Mitä yhteishuoltajuus merkitsee? - Äitiyden Ihme
 

Mitä yhteishuoltajuus merkitsee?

Mitä yhteishuoltajuus merkitsee?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 02 maaliskuuta, 2019

Monessa perheessä yhteishuoltajuus on paras vaihtoehto avioeron sattuessa, sillä se antaa lapsille mahdollisuuden viettää aikaa molempien vanhempien kanssa.

Avioero on yksi vaikeimmista asioista, joita pariskunnan eteen voi osua, ja se on lähes aina viimeinen mahdollinen ratkaisu. Lapselle, joka haluaisi nähdä vanhempansa ikuisesti yhdessä, näiden ero voi tuntua hyvin epäreilulta ja hämmentävältä. Lapsi ei ole vastuussa tilanteesta, ja on tärkeää, että vanhemmat toimivat niin kypsästi kuin mahdollista lapsen kärsimyksen minimoimiseksi.

Tänään kerromme oleellisimmat asiat yhteishuoltajuudesta, joka on vaihtoehto perheen tulevaisuuden muokkaamiseksi avioeron hetkellä.

Mitä yhteishuoltajuus merkitsee?

Yhteishuoltajuus on laillinen sopimus, jossa määritellään, että molemmat vanhemmat ovat vastuussa lasten kasvatuksesta, vaikka avioliitto onkin purettu.

Tämä tarkoittaa ajan, velvollisuuksien ja lasta koskevien oikeuksien jakamista. Sopimus määrittää selvästi, että kustannukset lapsen hoidosta ovat molempien vastuulla.

Perinteisesti maailmalla pariskunnan erotessa äiti on saanut täyden huoltajuuden, kun taas isä on saanut oikeuden vierailuhin.

Tämä tilanne ei ole ihanteellinen lapselle, joka tarvitsee ajanviettoa isänsä kanssa paljon enemmän kuin vain vierailuiden verran.

Kun on yhteishuoltajuus, lapsi saa viettää yhtä paljon aikaa molemman vanhempansa kanssa. Näin kumpikaan ei jää ulkopuolelle.

Se, miten pitkään lapsi viettää vanhempien luona, on perheen päätettävissä. Kumpikin vanhempi voi saada huoltajuuden esimerkiksi joka toisena kuukautena, viikkona tai joinakin päivinä.

Mitä yhteishuoltajuus merkitsee?

Mitä yhteishuoltajuuteen vaaditaan?

Eräät asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tämä huoltajuusmuoto on vähemmän traumaattinen lapselle, sillä kumpikaan vanhempi ei jää pois lapsen arjesta.

Jaettu huoltajuus ei kuitenkaan sovi kaikille perheille. Jotta järjestely toimisi, vanhempien tulee olla hyvissä väleissä toistensa kanssa.

Lisäksi vanhemmat, jotka jakavat huoltajuuden, yleensä asuvat lähekkäin, mutta joissakin tapauksissa eri kaupungeissa asuvat vanhemmat pystyvät järjestämään lasten asuminen toisen luona kuukausia kerrallaan.

Laki ei pysty määrittämään ihan kaikkea. Tuomari ei voi määritellä jokaista yksityiskohtaa perheen elämässä, jos avioero tulee eteen.

Jotta yhteishuoltajuus toimisi, vanhempien tulee olla samaa mieltä siitä, mikä on parhaaksi lapsen hyvinvoinnille.

Hyvä tapa katsoa tätä laillista järjestelyä on ymmärtää se, että yhteishuoltajuus ei ala avioerossa, vaan  silloin, kun pari tekee päätöksen tuoda maailmaan lapsi. Tästä hetkestä lähtien heillä on jaettu vanhemmuuden vastuu.

Sopivan yhteishuoltajuussopimuksen luominen ei välttämättä ole kovin monimutkainen prosessi, kunhan  vanhemmat ovat yhtä mieltä siitä, mikä lapselle on parasta.

Yhteishuoltajuuden hyödyt

Jaettu huoltajuus tuo perheelle selkeitä hyötyjä:

  • Se kunnioittaa lapsen oikeutta pitää yllä jatkuvaa yhteyttä molempiin vanhempiin.
  • Se vastaa lapsen tunnetason tarpeeseen äiti- ja isähahmon läsnäolosta.
  • Päätös yhteishuoltajuudesta voi vähentää jännitettä vanhempien välillä.
  • Lapset eivät koe, että heidän tarvitsee valita äidin ja isän väliltä.
  • Se vähentää riskiä siitä, että lapsi kokee syyllisyyttä avioerosta.
  • Se parantaa viestintää vanhempien välillä.
  • Kumpikaan vanhempi ei ole tärkeämpi kuin toinen lapsen elämässä.
  • Sillä vanhempien täytyy viestiä avoimesti, yhteishuoltajuus lisää mahdollisuutta siitä, että lapsi hyväksyy ja ymmärtää eron.
  • Se vähentää riskiä siitä, että lapsi etääntyy jommasta kummasta vanhemmasta.
Mitä yhteishuoltajuus merkitsee?

Yhteishuoltajuuden haittapuolet

Suurimpiin haittoihin kuuluvat seuraavat:

  • Prosessi, joka vaaditaan kahdessa kodissa elämiseen sopeutumiseksi.
  • Lapsi tarvitsee samoja tavaroita ja muita asioita molempien vanhempien kotona.
  • Rutiinien järjestäminen voi olla vaikeaa, kun vanhemmat ovat eroamassa.
  • Vanhempien tulee kunnioittaa lapsen normaalia aikataulua. Hyvä viestintä heidän välillään on avainasia. Jatkuvat muutokset lapsen rutiinissa voivat johtaa tunne-elämän myllerrykseen.

Huolimatta siitä kivusta, jonka avioliiton hajoaminen aiheuttaa, viestintä entisen kumppanin kanssa on erittäin tärkeää, jotta yhteishuoltajuus voisi toimia.

Se, että parisuhde ei toiminut, ei tarkoita sitä, että sinä ja entinen kumppanisi ette voisi olla hyviä vanhempia lapsillenne.

Yhteishuoltajuus on yksi tapa hoitaa tämä tilanne, ja siitä on monia hyötyjä kaikille osapuolille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Catalán Frías, M. J. (2011). La custodia compartida. Revista Derecho y Criminología, (1).
  • Silva Gavilánes, A. E. (2016). La custodia compartida y el interés superior de los niños y niñas (Bachelor’s thesis).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.