Lasten aliravitsemus - Äitiyden ihme
 

Lasten aliravitsemus

Lasten aliravitsemus

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 14 heinäkuuta, 2021

Joka viides alle 5-vuotias lapsi kärsii terveyden vaarantavasta aliravitsemuksesta. Aliravitsemus johtaa noin kolmen miljoonan lapsen kuolemaan vuosittain, eli kyse on laajasta ja vakavasta ongelmasta. Siihen liittyy kuitenkin edelleen monia väärinkäsityksiä ja jopa myyttejä.

Moni ajattelee laihuuden kertovan automaattisesti lapsuusajan aliravitsemuksesta, vaikka tosiasiassa lapsen painosta ei voida vetää suoria johtopäätöksiä siitä, onko hän aliravittu vai ei. Pahastikaan aliravittu ihminen ei näytä välttämättä kovin luisevalta, ja myös normaali- tai jopa ylipainoinen lapsi voi kärsiä aliravitsemuksesta. Se, että lapsen paino ja lihasmassa eivät korreloi pituuden kanssa, voi olla merkki aliravitsemuksesta.

Lasten aliravitsemus

Aliravitsemus on virheravitsemuksen muoto. Se on tila, jossa lapsi ei saa ruoasta tarpeeksi proteiineja, energiaa tai hivenaineita kasvaakseen. Aina tilanne ei ole se, että lapsi ei saisi määrällisesti tarpeeksi ravintoa, vaan hän saattaa joutua syömään yksipuolista ruokaa, joka ei täytä hänen ravintotarpeitaan.

Lasten aliravitsemus

Riittävä ja monipuolinen ravinto on lapsen kehittymisen ja terveyden edellytys. Aliravitsemuksen vaikutukset etenkin pienen lapsen kehitykselle ovat tuhoisat niin fyysisen kuin henkisenkin kehityksen kannalta. Vakavimmissa tapauksissa aliravitsemus johtaa lapsen kuolemaan.

Aliravitsemus voidaan jakaa neljään tyyppiin:

  • Pitkäaikainen aliravitsemus
  • Tietyn ravintoaineen aiheuttama puutostila
  • Akuutti aliravitsemus
  • Uusiutuva aliravitsemus ja kierre

Aliravitsemus kehitysmaissa

Yleisin ja vakavin kehitysmaissa tavattava aliravitsemuksen muoto on kvašiorkor. Se on proteiinin puutteellisesta saannista aiheutuva sairaus, jota esiintyy etenkin 9-24 kuukauden ikäisillä lapsilla, joiden rintaruokinta on loppunut. Kvašiorkor aiheutuu yleensä yksipuolisesta ruoasta, joka koostuu pääasiassa tietystä kasvikunnan tuotteista. Sen tunnistaa erityisen hyvin kuihtuneista raajoista ja turvonneesta vatsasta.

Terveellinen ruokavalio on tärkeä pienestä pitäen

Sairauden tyypillisiä oireita ovat turvotus, ripuli, oksentelu, iho- ja hiusmuutokset, rasvamaksa, ödeema, kasvuhäiriö, kakeksia, anemia, hypoalbuminemia, yliärtyvyys ja psykomotorinen jälkeenjääneisyys. Taudin edetessä lapsi menettää toimintahalunsa ja hänen lihakset surkastuvat niin, että lopulta hän ei pysty enää kävelemään. Tervehtymisennuste on kuitenkin hyvä, jos lapsi saa hoitoa.

Mistä lasten aliravitsemus johtuu?

Suurimmat syyt lasten aliravitsemukseen ovat köyhyys ja epätasa-arvo. Aliravitsemukseen vaikuttavat myös taudit, heikko hygienia ja vähäinen huolenpito. Monissa tapauksissa vanhemmat eivät ymmärrä imetyksen tärkeyttä tai tiedä, että lapsen ravinnon tulee olla monipuolista.

Kun lapsen aliravitsemus ei johdu köyhyydestä ja nälänhädästä, sen voivat aiheuttaa seuraavan tyyppiset asiat:

  • Yksipuolinen ruokavalio: Epätasapainoinen ruokavalio, jossa ruoan määrä voi olla tarpeeksi suuri, mutta joka ei sisällä kaikkia lapselle välttämättömiä ravintoaineita.
  • Syömishäiriö: Jopa pienet lapset voivat sairastua esimerkiksi anoreksiaan tai bulimiaan.
  • Ruoansulatushäiriöt: Erilaiset ruoansulatuskanavaan vaikuttavat sairaudet voivat estää ravintoaineiden kunnollisen imeytymisen.
  • Aineenvaihduntasairaudet: Häiriö voi liittyä muun muassa proteiinien, rasva-aineiden, hiilihydraattien tai nukleiinihappojen aineenvaihduntaan.
  • Muut sairaudet: Esimerkiksi anemia, diabetes ja kilpirauhasen liikatoiminta voivat aiheuttaa aliravitsemusta.

Milloin lapsen painosta on syytä huolestua?

Vain lääketieteen ammattilainen voi määrittää, onko lapsi alipainoinen ja kärsiikö hän jonkin ravintoaineen puutoksesta. Neuvolassa ja myöhemmin koulussa terveydenhoitajan toimesta seurataan lapsen pituuden ja painon kehitystä. Osalle lapsista aliravitsemus aiheuttaa nopeasti havaittavia oireita, mutta monissa tapauksissa merkit eivät ole selviä.

Jos lapsi kärsii seuraavista oireista, vanhempien on syytä keskustella lääkärin kanssa:

  • Päänsärky
  • Heikkous ja jatkuva väsymys
  • Huimaus
  • Helposti hengästyminen
  • Apatia

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moskowitz, L., & Weiselberg, E. (2017). Anorexia Nervosa/Atypical Anorexia Nervosa. Current problems in pediatric and adolescent health care47(4), 70–84. https://doi.org/10.1016/j.cppeds.2017.02.003.
  • Amador, M., Bacallao, J., Hermelo, M., Fernández-Regalado, R., & Tolon, C. (1976). Indice energiá/proteína: su utilidad en el diagnóstico de distintas formas de mala nutrición [Energy/protein index: its use in the diagnosis of different forms of malnutrition]. Revista cubana de medicina tropical28(3), 127–132.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.