5 lapsille suositeltua hedelmää - Äitiyden Ihme
 

5 lapsille suositeltua hedelmää

Tiedätkö, mitkä hedelmät ovat erityisen hyväksi lapselle? Vaikka vuoden täyttäneet lapset voivatkin syödä mitä erilaisempia hedelmiä, etenkin tiettyjä hedelmiä suositellaan pienille lapsille.
5 lapsille suositeltua hedelmää
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi lapsen on nautittava kattavasti erilaisia ruokia ja ravintoaineita – luonnollisesti niin kauan kuin hän ei kärsi ruoka-aineallergioista tai -intoleranssista tai muusta ruokaan ja syömiseen vaikuttavasta sairaudesta. Jokaisen lapsen on tärkeä opetella jo pienestä pitäen syömään muun muassa hedelmiä ja vihanneksia päivittäin. Tänään listaammekin viisi lapsille suositeltua hedelmää.

Miksi tietyt hedelmät ovat niin tärkeitä lapsille?

Sairauksien ehkäisy

Vitamiineja, kuituja, antioksidantteja ja hivenaineita sisältävät hedelmät ja vihannekset ovat tärkeä osa jokaisen lapsen ja aikuisen terveellistä ruokavaliota. Muiden hyötyjensä ohella hedelmät ja vihannekset laskevat omalta osaltaan tiettyjen terveysongelmien sairauksien riskiä. Esimerkkinä mainittakoon ylipaino, sydän- ja verisuonitaudit, tietyt syöpätyypit, korkea kolesteroli ja tyypin 2 diabetes.

Asiantuntijat suosittelevat, että lapselle tarjotaan hedelmiä tai vihanneksia päivän jokaisella aterialla. Hedelmiä voidaan nauttia sellaisenaan välipalana tai niistä voidaan loihtia erilaisia jälkiruokia.

“Joka kerta, kun syöt tai juot, joko ruokit tautia tai taistelet sitä vastaan.”

– Heather Morgan

On tärkeää, että vanhemmat opettavat lapselle hyviä ja terveellisiä ruokailutapoja jo tämän ollessa pieni, jottei lapsi koe, että hänet pakotetaan syömään hedelmiä ja vihanneksia.

5 lapsille suositeltua hedelmää

Hedelmien esitteleminen lapselle

Ensimmäiset hedelmät, joita lapsi voi syödä, ovat omena, päärynä ja banaani. Myöhemmin vanhemmat voivat alkaa esitellä lapselle esimerkiksi luumuja, kirsikoita, viinirypäleitä ja kiivejä. Vuoden iässä lapsi voi syödä myös persikkaa, aprikoosia, appelsiinia, mandariinia, meloneita, mangoa ja papaijaa.

Kuten jo mainitsimme, hedelmät sisältävät runsaasti vitamiineja, minkä lisäksi lapsi saa niistä kuituja ja hiilihydraatteja. Koska hedelmät ovat suurilta osin vettä, ne auttavat myös pitämään lapsen nesteytettynä.

”Todisteet osoittavat, että lapset syövät enemmän soseutettuja hedelmiä tai vihanneksia, kun heitä on altistettu näille ruoille 8-9 päivän ajan. Karvaan maun torjuminen on ihmiselle luontaista, ja lapset tarvitsevat enemmän altistumista näille makuille. ”

– Maria Soledad Tapia, lastenlääkäri

Energian lähde

Hedelmät sisältävät helposti hyödynnettäviä sokereita. Ne tuottavat suuren osan lapsen päivän mittaan tarvitsemasta ja polttamasta energiasta. Hedelmät ovat täyttäviä ja auttavat näin pysymään erossa epäterveellisimmistä ruoista, kuten karkista ja muista herkuista.

5 lapsille suositeltua hedelmää

5 lapsille suositeltua hedelmää

Vaikka yli 1-vuotiaat lapset voivatkin syödä mitä erilaisempia hedelmiä, etenkin tiettyjä hedelmiä suositellaan pienille lapsille.

1. Omena

Omena on erinomainen terveellinen herkku lapsille ja monen lapsen ensimmäisenä soseen muodossa nauttima hedelmä. Omena sisältää runsaasti kuituja, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, rautaa, vitamiineja ja hiilihydraatteja. Omena on raikas ja runsaasti nestettävä sisältävä hedelmä, joka sulaa helposti – etenkin, kun se syödään ilman kuoria. Omena sisältää luonnollisia ja terveellisiä sokereita.

2. Banaani

Banaani sisältää runsaasti kaliumia, foolihappoa, C-vitamiinia ja B6-vitamiinia, jotka edistävät sydämen terveyttä, ehkäisevät nesteen kertymistä ja tehostavat kalsiumin imeytymistä luihin. Banaanin sisältämät kuidut vaikuttavat positiivisesti vatsan toimintaan.

3. Päärynä

Päärynän ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset kuin omenan. Makean makunsa ja vetisen koostumuksensa ansiosta päärynä on monen lapsen suosikkihedelmä, minkä lisäksi se on helppo yhdistää muihin hedelmiin erilaisissa jälkiruoissa ja soseissa. Päärynä sisältää runsaasti vitamiineja, ja sen kuidut auttavat omalta osaltaan vähentämään vatsavaivoja.

4. Mansikka

Mansikan maku on joillekin lapsille liian vahva tai hapan, joten kaikki lapset eivät ole välittömästi tämän marjan ystäviä. Vaikka lapsi ei pitäisikään mansikoiden mausta, näitä marjoja ei kannata kuorruttaa sokerilla. Mansikat ovat hyvin ravinteikkaita, sisältäen vitamiineja, kaliumia, rautaa, fosforia ja kalsiumia.

5. Persikka

Persikan syömistä suositellaan kovasta vatsasta kärsiville lapsille, sillä tämä hedelmä lievittää ummetusta ja vatsakipua. Persikka sisältää vitamiineja, rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Persikan kivi tulee muistaa poistaa ennen kuin hedelmä tarjoillaan lapselle.

Yllä mainittujen viiden herkullisen hedelmän lisäksi moni muukin hedelmä maistuu ja tekee hyvää lapsille. Lapsi voi nauttia hedelmät sellaisenaan tai niistä voidaan valmistaa esimerkiksi hedelmäsalaattia, soseita, mehuja tai smoothieita. Hedelmät toimivat hyvin myös jogurtin tai puuron rinnalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.