Millainen on hyvä pinnasänky lapselle? - Äitiyden Ihme
 

Millainen on hyvä pinnasänky lapselle?

Millainen on hyvä pinnasänky lapselle?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 21 tammikuuta, 2019

Lastenhuoneen kalusteiden ja tarvikkeiden hankkiminen on hauska tehtävä. Yksi tärkeimmistä hankinnoista on lapsen sänky. Valittavana on valtavasti eri malleja ja tyylejä, mutta minkälainen on hyvä pinnasänky lapselle? Sopivan värisen ja näköisen pinnasängyn valitseminen voi olla helppoa, mutta sängyn tulee täyttää muitakin kriteerejä ollakseen turvallinen ja täyttääkseen lapsen tarpeet.

Lastenlääkärit suosittelevat leveää ja mukavaa pinnasänkyä, koska lapsi viettää siinä tunteja ja tunteja. Lisäksi vanhempien tulee kiinnittää huomiota muutamaan muuhun ominaisuuteen.

Millainen on hyvä pinnasänky lapselle?

  • Turvallinen materiaali. Pinnasängystä ei saa irrota maalia, lakkaa tai tikkuja. Lapsi saattaa imeä tai pureskella sängyn laitoja, mikä voi aiheuttaa allergiaa tai jopa myrkytysoireita. Kun käytössä on puinen huonekalu, on varmistettava, että siitä ei irtoa tikkuja, jotka voivat vahingoittaa lasta.
  • Optimaalinen korkeus. Monissa pinnasängyissä on liikuteltava pohja, jolla kaukalon korkeutta pystytään säätelemään. Vastasyntynyt vauva ei juuri liiku, ja alkuun pohja voidaan pitää yläasennossa, jotta lapsen nostaminen ja laskeminen sänkyyn on helppoa. Pohjaa lasketaan alemmaksi lapsen kasvaessa, jotta tämä ei pääse putoamaan laitojen yli oppiessaan istumaan ja seisomaan. Pinnasängyn tulee olla minimissään 60 senttimetriä syvä pohjasta sängyn laidan yläosaan ja 50 senttimetriä patjasta sängyn laidan yläosaan.
Millainen on hyvä pinnasänky lapselle?
  • Oikeanlainen patja. Patjan tulee olla pehmeä, jämäkkä, hengittävä ja noin 10 senttimetrin paksuinen. Patjan täytyy sopia käytettävään sänkyyn, eikä patjan ja sängyn laidan väli saa olla kahta sormenleveyttä leveämpi, jotta vauvan pää ei jää kiinni patjan ja sängyn väliin.
  • Jäykkä ja suora pohja. Patjan tulee olla sijoitettuna kestävälle pohjalle, jotta se tukee lapsen selkärangan kehitystä. Lapsi viettää pinnasängyssä paljon aikaa, joten sängyn ja patjan on oltava mukava ja turvallinen.
  • Samansuuntaiset pinnat. Jos sängyn laidoissa on pinnat, niiden välin tulee olla 4-6 senttimetriä, jotta lapsen pää ei mahdu läpi niiden välistä.

Lapsen pinnasängyn tulee siis olla mukava ja turvallinen. Vaikka ulkonäkö onkin monelle perheelle tärkeä kriteeri sänkyä valittaessa, turvallisuudesta ei saa missään tapauksessa tinkiä. Turvallinen pinnasänky on tukeva ja suunniteltu niin, että vauva ei pääse helposti putoamaan siitä, eikä hänen päänsä tai raajansa takerru sen rakenteisiin.

Kun vanhemmat ovat selvittäneet pinnasänkyihin liittyvät turvallisuustekijät, on aika valita perhettä miellyttävä sänky. Sopiva sänky riippuu esimerkiksi käytössä olevasta tilasta.

Minkälainen on hyvä kehto lapselle?

Erilaiset pinnasängyt

  • Perinteinen puinen pinnasänky. Suomessa lapset käyttävät pinnasänkyä 1,5-3-vuotiaaksi saakka. Mitä isompi pinnasänky on, sitä pidempään sitä voidaan hyödyntää.
  • Matkasänky. Helposti kasaan taittuva ja koottava matkasänky on kätevä valinta paljon liikkuville perheille. Ne ovat perinteisiä pinnasänkyjä pienempiä ja kevyempiä, ja niitä voidaan käyttää nukkumisen lisäksi leikkikehänä. Jos matkasänkyä käytetään pysyvänä nukkumispaikkana, siihen kannattaa hankkia lisäksi toinen patja.
  • Vanhempien sänkyyn kiinnitettävä sänky. Monet vanhemmat valitsevat tämän vaihtoehdon luodakseen perhepedin, jossa lapsi on lähellä vanhempiaan.

Lelut ja pinnasängyn paikka

Pehmolelut ja tyynyt voivat olla kauniita, ja lapsi voi pitää niistä, mutta niitä ei suositella säilytettävän pinnasängyn sisällä samaan aikaan lapsen kanssa. Pehmeät esineet aiheuttavat nukkuvalle vauvalle tukehtumisvaaran, minkä lisäksi ne saattavat aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita herkälle lapselle. Sama pätee pinnasängyn reunapehmusteisiin.

Pinnasänky tulee sijoittaa niin, että sen lähellä ei ole esineitä, jotka voivat kaatua tai pudota sängyn päälle tai joihin lapsi voi kuristua. Sänkyä ei saa sijoittaa vetoisaan paikkaan esimerkiksi ikkunan alle. Jokaiset vanhemmat päättävät itse, mihin huoneeseen haluavat lapsen sängyn sijoittaa. Ensimmäisten kuukausien aikana nukkuva lapsi on usein helpointa pitää lähellä vanhempia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.