Ensiavun antaminen vauvalle - kuinka se tapahtuu? - Äitiyden Ihme
 

Ensiavun antaminen vauvalle - kuinka se tapahtuu?

Ensiavun antaminen vauvalle - kuinka se tapahtuu?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ensiavun antaminen vauvalle, joka on tukehtumaisillaan, on yksi traumaattisimmista kokemuksista, joita saatamme joutua käymään läpi äiteinä. Se on asia, jota emme koskaan toivo joutuvamme tekemään. Kuten monet muutkin tilanteet, se voi silti tulla eteen ihan milloin tahansa.

Haluamme uskoa, että olemme valmiit kohtaaman äitiyden kaikki haasteet: yhdeksän kuukauden raskaus, synnytyksen kivut ja säryt, imetys, lapsen kasvattaminen… Mutta mikään niistä ei valmista meitä siihen hirveään hetkeen, jolloin lapsemme elämä on vaarassa.

Aivan sama – olemme naisia. Ja naisina voimme päästä lukemattomien olosuhteiden yli, jotta pystyisimme pelastamaan pienokaisemme elämän.

Parasta mitä voit hätätilanteessa tehdä, on toimia valmistautuneena. Kannattaa siis oppia kaikki se, minkä tarvitset voidaksesi tarpeen vaatiessa tehdä painelu-puhalluselvytystä (PPE) vauvalle.

Ja jos koskaan löydät itsesi tilanteesta, jossa sinun on suoritettava elvytystä lapsellesi, siirrä kyyneleesi sivuun ja luota tekemääsi harjoitteluun pelastaaksesi hänen elämänsä.

Jatka siis lukemista, ja saat perustiedot siitä, kuinka ensiavun antaminen vauvalle tapahtuu.

Tee varotoimenpiteitä onnettomuuksien välttämiseksi

Vauvat ovat uskomattoman vallattomia ja uteliaita pieniä olioita. He ovat jatkuvasti etsimässä uusia seikkailuja. Heidän maailmankaikkeutensa on valtavan suuri ja täynnä erilaisia makuja.

Mutta vauvat eivät pysty tunnistamaan vaaraa. Vaikka hurja villieläin juoksisi heitä päin, he vain istuisivat paikallaan ja tarkkaillisivat nopeasti lähestyvää eläintä.

Vauvan viattomuus ja halu tutkia ja kokeilla ovat suloisia asioita. Mutta yhdistettynä niihin vaaroihin, joita kotonasi voi olla, käsilläsi saattaa olla resepti katastrofille.

Ensimmäinen asia on tarjota lapsellesi turvallinen ympäristö. Luo turvallinen tila, jossa lapsesi voi kontata, liikkua ja tutkia ympärillään olevaa maailmaa.

Lapsesi leikkialueella on oltava leluja, jotka ovat hänen iälleen sopivia. Siinä ei saa olla pienoiskokoisia lelusotilaita, marmorikuulia tai pieniä lelun kappaleita yms., joita hän voi työntää suuhunsa.

Jos täytetty pehmoeläin on rikki, vie se pois. Sen sisällä oleva täyte saattaa kiinnittää pienokaisesi huomion; hän saattaa laittaa sitä suuhunsa nähdäkseen, miltä se maistuu ja tuntuu.

Varmista, että nämä turvatoimet ovat paikoillaan ennen kuin hän pääsee liikkumaan ja tutkimaan vapaasti ympäristöään. Pikkulapset etsivät aina jotain, mitä he voivat työntää suuhunsa.

Opi, mikä johtaa tukehtumiseen ja mitkä sen seuraukset ovat

Sinun tarvitsee tietää, että tukehtuminen on seurausta siitä, että vauvan keuhkot eivät saa tarpeeksi happea hengitykseen.

Hengitystiemme päästävät normaalisti happea keuhkoihin. Näitä hengitysteitä voi tukkia muun muassa jokin vieras esine. Tämän tuloksena on tukehtuminen.

Aina kun hengitys on estynyt, johtaen kardiopulmonaariseen pidätykseen, kenellä tahansa paikalla olevalla on vain muutama sekunti aikaa elvyttää uhria ja palauttaa hänen hengityksensä.

Mikäli elvytystä ei suoriteta ajoissa, siitä johtuva aivovaurio voi olla peruuttamaton. Mutta pahimmassa tapauksessa tukehtuminen voi johtaa kuolemaan.

Elintärkeä yksityiskohta, jota sinun ei tulisi koskaan unohtaa

On hyvin tärkeää muistaa eräs asia heti sillä hetkellä, kun huomaat, että vauvasi henki ei kulje. Tämä koskee tilanteessa etenemistä.

Tietenkin on niin, että muutamat taputukset selkään voivat riittää vapauttamaan vieraan esineen, joka estää pikkuistasi hengittämästä. Jos näin on, tapahtuma jää pelkäksi säikähdykseksi.

Mutta tosiasia on, että ensisilmäyksellä et voi määrittää ongelman vakavuutta. Jos näet, että lapsesi tukehtuu ja olet yksin hänen kanssaan, soita nopeasti hätänumeroon 112. 

Kun apua on matkalla, voit sitten tehdä kaiken seuraavassa kuvaamamme vauvasi hengen pelastamiseksi.

Tukkeutumisen aiheuttama tukehtuminen

Jos vanhempana huomaat, että vauvallasi on vaikeuksia hengittää ja epäilet, että hän on tunkenut vieraan esineen suuhunsa tai nenäänsä, älä yritä poistaa esinettä.

Useimmiten yrityksesi vain pahentaa tilannetta, ja työnnät esineen syvemmälle lapsesi hengitysteihin.

Jos lapsesi yskii, anna hänen jatkaa näin useiden sekuntien ajan, mutta älä odota liian kauan. Aseta lapsen kasvot alaspäin kyynärvarrellesi ja polvistu niin, että vauvan pää jää hieman hänen kehonsa alapuolelle.

Tue vauvasi päätä ja kaulaa samalla käsivarrella. Toisella kädellä, lyö vauvasi selkään olkapäiden väliin.

Pidä lapsestasi tiukasti kiinni, mutta ei liian kovaa. Ja odota hetki ensimmäisen iskun ja seuraavan välillä.

Ensiavun antaminen vauvalle

Jos edellinen tekniikka ei tuota haluttua tulosta, lapsesi sydän voi pysähtyä. Sinun on oltava valmis elvyttämään.

Tässä tapauksessa sinun on käytettävä painelu-puhalluselvytystä, joka tunnetaan yleisemmin PPE:na. Tekniikka PPE:n suorittamiseksi vauvoille on samanlainen kuin aikuisen PPE, tosin pienin muunnoksin.

Aluksi suosittelemme, että sijoitat lapsesi makaamaan kovalle pinnalle kasvot ylöspäin.

Sijoita sitten toisen kätesi keskisormi ja nimetön sormi keskelle lapsesi rintakehää. Tunnustele aivan hänen nänniensä alapuolella olevaa rintalastaa.

Kahden sormesi avulla sinun tulisi painaa vauvan rintakehää ylös ja alas noin 30 kertaa peräkkäin.

Joka kerta, kun painat alas, päästä paine vapautumaan ja anna pikkuisesi rintakehän palautua takaisin normaaliin asentoon – säilytä kuitenkin aina sormien ja rintalastan välinen kosketus. Paina sitten uudelleen alas ja toista prosessia tasaisen rytmikkäästi.

Kun olet tehnyt 30 toistoa, aloitta puhalluselvytys. Ensin aseta suusi lapsesi kasvoille niin, että sinä peität sekä hänen suunsa että nenänsä omalla suullasi. Sitten puhalla kevyesti ilmaa keuhkoihin. Huomaat vauvan rintakehän ja vatsan nousevan, kun puhallat ulos.

Odota muutama sekunti, kunnes ilma tulee hänestä ulos, ja toista sitten puhallustekniikkaa uudelleen.

Tässä vaiheessa sinun pitäisi palata rintakehän painalluksiin kuten aikaisemmin, ja sen jälkeen puhalla taas kaksi kertaa vauvan suuhun ja nenään.

Toista tämä prosessi niin monta kertaa kuin tarvitaan. Jos lapsesi ei reagoi, jatka. Muista, että ensiapuryhmä on matkalla.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.