Miksi äiti stressaa usein isää enemmän lastenhoidon suhteen?
 

Miksi äiti stressaa usein isää enemmän lastenhoidon suhteen?

Miksi äiti stressaa usein isää enemmän lastenhoidon suhteen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 26 lokakuuta, 2018

Kaikki vanhemmat ja kodit ovat tietenkin erilaisia, ja pariskunnat kokevat stressiä eri tavoin eri talouksissa. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että perheen äiti stressaa usein huomattavasti isää enemmän lastenhoitoon liittyvistä asioista. Tutkimustulokset kertovat myös, että naiset ovat usein tyytymättömämpiä vanhemmuuteen liittyviin vastuisiin kuin miehet. Mistä tämä johtuu?

Miksi äiti stressaa usein isää enemmän lastenhoidon suhteen?

Vanhemmuuteen liittyy monia uuvuttavia sitoutumuksia. Rutiinit, velvoitteet ja oman ajan puute voivat ajoittain tuntua raskaalta taakalta. Tämä tuntuu vaikuttavan enemmän naisiin kuin miehiin, mikä liittyy todennäköisesti naisten tarpeeseen saavuttaa täydellisyys, sekä siihen, että he eivät aina saa riittävästi apua ja tukea puolisoltaan.

Mitä tapahtuu, kun kaksi samassa arjessa elävää ihmistä ovat eri aaltopituuksilla? Tässä tilanteessa yksi henkilö tekee todennäköisesti suurimman osan töistä. Kun äiti huomaa, että hänen kumppaninsa ei auta riittävästi tai hoida askareitaan kunnolla, hän usein stressaantuu.

Monessa perheessä lapsen ensisijainen hoitovastuu on äidillä, jolloin isän ei tarvitse hoitaa lasta pitkää aikaa kerrallaan. Vastuu lapsesta on usein väliaikaista tai lyhytkestoista, eikä siihen siksi liity stressiä. Isä tietää, että äidin palatessa kotiin, hänen hoitovuoronsa päättyy. Tämä ei kuitenkaan toimi toisinpäin. Äidin velvollisuudet eivät pääty isän kotiin saapumiseen, vaikka äiti olisi viettänyt koko päivän lasten kanssa.

Stressaantunut äiti

Mitä tiede sanoo äidin stressistä?

Yhdysvaltalainen Cornellin yliopisto järjesti tutkimuksen yhteistyössä Minnesota Population Centerin kanssa. Tutkimuksen aluksi tarkasteltiin aikaa, jonka miehet ja naiset käyttivät lastenhoitoon. Tutkimus osoitti suunnattomia eroja miesten ja naisten käyttämän ajan välillä.

Tutkimustulosten mukaan naiset käyttävät selvästi enemmän aikaa lastenhoitoon, ja lisäksi lastenhoito osoittautui todella uuvuttavaksi toimeksi. Jos askare olisi yksinkertaista ja tyydyttävää, siihen käytetty aika ei olisi niin stressaavaa ja hermoja raastavaa. 

Tutkimuksen kattamissa tapauksissa naiset olivat usein huomattavasti miehiä stressaantuneempia ja onnettomampia.

Tutkimusta tehtiin kolmen vuoden aikajaksolla, ja tutkijat tarkastelivat 12000 tapausta. Vanhempien tuntemuksia tarkasteltiin suhteessa heidän ajankäyttöönsä.

Tutkijat tarkastelivat eri tyyppisiä askareita ja niihin käytettyä aikaa sekä äidin että isän osalta. He ottivat myös huomioon ympäristön, jossa vanhemmat hoitivat lapsia.

Koska suurin osa lasten- ja kodinhoitovelvollisuuksista kasautuu äitien harteille, heillä on vähemmän aikaa nauttia lasten seurasta. Äideillä ei usein myöskään ole juurikaan omaa aikaa. Isillä on usein äitejä enemmän vapaa-aikaa.

Äidit nauttivat vähemmän lasten kanssa vietetystä ajasta

Otetaan tarkasteltavaksi esimerkkitilanne. Isä palaa kotiin rankan työpäivän jälkeen. Äiti valmistelee illallista ja lapset katsovat televisiota. Mitä isä tekee? Useimmissa tapauksissa hän päättää istua alas ja levätä hetken lasten kanssa. 

Äidillä ei kuitenkaan ole siihen aikaa. Hänen täytyy jatkaa ruoanlaittoa, kattaa pöytä ja järjestellä keittiö. Kun illallishetki on päättynyt, äidille on jo kertynyt stressiä kotiaskareista, lastenhoitovelvollisuuksista ja mahdollisesta omasta työstään.

Valitettavasti kaikkien näiden askareiden jälkeen äidillä ei ole mahdollisuutta viettää laatuaikaa lastensa tai kumppaninsa kanssa.

Tämän tyyppiset tilanteet voivat toistua usealla eri tasolla. Esimerkiksi, kun on isän vuoro huolehtia jälkikasvusta, hän todennäköisesti vie lapset elokuviin, jäätelölle tai leikkii heidän kanssaan. Äidille tämä ei ole mahdollista, koska hänen täytyy tehdä kovasti töitä muiden perheenjäsenten tyytyväisyyden eteen.

Äiti stressaa isää enemmän

“Kun äidit ovat lastensa kanssa, he ovat usein yksin. Kun isät ovat lastensa kanssa, heillä on todennäköisesti muita aikuisia ympärillään, jotka auttavat ja tukevat isää. Tämä selittää, miksi isät eivät koe niin paljon stressiä lastensa kanssa ollessaan.”

– Ann Meier, sosiologi

Äidit usein myös pyytävät kumppaniaan viemään lapset esimerkiksi puistoon sillä aikaa, kun hän pyykkää tai siivoaa kotona. Kuten aina, äiti uhraa itsensä perheensä eteen ja tulee onnettomaksi jostain, jonka pitäisi tuottaa hänelle paljon iloa.

Äitinä oleminen ei tee onnettomaksi, vaan tapa, jolla äitiyttä usein suoritetaan  – suorituksen tunne syntyy kaikista äitien harteille kasatuista odotuksista ja vaatimuksista.

Äitien tarve huolehtia siitä, että perheeltä ei puutu mitään, vie heiltä paljon aikaa – aikaa, jonka hän voisi käyttää lastensa seurasta nauttimiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.