Äidinmaidon säilytys - Äitiyden Ihme
 

Äidinmaidon säilytys

Äidinmaidon säilytys
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Imettämisestä on paljon hyötyjä niin lapselle kuin äidillekin, ja äidinmaito on kiistatta paras ja ravintoarvoiltaan täydellisin ruoka vauvalle. Toisinaan äiti ei kuitenkaan pysty olemaan lapsen luona ruoka-aikaan, ja tällöin hyvä ratkaisu on rintamaidon etukäteen talteen ottaminen ja säilyttäminen. Äidinmaidon säilytys tulee tehdä oikeaoppisesti, jotta maidon nauttiminen on lapselle turvallista ja terveellistä.

Milloin kannattaa käyttää rintapumppua?

Maidon keräämiseen on olemassa sähkö-, patteri- ja käsikäyttöisiä rintapumppuja, jotka kaikki täyttävät hyvin tehtävänsä. Eroavaisuudet ovat lähinnä maidonkeräämisnopeudessa ja imutehossa. Tehokkaat pumput aiheuttavat vähemmän epämukavaa tunnetta nänneille.

Mitä tulee pumpun käytön ajoittamiseen, asiantuntijoiden mukaan paras aika maidon pumppaamiseen on tunti imettämisen jälkeen. Jos äiti tietää tarkkaan, paljonko maitoa vauva juo, hän voi käyttää pumppua samanaikaisesti lasta imettäessään.

Äidinmaidon säilytys

Rintapumpun käyttäminen vie suurin piirtein saman ajan kuin vauvan imettäminen, eli noin 10-15 minuuttia. Pumppua voi käyttää niin usein kuin tuntuu tarpeelliselta hyvän maitovarannon keräämiseksi.

On hyvä muistaa, että mitä enemmän vauvaa imetetään tai maitoa pumpataan, sitä enemmän maitoa äidin keho tuottaa. Siitä, että maitoa pumppaisi liikaa, ei siis tarvitse olla huolissaan. On kuitenkin totta, että maidon määrään vaikuttaa myös se, kuinka paljon vettä äiti juo ja millainen hänen ruokavalionsa on.

Äidinmaidon säilytys

Missä säilöä maitoa?

Asiantuntijat neuvovat käyttämään steriloitua lasipurkkeja, joissa on ilmatiiviit kannet. Jos käytät muoviastioita tai suosittuja pumppujen säilöntäpusseja, pidä huoli, että ne ovat virallisesti hyväksyttyjä ruuan säilytykseen ja ne ovat läpäisseet vuototestit.

Käytännöllinen vinkki on säilöä yhteen astiaan aina sellainen määrä maitoa, jonka vauvasi yleensä juo yhdeltä istumalta. Tällä tavalla maitoa ei jää yli etkä siten joudu heittämään ylijäämää pois.

Kuinka kauan rintamaitoa voi säilöä ja missä lämpötilassa?

Viimeisimpinä vinkkeinämme rintamaidon säilömisestä tarkastelemme säilönnän aikaa ja lämpötilaa. Se aika, jonka rintamaitoa voi säilöä riippuu lämpötilasta, jossa sitä säilytetään.

Rintamaito voi säilyä kuusi tuntia huoneenlämmössä ja viileässä paikassa. Jääkaapissa se säilyy 24 tuntia. Jos päätät pakastaa rintamaitoa, pakkasessa se voi säilyä hyvänä yli kolme viikkoa.

Olipa rintamaitoa säilötty kuinka kauan tahansa, sinun kannattaa aina tarkistaa se ennen kuin annat sitä vauvallesi. Maitoa kannattaa mielellään haistaa, maistaa ja tarkastella sen väriä.

Tarkemman turvan takaamiseksi on viisasta laittaa astioihin merkki, josta käy ilmi säilönnän päivämäärä ja aika. Näin saat jälkikäteen tarkan tiedon maidon säilönnän hetkestä.

Äidinmaidon säilytys

Miten rintamaitoa tulee lämmittää?

Jos päätät pakastaa rintamaitoa, ota se jääkaappiin 24 tuntia ennen sen käyttöä. Tämä mahdollistaa maidon hiljalleen palautua takaisin nestemäiseen muotoonsa.

Mikäli et voi odottaa niin kauan, aseta jäisen rintamaidon astia lämpimään veteen ja heiluttele sitä hieman kunnes maito palaa takaisin nestemäiseksi.

Sama käytäntö pätee silloin, kun haluat lämmittää rintamaitoa. Pullo kannattaa ensin upottaa lämpimään veteen ja sitten ottaa se pois siinä vaiheessa, kun maito on saavuttanut optimaalisen lämpötilan.

Kuten aina, maista maitoa varmistaaksesi, ettei maidon lämpötila ettei se ole liian kuumaa, sillä silloin se voisi vahingoittaa vauvan herkkää suuta.

Käytännöllinen vinkki on säilöä yhteen astiaan aina sellainen määrä maitoa, jonka vauvasi yleensä juo yhdeltä istumalta.

Kuten näet, rintamaidon säilöminen ei ole niin monimutkaista, jos käytät näitä yksinkertaisia ja hyödyllisiä vinkkejä.

Pidä mielessä, että rintamaito tarjoaa vauvoille parhaat vitamiinit, vasta-aineet ja puolustuskykyä, joita heidän kehonsa tarvitsevat kasvaakseen terveellisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.