5 keinoa saada pieni lapsi syömään itse - Äitiyden Ihme
 

5 keinoa saada pieni lapsi syömään itse

Ei ole välttämättä helppo tehtävä saada lapsi syömään itse. Tässä artikkelissa jaamme vanhemmille muutamia vinkkejä, joiden avulla auttaa lasta tässä tärkeässä kehitysvaiheessa.
5 keinoa saada pieni lapsi syömään itse
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2020

Kun lapsi oppii syömään itsenäisesti, vanhemmille jää enemmän aikaa muihin askareisiin, minkä lisäksi tällä taataan koko perheelle ruokarauha, kun vanhemmatkin voivat keskittyä omaan ateriaansa lapsen syöttämisen sijaan. Kuinka sitten opettaa pieni lapsi syömään itse?

12-15 kuukauden iässä motoriset taidot ovat yleensä niin kehittyneet, että lapsi osaa pitää kiinni lusikasta ja työntää sitä suuhunsa. Tässä vaiheessa on mahdollista saada lapsi ottamaan ensimmäiset askeleensa suurta muutosta kohti. Kahden vuoden iässä lapsi yleensä voi jo harjoitella haarukan käyttöä. Suosittelemme kuitenkin jättämään veitsen käytön opettelun myöhempään ikään, sillä vielä tässä vaiheessa sen käyttö voi olla vaarallista.

5 keinoa saada lapsi syömään itse

1. Tarjoa sormiruokaa

Ensimmäinen askel saada lapsi syömään itse, on tarjota hänelle ruokia, joita hän voi syödä käsin. Tärkeintä on paloitella ruoka tarpeeksi pieniksi paloiksi, jotta lapselle ei aiheudu tukehtumisvaaraa. Ruokien tulee hajota helposti suussa ja olla helposti nieltävissä. Pienelle lapselle sopivia elintarvikkeita ovat muun muassa kypsät hedelmät, kuten banaani, mango ja persikka, keitetyt juureket sekä pasta ja juuston palaset.

Hienomotoristen taitojen kehittyessä lapselle on hyvä antaa oma muovinen lusikka tai haarukka, jonka käyttöä hän voi alkaa harjoitella.

5 keinoa saada pieni lapsi syömään itse

2. Valmista lapsen lempiruokia

Mikäli huomaat lapsellasi olevan vaikeuksia syödä ilman apua, kannattaa kokeille valmistaa hänen lempiruokansa. Syöminen on varmasti paljon helpompaa ja hauskempaa itse silloin, kun lapsi saa ruokaa eteensä, mikä herättää hänen huomionsa.

Tällaisessa tilanteessa ruoka-annos voi motivoida lapsen tarpeeksi, jotta hän ottaa haarukan käteensä ja alkaa syömään ilman vanhempien tai muiden perheenjäsenten apua.

3. Syö lapsen kanssa

Paras keino saada lapsi oppimaan on antaa hänen seurata aikuisten toimintaa. Tämän vuoksi perheen yhteiset ateriat ovat erinomainen tilaisuus saada lapsi oppimaan syömään itse. Lapsi voi näin toistaa ja matkia muiden liikkeitä ja samalla nauttia mukavasta seurasta ja yhteisestä ajasta.

Itse asiassa monet suosittelevat lapsen edessä istumista ja hänen seuraamista, kun lapsi opettelee syömään itse. Kun suhtaudut tilanteeseen positiivisesti, lapsesi itseluottamus kehittyy ja hän oppii sen seurauksena paljon nopeammin syömään itse.

12-15 kuukauden iässä motoriset taidot ovat yleensä niin kehittyneet, että lapsi osaa pitää kiinni lusikasta ja työntää sitä suuhunsa. Kahden vuoden iässä lapsi yleensä voi jo harjoitella haarukan käyttöä.

4. Ota koko perhe mukaan

Psykologisesta näkökulmasta, jotta lapsi oppisi syömään itse, hänen tulisi nähdä, että syöminen on sellaista toimintaa, mitä vanhemmat sisarukset ja aikuiset tekevät itse. Huomaat, että tällä tavalla lapsesi ryhtyy varsin nopeasti syömään itsenäisesti.

Kaikkien perheenjäsenten tulisi osallistua tähän prosessiin. Samoin kenenkään ei tulisi palata takaisin alkutilanteeseen, jossa lasta syötetään muiden toimesta.

5 keinoa saada pieni lapsi syömään itse

5. Valmistaudu isoon sotkuun

Jotta lapsi saadaan syömään itse, on parasta valmistautua isoon sotkuun. On erittäin todennäköistä, että lapsi sotkee niin ruokapöydän kuin itsensä. 

Välttääksesi tämän suosittelemme, että laitat lapsellesi ruokalapun, joka vähentää sotkua. Varmasti lapsi tästä huolimatta tulee saamaan tahroja vaatteisiinsa , mutta ruokalappu tai muu suoja tekee siivousurakasta vähän helpomman. 

Yhteenvetona haluamme muistuttaa, että rohkaiset lastasi usein matkan varrella, pyrit olemaan kärsivällinen ja kehut hänen jokaista onnistumistaan. Suosittelemme luomaan miellyttävän ilmapiirin ateriahetkien ympärille kehittämällä yksinkertaisia pieniä rutiineja lapsellesi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.