Parhaat imetysasennot - Äitiyden Ihme
 

Parhaat imetysasennot

Parhaat imetysasennot

Viimeisin päivitys: 27 huhtikuuta, 2019

Imetys voi olla tuoreelle äidille monen huolen lähde, minkä vuoksi haluamme tänään kertoa, mitkä ovat parhaat imetysasennot. Jos olet epävarma siitä, miten ja millaisessa asennossa lasta kannattaa imettää, seuraava kuvaus hyviksi havaituista imetysasennoista voi olla suureksi hyödyksi.

Parhaat imetysasennot

Imettäessäsi voit valita monesta asennosta perustuen fyysiseen tilaasi ja mukavuuteen. Lisäksi voit vaihdella vauvan asentoa edistääksesi hänen hyvää oloaan ruokinnan aikana.

Parhaat imetysasennot

Asennosta riippumatta, tarkista, että vauvan imuote on hyvä. Lapsen suun tulee olla auki, kielen koskea nänniä alhaalta ja huulten olla ulospäin käääntyneet. Lisäksi sekä leuan että nenän tulisi koskettaa rintaa.

Takanoja-asento

Tämä on tavallisin imetysasento nisäkkäillä, ja se on hyvä ihmisenkin imetyksessä, jotta vauva voi etsiä rintaa itse ja vaihtaa toiseen rintaan, kun hänen tarvitsee.

Mene puoli-istuvaan asentoon ja laita vauva rinnallesi niin, että hän on vatsallaan ja pää on rintojesi välissä. Kun vauvan koko keho on päälläsi, sinun ei tarvitse tukea häntä – pelkkä silmällä pitäminen riittää.

Vastasyntynyt voi etsiä rintaa 10-60 minuuttia, mutta hänen kasvaessaan hiukan aika vähenee selvästi. Tällöin menee enää alle kymmenen minuuttia.

Istuma-asento

Kun äiti istuu tai on puoli-istuvana, vauva voidaan laittaa rinnalle usealla tavalla, kuten seuraavilla:

  • Pitkin pituutta: Äiti istuu selkä suorana, pitäen vauvaa rintaa kohti käännettynä niin, että jalat ovat toista rintaa kohden. Jos vauva torjuu rinnan, siirrä jalat sivuun, jotta hän tuntee saavansa maitoa siitä rinnasta, jonka hän normaalisti hyväksyy.
  • Rugby-tyyliin: Tässä vauva makaa selällään imiessään, ja hänen kehonsa on äidin käsivarren tukemana ja jalat äidin selän lähellä. Tämä on yksi parhaista imetysasennoista etenkin silloin, jos olet synnyttänyt keisarileikkauksella. Vauva ei nimittäin aiheta painetta leikkaushaavan alueella, ja asento myös mahdollistaa maitotiehyiden tyhjentämisen niin, että voidaan välttää maidon kertymisen aiheuttamia tukkeumia.
  • Pystysuorassa: Tässä äiti istuu ja laittaa lapsen, joka on myöskin istuma-asennossa, toiselle reidelleen. Asento edistää katsekontaktia sekä estää kurkkua tukkeutumasta maidosta, kun vauva imee hyvin nopeasti.

Kylkiasento

Tässä asennossa vauva on sängyllä makuuasennossa ja äidin kyljen suuntaisesti – voit itse levätä imettäessäsi.

Asento on yksi parhaista niihin tilanteisiin, kun vauva on hyvin painava tai olet toipumassa synnytyksestä. Asento toimii niin, että vauvan jalat osoittavat päätäsi tai vatsaasi kohden.

Voit valita monesta erilaisesta asennosta perustuen omaan fyysiseen tilaasi ja siihen, mikä on mukavin valinta imetykseen.

Nelinkontin

Vaikka tämä asento ei olekaan tavallinen, se on hyvä vaihtoehto niille äideille, joilla on rintatulehdus, sillä se helpottaa maitotiehyiden tyhjentämistä. Tätä varten laita vauva selälleen ja polvistu niin, että reitesi ovat hänen päänsä lähellä. Voit sitten nojautua vauvaa kohden ja tuoda rintasi suun kohdalle.

Miten imetykseen kannattaa varustautua?

Parhaat imetysasennot

Ennen kuin alat imettää vauvaasi, kannattaa varautua eräillä tavaroilla, sillä tulet viettämään pitkään tässä puuhassa – jopa tunteja. Seuraavat asiat ovat tarpeen:

  • Hyvä tuoli, joka sopii imetykseen
  • Tyynyjä, joiden varaan voit tukea käsivartesi vauvaa kannatellessasi, kuten myös niskasi, lantiosi ja polvet
  • Lukemista, nenäliinoja, lasillinen vettä sekä muita sellaisia asioita, joita arvelet haluavasi imettäessäsi, jotta et joudu nousemaan usein

Imetysasentoja on monia, ja voit valita niistä sen, mikä itsellesi ja vauvallesi parhaiten sopii. Imetys on äärimmäisen kyvykäs rakkauden siteen luoja, ja se tekee vauvastasi onnellisen, vahvan ja terveen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.