten nimikin kertoo, ne voidaan heittää käytön jälkeen pois. Niitä käytetään vain kertaalleen, ja niitä valmistetaan eri materiaaleista, kuten selluloosasta, synteettisistä kuiduista (kuten polypropyleenista) tai puuvillasta.

Ne ovat hyvin imukykyisiä, mutta miinuspuolena on se, että niiden käyttö tuottaa runsaasti jätettä, aivan kuten vaippojen ja kosteuspyyhkeidenkin käyttö. Tämän takia moni käyttääkin niitä vain eritysitilanteissa.

Nämä pienet maitotipat saattavat vaikuttaa harmittomilta. Ne kuitenkin tahraavat vaatteita eivätkä anna nännien kuivua kunnolla.

Uudelleen käytettävät

Voit valita myös uudelleen käytettäviä eli pestäviä liivinsuojuksia. Nämä suojukset voidaan valmistaa puuvillasta tai muunlaisesta kankaasta, joita voidaan pestä ja uudelleenkäyttää niin monta kertaa kuin haluat.

Ne ovat paljon edullisempia kuin kertakäyttöiset liivinsuojukset, sillä vain yksikin pari uudelleen käytettäviä liivinsuojuksia saattaa riittää.

Mihin liivinsuojia tarvitaan?

Uudelleen käytettävien liivinsuojusten haittapuolena on se, etteivät ne ole yhtä tehokkaita kuin kertakäyttöiset. Ne pitää myös pestä joka kerta, kun ne tahraantuvat – eli yksi tehtävä lisää äidin suoritettavaksi vauvan nukkuessa.

Jos vietät kauan aikaa poissa kotona – esimerkiksi työpaikalla -, joudut pitämään niitä ylläsi, kunnes pääset kotiin pesemään niitä. 

Liivinsuojuksia käytetään yleensä imetyksen ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana. Niitä käytetään varsinkin silloin, kun äidin keho ei ole vielä tottunut imetysaikatauluun.

Liivinsuojuksia suositellaan myös äideille, jotka ovat jo palanneet töihin äitiyslomaltaan, tai äideille, jotka ovat poissa kotoa muuten.

Jotta liivinsuojukset toimivat, kuten niiden pitäisi, muista vaihtaa niitä tarpeeksi usein. Kun suojukset ovat märkiä, älä pidä niitä liian kauaa kosketuksessa ihosi kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.