Mitä on lapsentahtinen sormiruokailu?

17 joulukuu, 2019
Lapsentahtinen sormiruokailu on yleistymässä, kun tieto metodin hyödyistä leviää. Tänään jaamme seitsemän reseptiä, jotka sopivat lapsille, jotka opettelevat syömään kiinteää ruokaa itse.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä lapsen ensimmäisten kuuden elinkuukauden ajan. Noin puolen vuoden ikäisen lapsen ruokavaliota voidaan alkaa laajentaa lisäämällä siihen uusia ruoka-aineita – kuitenkin niin, että vauva syö edelleen myös äidinmaitoa tai sen korviketta. Perinteisesti ruokavalion laajentaminen on aloitettu erilaisten soseiden avulla, mutta nykyään lapsentahtinen sormiruokailu on yleistymässä, kun tieto sen hyödyistä leviää.

Mitä on lapsentahtinen sormiruokailu?

Lapsentahtisessa sormiruokailussa vauvalle tarjotaan ruokia sellaisessa koossa ja muodossa, että hänen on helppo tarttu palasiin omilla käsillään. Lasta ei siis syötetä, vaan hän syö alusta alkaen itse. Vauva itse päättää, mitä hän syö, miten nopeasti ja kuinka paljon. Menetelmä perustuu siis siihen, että vauvalla on luontainen kyky säädellä syömänsä ruoan määrää tarpeensa mukaan.

Lapsentahtisessa sormiruokailussa lapsen annetaan syödä itsenäisesti tyypillisesti puolen vuoden iästä lähtien. Ennen metodin käyttöönottamista tulee kuitenkin varmistaa, että lapsi pystyy seuraaviin asioihin:

  • Pitämään päänsä ylhäällä
  • Koordinoimaan käsiään, silmiään ja suutaan pystyäkseen tarttumaan ruokiin ja syömään niitä
  • Nielemään kiinteää ruokaa turvallisesti ja ilman ruoan ulos sylkemistä

Menetelmä on hyödyllinen myös siitä syystä, että lapsi voi syödä monia samoja ruokia kuin muu perhe. On vanhempien vastuulla tarjota vauvalle monipuolista, terveellista ja ikään sopivaa ruokaa säännöllisin väliajoin. 

Onko lapsentahtinen sormiruokailu turvallinen menetelmä?

Mitä on lapsentahtinen sormiruokailu?

Lapsentahtista sormiruokailua on kritisoitu siksi, että huonosti toteutettuna se ei täytä lapsen ravitsemuksellisia tarpeita. Vanhempien onkin varmistettava, että sen lisäksi, että vauva ei pääse käsiksi tukehtumisriskin aiheuttaviin elintarvikkeisiin, hän syö ruokia, jotka sisältävät tarpeeksi rautaa ja energiaa. Sormiruokailua suunniteltaessa on tietysti otettava huomioon myös se, että ruoan on oltava koostumukseltaan sellaista, että lapsen on helppo tarttua siihen.

Sormiruokailun on todettu olevan turvallista, kunhan turvallisuusohjeita noudatetaan. Lapsen alkaessa syödä itsenäisesti kiinteitä ruokia, tulee seuraavat turvallisuustekijät ottaa huomioon:

  1. Lapselle ei tule tarjota ruokia, joissa on korkea tukehtumisriski.
  2. Tukehtumisriskin minimoimiseksi kukaan muu kuin lapsi itse ei saa laittaa ruokaa lapsen suuhun.
  3. Lasta ei saa koskaan jättää yksin ruoan kanssa, vaan aikuisen on oltava aina valvomassa ruokailua.
  4. Lapsen täytyy istua pystyasennossa korkeintaan kevyesti tuettuna. Hänen käsiensä ja käsivarsiensa tulee olla vapaasti käytettävissä.
  5. Ylimääräisiä häiriötekijöitä, kuten televisiota tai pelejä, tulee välttää.

Esimerkiksi seuraavia ruokia ei tule tarjota sormiruokailevalle pienelle lapselle:

  • Kokonaiset pähkinät ja mantelit. Näitä voidaan kuitenkin syödä jauhetussa tai murennetussa muodossa.
  • Kovat ruoat. Näihin sisältyy esimerkiksi porkkana ja omena, joka on yksi suurimman tukehtumisriskin aiheuttavista elintarvikkeista.
  • Raa’at vihannekset. Esimerkiksi paprika, sipuli ja selleri.
  • Pyöreät kokonaiset ruoat. Näihin sisältyvät esimerkiksi tietyt pavut, herneet ja marjat. Kirsikkatomaatit ja viinirypäleet tulee halkaista kahtia ja kirsikoista, oliiveista ja kivellisistä hedelmistä on poistettava kivet.
  • Makeiset. Pienen lapsen puremis- ja nielemiskyky ei ole vielä täysin kehittynyt.
  • Makkarat ja nakit. Näiden koko on usein sama kuin lapsen hengitysteiden.

Reseptit lapsentahtiseen sormiruokailuun

Mitä on lapsentahtinen sormiruokailu?

Esimerkiksi alla näkyvät ruoat sopivat hyvin lapsentahtiseen sormiruokailuun.

Maustettu ja kuutioitu kesäkurpitsa

Ainekset

  • Kesäkurpitsa
  • Rosmariinia ja pippuria
  • Ekstra-neitsytoliiviöljyä

Valmistus

  1. Pese ja kuutioi kesäkurpitsa.
  2. Aseta kesäkurpitsa uunivuokaan ja kaada sen päälle öljyä ja mausteita.
  3. Paista kesäkurpitsaa 175 asteessa 40-45 minuutin ajan.

Kurpitsa ja oliivitahna

Ainekset

  • Kurpitsa
  • 250 g mustia oliiveja
  • 0,4 dl oliiviöljyä
  • Valkosipulinkynsi
  • Persiljaa

Valmistus

  1. Kuori kurpitsa ja poista sen siemenet.
  2. Pilko kurpitsa ohuiksi siivuiksi ja paista siivut molemmin puolin pannulla.
  3. Murskaa oliivit öljyn ja muiden ainesten kanssa.
  4. Levitä oliivitahna kurpitsasiivujen päälle.

Porkkanahummus

Ainekset

  • 200 g kikherneitä tai muita keitettyjä palkokasveja
  • 150 g porkkanaa
  • 1 tl tahinia
  • Öljyä
  • Kuminaa, suolaa ja pippuria

Valmistus

  1. Sekoita ainekset tehosekoittimessa sileäksi tahnaksi. Lisää öljy vähitellen.

Herneet ja jogurtti

Ainekset

  • 300 g herneitä
  • 6 dl kasvislientä
  • 1 prk maustamatonta jogurttia
  • Mintunlehtiä
  • Öljyä

Valmistus

  1. Keitä herneet kattilassa.
  2. Yhdistä herneet ja muut ainekset.

Turska ja bataatti

  • Hake and sweet potato meatballs

Ainekset

  • 200 g kummeliturskaa
  • Keskikokoinen bataatti
  • Ekstra-neitsytoliiviöljyä

Valmistus

  1. Pilko bataatti paloiksi ja paista sitä 175 asteessa 35-40 minuutin ajan.
  2. Varmista bataattipalojen kypsyys haarukalla ja nosta ne sivuun.
  3. Keitä turskaa 5 minuutin ajan.
  4. Aseta bataatit kulhoon ja murskaa ne haarukalla.
  5. Poista kalasta ruodot ja nahka ja sekoita kalanpalat bataatin joukkoon.
  6. Lisää pieni määrä öljyä ja muotoile taikina pulliksi.
  7. Ruskista pullat pannulla öljyssä.

Pähkinä-banaanismoothie

Ainekset

  • 1 tl maapähkinävoita
  • Jauhettua kanelia
  • 1-2 keskikokoista banaania
  • 2,4 dl kasvimaitoa (ei riisimaitoa)

Valmistus

  1. Sekoita kanelia lukuun ottamatta kaikki ainekset yhteen.
  2. Koristele ja mausta smoothie kanelilla.

Energiapyörykät

Ainekset

  • 6 taatelia
  • 1 tl maapähkinävoita tai cashewtahnaa
  • 100 g murskattuja saksanpähkinöitä
  • Makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • (Nestemäistä kookosöljyä)

Valmistus

  1. Liota taateleita ja poista niistä kivi.
  2. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja murskaa ne. Jos murskaaminen on vaikeaa, lisää seokseen pieni määrä kookosöljyä.
  3. Muotoile taikina pyöryköiksi ja ripottele niiden päälle kaakaota.

Oikein toteutettuna lapsentahtinen sormiruokailu on siis turvallinen ja terveellinen menetelmä vauvan ruokavalion laajentamiseen. Kunhan vanhemmat käyttävät hieman mielikuvitustaan, lapsi saa tutustua moniin eri ruokiin ja erilaisiin makuihin. Hän paitsi oppii syömään terveellisesti, myös harjoittaa motorisia taitojaan ja oppii ymmärtämään perheen yhteisten ateriahetkien tärkeyden.

Recomendaciones para la alimentación saludable en la primera infancia (de 0 a 3 años). Agencia de Salut Pública de Cataluña.

Dogan E, Yilmaz G, Caylan N, Turgut M, Gokcay G, Oguz M. Babyled complementary feeding: Randomized controlled study. (2018). Pediatr Int, 60(12): 1073-80.

Grueger, B; Canadian Pediatric Society and Community Paediatrics Commitee.  (2013). Paediatr Child Health, 18(4): 210.

Cameron, S. L; Heath, A. M and Taylor, R. W. (2012). How Feasible Is Baby-Led Weaning as an Approach to Infant Feeding? A Review of the Evidence. Nutrients, 4: 1575-1609.

Wright, C; Cameron, K; Tsiaka, M and Parkinson, K. (2011). Is baby-led weaning feasible? When do babies first reach out for and eat finger foods? Maternal and Child Nutrition, 7:27-33.

Lidia Folgar. Aprender a comer solo (2017). 2ªEd, España. Arcopress.

Juan Llorca y Melisa Gómez. Sin dientes y a bocados. (2018). Editorial Vergara.