Tehoaako omenaviinietikka täihin?
 

Tehoaako omenaviinietikka täihin?

Omenaviinietikka on yksi käytetyimpiä luontaishoitoja täiden torjuntaan. Mutta toimiiko se todella? Tämä selviää alta.
Tehoaako omenaviinietikka täihin?

Viimeisin päivitys: 05 helmikuuta, 2022

Täitartunnat ovat yleisempiä lapsilla kuin aikuisilla, sillä lasten päät koskettavat usein toisiaan ja he jakavat keskenään vaatteita ja leluja. Näiden loisten karkottamiseen käytetään usein omenaviinietikkaa, mutta tehoaako omenaviinietikka todella täihin?

Lapset ja täit

Täit ovat sitkeä ja helposti tarttuva ongelma, jota esiintyy useammin kouluikäisillä lapsilla. Nämä loiset eivät voi lentää eivätkä hyppiä, ja tartunta tapahtuu pääkontaktissa tai käyttämällä samoja vaatteita tai asusteita, kuten pipoja.

Täit ovat hyvin pienikokoisia ja ne lisääntyvät ja leviävät nopeasti. Päänahassa ne imevät verta ja elävät kiinnittyneinä hiuksiin lämpimimmillä, suojaisimmilla ja kosteimmilla alueilla. Ne ravitsevat itseään 3–6 tunnin välein lapsen verellä ja ruiskuttavat purressaan sylkeä.

Päätäit aiheuttavat kutinaa.

Täitartunnan kliiniset oireet

Täitartunnalle ominainen kutina syntyy, kun lapsi herkistyy täin syljen antigeeneille. Tämä reaktio tunnetaan immuunivälitteisenä yliherkkyytenä.

Yleensä kutinaa ilmenee 1–2 päivää tartunnan jälkeen. Leesioita on yleisimmin niskan takaosassa ja korvien ympärillä.

On tärkeää huomioida, että kutinan aiheuttama raapiminen voi edistää sekundaarisen bakteeri-infektion kehittymistä.

Tehoaako omenaviinietikka täihin?

Vaikka täitartunta voidaan hoitaa suun kautta otettavilla lääkkeillä ja paikallisilla hyönteismyrkyillä, omenaviinietikkaa pidetään usein hyvänä apuna täiden karkottamisessa. Se ei kuitenkaan todennäköisesti tehoa niin hyvin kuin yleisesti ajatellaan.

Journal of Pediatric Nursery -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan etikan täiden vastaisen tehon tueksi ei ole näyttöä. Sitä verrattiin viiteen erilaiseen luontaishoitoon:

  • Oliiviöljy
  • Isopropyylialkoholi
  • Vaseliini
  • Majoneesi
  • Voi

Kaikista näistä luontaishoidoista etikka oli vähiten tehokas keino estää saivareiden kuoriutuminen tai hävittää täit. Mikään muukaan luontaishoito ei kuitenkaan ollut todella tehokas tähän tarkoitukseen.

Myös Penn State Department of Entomology -laitoksen julkaisussa todetaan, että etikka ei auta hävittämään saivareita hiuksista.

Joidenkin luontaishoitojen etuna on kuitenkin se, että niitä käyttämällä voidaan välttää hyönteismyrkkyjen mahdolliset toksiset vaikutukset pienillä lapsilla.

Mitkä hoidot sitten tehoavat täihin?

Täitartunnan hoidossa käytetään suun kautta otettavia lääkkeita, täydentäviä hygieniatoimenpiteitä, voiteita, salvoja ja shampoita.

Yksi tunnetuimmista ja tehokkaimmista avuista täiden ja savareiden hävittämisessä on tiheä kampa, jota kutsutaan täikammaksi.

Tämän lisäksi Parasitology Research -lehden artikkeli tukee teepuuöljyn käyttöä sen hyönteisiä tappavien ominaisuuksien vuoksi.

Lääkkeet, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi täitä vastaan, ovat seuraavat:

  • Reseptilääkkeet: lindaani, ivermektiini, bentsyylialkoholi.
  • Ilman reseptiä saatavat shampoot, jotka sisältävät pyretriiniä tai permetriiniä.

Pyretriini on luonnollinen hyönteismyrkky, jonka käyttö on hyväksytty yli 2-vuotiailla lapsilla.

Permetriini on sitä vastoin synteettinen tuholaismyrkky, joka on samankaltainen kuin pyretriini, mutta sen käyttö on hyväksytty yli 2-kuukautisilla lapsilla.

Bentsyylialkoholi puolestaan on tarkoitettu täitartunnan hoitoon yli 6-kuukautisilla.

Lindaani on viimeinen vaihtoehto, sillä se voi aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, kuten kouristuskohtauksia ja kuoleman. Sen käyttöä vauvoilla ei suositella.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 7 kouluikäisten lasten tarttuvaa tautia

Hygieniatoimenpiteet täiden torjuntaan

Tiheä täikampa auttaa täiden hävittämisessä.

Lääkärin määräämien lääkkeiden lisäksi on olemassa muitakin strategioita, joilla täitartuntaa voidaan hoitaa. Tautien hallinta- ja ehkäisykeskusten mukaan suosituimmat menetelmät ovat seuraavat:

  • Käytä tiheää kampaa.
  • Tarkista, onko joku muukin perheessä saanut tartunnan.
  • Imuroi verhoillut huonekalut ja lattiat.
  • Huuhtele vuodevaatteet ja pehmolelut kuumalla saippuavedellä.
  • Pese kampoja ja harjoja kuumassa vedessä 10 minuuttia.
  • Älä käytä hyönteismyrkkyjä kotona, sillä täit selviävät enintään muutaman päivän pään ulkopuolella.

Omenaviinietikka viimeisenä vaihtoehtona

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka omenaviinietikan ei ole tutkimuksissa osoitettu tehoavan täihin, moni sanoo sen auttavan.

Jos siis aiot käyttää omenaviinietikkaa täiden hävittämiseen, muista, että se ei välttämättä tuota tulosta. Ota tässä tapauksessa yhteyttä lääkäriin, niin saat mahdollisimman tehokkaan ja myrkyttömän tavan torjua täitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.