Vitiligo lapsilla: oireet, syyt ja hoito
 

Vitiligo lapsilla: oireet, syyt ja hoito

Vitiligo on sairaus, joka ilmenee valkoisina läiskinä iholla ja joka voi vaikuttaa suuresti lasten elämänlaatuun.
Vitiligo lapsilla: oireet, syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 26 kesäkuuta, 2022

Vitiligo on myös lapsilla ilmenevä ihosairaus, sillä suvussa esiintyvät autoimmuunitaudit voivat altistaa lapset sille. Vitiligoa sairastavat lapset tarvitsevat erityistä hoitoa ja psyykkistä tukea, jotta he pärjäävät sairauden kanssa mahdollisimman hyvin. Tästä syystä vuosittain 25. kesäkuuta vietetään Maailman vitiligopäivää tietoisuuden lisäämiseksi vitiligon vaikutuksista ja sitä sairastavien sosiaalisen osallisuuden edistämiseksi.

Mikä on vitiligo?

Vitiligo eli valkopälvi on krooninen ihon pigmenttihäiriö, joka johtuu melanosyyttien (eli pigmenttisolujen) asteittaisesta tuhoutumisesta ja niiden toiminnan muuttumisesta. Tämä ilmiö johtaa vaaleampien ihoalueiden muodostumiseen, jotka ajan myötä menettävät värinsä kokonaan.

Joissakin tutkimuksissa on tultu siihen tulokseen, että puolet vitiligoa sairastavista ihmisistä saa sen ennen 20 vuoden ikää ja 25 % ennen 8 vuoden ikää. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole osoitettu, että vitiligon ilmaantuvuus olisi suurempi tietyllä sukupuolella, rodulla tai tietyssä iässä.

Vitiligo aiheuttaa vaaleampia iholäiskiä.
Lapsuuden vitiligo eroaa aikuisten vitiligosta läiskien ilmenemismuodossa, joka on yleensä segmentaalista.

Vitiligo lapsilla: oireet

Kuten edellä mainittiin, vitiligolle on ominaista erikokoiset ja -muotoiset valkoiset iholäiskät, jotka eivät aiheuta oireita. Useimmiten ne sijaitsevat vartalon taitekohdissa, kehon aukkojen ympärillä ja auringolle alttiilla ihoalueilla.

Vitiligoa voi kuitenkin esiintyä myös muissa osissa kehoa, joko ihon pinnalla tai limakalvoilla. Joillakin ihmisillä voi olla vaaleampia alueita esimerkiksi korvissa, silmissä, aivoissa, keuhkoissa ja sydämessä.

Harvoissa tapauksissa häiriö saattaa olla karvatuppien melanosyyteissä, mikä ilmenee värittöminä hiuksina.

Lisäksi uusia läiskiä voi ilmaantua ihoon kohdistuvan trauman jälkeen, mikä tunnetaan Köbnerin ilmiönä.

On syytä huomauttaa, että vitiligo voi olla merkittävä psyykkinen trauma sekä lapsille että heidän vanhemmilleen, mikä voi johtaa koko perheen elämänlaadun heikkenemiseen.

Mitkä ovat vitiligon yleisimmät syyt?

Vitiligon syitä on yritetty selittää useilla hypoteeseilla, mutta tärkein niistä ehdottaa immunologisten ja geneettisten tekijöiden yhteisvaikutusta, joka aiheuttaa itse melanosyyttien tuhoutumisen. Tästä syystä vitiligon katsotaan olevan autoimmuunitauti.

Geneettisten tekijöiden lisäksi on olemassa myös erilaisia ympäristötekijöitä, jotka voivat saada sairauden puhkeamaan:

  • Fyysinen stressi: onnettomuudet, leikkaukset, vakavat sairaudet
  • Aliravitsemus
  • Endokriiniset tekijät, kuten raskaus
  • Kemialliset tekijät: fenolit, tiolit, merkaptamiinit, kinonit tai johdannaiset
  • Auringonpolttamat
  • Väliaikaiset infektiot ja toistuva antibioottien käyttö

Vitiligo lapsilla: hoidot

Kaikkien hoitojen tavoitteena on palauttaa ihon normaali ulkonäkö, morfologia ja toiminta.

Lasten vitiligon hoitomuodot jaetaan yleensä lääkinnällisiin ja kirurgisiin vaihtoehtoihin. Interventiovaiheita puolestaan on kaksi:

  1. Alkuvaiheessa taudin etenemisen pysäyttäminen.
  2. Läiskien pigmentaation stimulaatiovaihe.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä: Periytyykö atooppinen ihottuma vanhemmilta lapsille?

Paikalliset hoidot lasten vitiligoon

Vitiligoa voidaan hoitaa paikallisesti seuraavilla lääkkeillä:

  • Kortikosteroidit: Paikallisesti käytettävät pieni-, keski- tai suuritehoiset steroidit ovat yleensä ensimmäinen hoitomuoto, koska niitä on helppo hallita. Tutkimuksissa on raportoitu 45–60 %:n oirevasteesta lasten vitiligossa.
  • Kalsipotrioli: Tämä on D3-vitamiinin analogi, jota levitetään kerran päivässä leesioihin tietyn aikaa. Sillä on kuitenkin ohimeneviä haittavaikutuksia, kuten lievä kirvely ja ihoärsytys. Sitä voidaan käyttää yhdessä kortikosteroidien kanssa.
  • Kalsineuriinin estäjät: Näillä on vähemmän sivuvaikutuksia verrattuna pitkäaikaisiin paikallisiin steroideihin. Yleisimmin käytettyjä ovat takrolimuusi ja pimekrolimuusi.

Systeeminen hoito

Kun sairaus ei ole tasapainossa, on tärkeää turvautua systeemiseen hoitoon suun kautta otettavilla kortikosteroideilla. Nämä lääkkeet kykenevät pysäyttämään vitiligon etenemisen ja tuottamaan uutta ihopigmentaatiota.

Pulssihoito deksametasonilla ja beetametasonilla on tehokas hoitomuoto vitiligon etenemisen pysäyttämiseksi ja myös spontaanin pigmentaation aikaansaamiseksi.

Valohoito (kapeakaistainen UVB)

Tämän hoidon vaikutusmekanismi perustuu sen immunomoduloiviin vaikutuksiin. Tämä pysäyttää taudin etenemisen ja stimuloi jäljellä olevia vahingoittumattomia melanosyyttejä ihossa.

Aluksi hoidot käsittävät kolme annostelua viikossa, koska punekynnyksen määritys lapsella on vaikeaa. Parempi vaste nähdään yleensä kasvojen ja vartalon leesioissa.

Kirurgiset hoidot

Kirurgia ei ole ensisijainen hoitovaihtoehto lasten vitiligoon. Melanosyyttisiirtoon kuuluvat seuraavat toimenpiteet:

  • Minipunktiosiirteet
  • Ihon imuampullisiirteet
  • Ihosolususpension siirto
  • Ohuet siirteet (Thierschin menetelmä)
  • Viljelty melanosyyttisuspensio
  • Viljelty epidermis
Tietokonepiirros käsistä, joissa on vitiligoa.
Vitiligon hoidossa on hyvä olla mukana monialainen tiimi, koska fyysisten vaurioiden lisäksi tästä sairaudesta kärsivillä ihmisillä voi olla psyykkisiä ja sosiaalisen kanssakäymisen vaikeuksia johtuen ulkonäön aiheuttamasta epävarmuudesta.

Vitiligo lapsilla

Yllä mainittujen hoitojen lisäksi on hyvä tehdä ruokavaliomuutoksia, joihin lukeutuu joitakin A-, C- ja D-vitamiinin lähteitä. Vitiligo on sairaus, jota tulee hoitaa monitieteellisesti eri erikoisalojen, kuten endokrinologian, reumatologian, psykologian ja gastroenterologian, yhteistyöllä. Jos lapsellasi on tähän sairauteen sopivia kliinisiä oireita, ota yhteyttä lääkäriin. Ongelmaan voidaan puuttua ja lapsen elämänlaatua parantaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Halder RM, Grimes PE, Cowan CA, Enterline JA, Chakrabarti SG, Kenney JA Jr. Childhood vitiligo. J Am Acad Dermatol. 1987 May;16(5 Pt 1):948-54. doi: 10.1016/s0190-9622(87)70119-4. PMID: 3584578.
  • Koranne RV, Sachdeva KG. Vitiligo. Int J Dermatol. 1988 Dec;27(10):676-81. doi: 10.1111/j.1365-4362.1988.tb01260.x. PMID: 3069756.
  • Hann SK, Park YK, Chun WH. Clinical features of vitiligo. Clin Dermatol. 1997 Nov-Dec;15(6):891-7. doi: 10.1016/s0738-081x(97)00130-2. PMID: 9404692.
  • Gupta S, Kumar B. Epidermal grafting for vitiligo in adolescents. Pediatr Dermatol. 2002 Mar-Apr;19(2):159-62. doi: 10.1046/j.1525-1470.2002.00035.x. PMID: 11994184.
  • Ezzedine K, Eleftheriadou V, Whitton M, van Geel N. Vitiligo. Lancet. 2015 Jul 4;386(9988):74-84. doi: 10.1016/S0140-6736(14)60763-7. Epub 2015 Jan 15. PMID: 25596811.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.