Vauvan itkun tulkitseminen - Äitiyden Ihme
 

Vauvan itkun tulkitseminen

Kokeneet vanhemmat tietävät, että on olemassa monen tyyppistä vauvan itkua. Jos tarvitset apua ymmärtääksesi, mitä lapsesi yrittää sinulle viestiä, jatka lukemista.
Vauvan itkun tulkitseminen
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Tiesitkö, että itkun tyyppi voi vaihdella sen mukaan, mitä tarvetta tai tunnetta vauva haluaa ilmaista? Alkuun vauvan itkun tulkitseminen voi tuntua vaikealta kaiken itkun kuulostaessa samalta, mutta ajan kanssa vanhemmat oppivat erottamaan itkutyypit toisistaan.

Itkeminen on ainoa tapa, jolla vauva pystyy viestimään tarpeistaan. Hän itkee kertoakseen olevansa nälkäinen, kylmissään, unen tarpeessa tai pelokas.

Jotkut vauvat itkevät intensiivisesti ensimmäisten elinpäiviensä tai -viikkojensa aikana. Siitä, että vauva itkee ilman kyyneleitä, ei kannata huolestua, sillä kyyneleet alkavat erittyä vasta kuudennen elinviikon jälkeen. Jotkut vauvat ovat rauhallisia, eivätkä itke kuin hyvin vähän ensimmäisten elinviikkojensa aikana.

Kun vauva on kolmen kuukauden iässä, hänellä on jo enemmän keinoja ilmaista itseään. Hän alkaa käyttää enenevissä määrin kehoaan itseilmaisun välineenä, ja myöhemmin ilmaantuvat ensimmäiset sanat.

Miksi vauvan itkuun tulee kiinnittää huomiota?

Jos vauva itkee, voit olla aivan varma, että tämä ei ole mitään teeskentelyä. Jokin on pielessä. On tärkeää, että vanhemmat yrittävät selvittää, mikä vauvan ahdingon aiheuttaa.

Jos näin ei tehdä, vauva kokee epävarmuutta.

Hän uskoo, että vanhemmat eivät ole häntä hoitamassa. Tämä epävarmuus voi luoda paljon stressiä, joka saattaa vaikuttaa vauvan kehitykseen haitallisella tavalla.

Jotta voisit auttaa lastasi, kosketus on erittäin tärkeä asia. Se on merkittävä tapa antaa vauvalle rakkautta. Vanhemman silitys on riittävä, jotta vauva tuntee itsensä rakastetuksi, turvassa olevaksi ja hoidetuksi.

Kosketus on tärkeä myös siteen luomisessa, mikä mahdollistaa myöhemmin sen, että lapsi luo rakenteen persoonallisuudelleen.

Miksi vauvan itkuun tulee kiinnittää huomiota?

Vauvan itkun tyypit

Kivusta itkeminen

Tämän tyyppinen itku on terävää ja intensiivistä. Sitä ilmenee, kun lapsi tuntee epämukavuutta tai kipua ja haluaa saada vanhemmat huomaamaan tämän.

Tällainen itku eroaa muusta itkusta siten, että sen aiheuttaa sairaus. Kun vauva itkee sairauden vuoksi, energianpuute voi saada hänet itkemään pitkillä valituksilla.

Lisäksi vanhemmat pystyvät tunnistamaan muitakin merkkejä siitä, että itku aiheutuu sairaudesta, ja näitä ovat esimerkiksi kuume, yskä ja nenän limaneritys.

Nälästä itkeminen

Tämä on yksi kaikkein tavallisimmista itkuista vauvalla. Se on korkeaa ja jatkuvaa itkua, joka useimmissa tapauksissa ei lakkaa ennen kuin lapsi saa ruokaa.

Kyseessä on vauvan tapa pyytää ravintoa. Jos hän ei saa ruokaa, hän voi jatkaa kovaa itkua, keskeyttäen sen ainoastaan vetääksen henkeä.

Koliikista itkeminen

Koliikki-itku voi olla yksi turhauttavimmista kokemuksista pienen vauvan vanhemmille. Nämä itkut ovat pitkällisiä ja intensiivisiä, sillä vauvalla on jatkuvaa epämukavuutta.

Vanhemmat voivat huomata kivun ja epämukavuuden vauvan kasvoiltakin.

Nämä itkut ilmenevät yleensä ruoansaannin jälkeen, sillä vauvan ruoansulatus mukautuu edelleen rintamaitoon. Vanhempien tulisi osata tunnistaa koliikki-itku, sillä tällöin vauvaa tulee yrittää lohduttaa.

Jos vauvalla on koliikkia, molempien vanhempien on hyvä osallistua hoitoon, sillä tilanne voi olla todella turhauttava.

Väsymyksestä itkeminen

Tämä on yksi helpoimmin tunnistettavista itkuista, ja se riittää kertomaan, kuinka paljon vauva on nukkunut muutamina viime tunteina.

Itkun lisäksi ilmenee myös haukottelua, ja vauva voi hieroa silmiään. Kun huomaat tällaista itkua, yritä rauhoitella vauvaa, jotta hän nukahtaisi.

Vauvan itkun erilaiset tyypit

Epämukavuudesta tai turhautuneisuudesta itkeminen

Viimeiseksi tämä vauvan itkun tyyppi, eli vauva voi itkeä ihan vain epämukavuuttaan. Muun muassa kylmyys, märkä vaippa, levottomuus tai se, että hän ei halua tulla nostetuksi, voivat aiheuttaa itkua. Vauva voi myös itkeä tylsistymisen tai sen vuoksi, että hän haluaa jotakin.

Mistä tällainen itku tunnistetaan? Vastaus on hyvin yksinkertainen: huulet työntyvät eteenpäin “töröhuuliksi”. Tällöin tulisi antaa vauvalle hellyyttä tai ratkaista epämukavuuden aiheuttava ongelma.

Tiivistäen voidaan sanoa, että vauvan itku on hyödyksi hänen selviytymisensä kannalta. Se on pääasiallinen vauvan tapa viestiä vanhemmilleen, ja toisin kuin hymyily tai jokeltaminen, itkun aiheuttaa yleensä se, että vauvalta puuttuu jotakin.

Jos vanhemmat eivät osaa tunnistaa tai vastata vauvan itkuun sopivalla tavalla, tuloksena on hänellä turhautuneisuutta ja epävarmuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.