Täiden karkottaminen 7 vinkin avulla - Äitiyden Ihme
 

Täiden karkottaminen 7 vinkin avulla

Täiden karkottaminen 7 vinkin avulla
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Syksyinen kouluun palaaminen tarkoittaa kesän aikana unohdettujen rutiinien ja tapojen mieleen palauttamista. Toisinaan kouluvuoden alkaminen tuo mukanaan myös epämukavia yllätyksiä, esimerkiksi täiden muodossa. Tänään kerromme seitsemän vinkkiä, joiden avulla täiden karkottaminen onnistuu helposti ja tehokkaasti.

Mitä täistä tulee tietää?

Päätäit ovat pieniä siivettömiä hyönteisiä, jotka asuvat ihmisen hiuksissa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa. Täitä tavataan useammin lapsilla kuin aikuisilla, ja pieniä täiepidemioita tavataan erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa.

Nämä hyönteiset ryömivät lämmön perässä ihmisen päänahkaan ja käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Täit purevat hiuspohjaa, ja puremat aiheuttavat kutinaa. Liika kutiavan päänahan raapiminen voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa haavoja ja jopa tulehduksen.

Täit eivät hypi tai lennä, vaan ne siirtyvät ihmisten välillä ryömimällä päästä toiseen. Naarastäi elää noin kuukauden ja munii 3-4 munaa päivässä.

Täit eivät ole ällöttäviä. Mikä niiden tarkoitus tällä planeetalla on? Tietysti se, että pysymme nöyrinä, ja että muistamme hidastaa ja kotsoa lapsiamme kunnolla.

– Beth Berry

Täiden karkottaminen 7 vinkin avulla

1. Tiedon välittäminen on tärkeää

Kun lapsesi tai tämän opettaja ilmoittaa koulussa liikkuvan täitä, on aika ottaa esiin täikampa. Kampaa lapsen hiukset huolella joka päivä koulun jälkeen poistaaksesi mahdolliset täit ja niiden munat.

Jos löydät omalta lapseltasi täitä, tulee löydöksestä kertoa lapsen koulussa. Tämä auttaa epidemian leviämisen estämisessä.

Tottuessasi lapsen päänahan tarkistamiseen, havaitset ja poistat nopeasti täit ja niiden munat. Mitä nopeammin ongelma havaitaan, sitä vähemmän täit ehtivät levitä ja sitä helpompi niistä on päästä eroon.

Paras tapa tarkistaa lapsen hiuspohja, on jakaa hiukset neljään osaan. Tutki jokainen osio hitaasti ja tarkasti tiheäpiikkisen täikamman avulla.

Parhaan tuloksen takaamiseksi, käytä erityistä täikampaa, joka on suunniteltu nimenomaan täiden ja niiden munien poistoon.

2. Muistuta lasta olemaan jakamatta tavaroitaan

Lasta on tärkeä opettaa olemaan jakamatta kampoja, pipoja, hiusasusteita tai muita pään alueen kanssa kontaktissa olevia esineitä muiden lasten kanssa. Täit eivät lennä tai hypi, vaan siirtyvät päästä toiseen läheisen kontaktin tai saastuneen esineen kautta.

Paras tapa välttää täiden leviäminen, on varmistaa, etteivät lapset jaa mitään sellaista, joka on ollut kosketuksissa pään kanssa.

3. Viinietikan käyttö

Viinietikka on loistava apu täiden eliminoinnissa. Sekoita etikkaa ja vettä samassa suhteessa ja kastele lapsen pää seoksella. Älä huuhtele hiuksia heti, vaan anna seoksen vaikuttaa kunnolla.

Neste auttaa eliminoimaan munat, joita täikammalla kampaus ei poistanut.

4. Teepuuöljy

Teepuuöljy on yksi parhaista luonnollista keinoista päästä eroon täistä. Sekoita 10 tippaa teepuuöljyä 60 millilitraan vettä ja kaada seos suihkepulloon.

Ravista pulloa kunnolla ja suihkuta nestettä tasaisesti lapsen hiuksiin ja päänahkaan. Keskity etenkin niskaan ja korvantauksiin varmistaen näiden alueiden kastuvan kunnolla. Peitä sitten lapsen pää suihkumyssyllä ja anna aineen vaikuttaa puolen tunnin ajan.

Teepuuöljy irrottaa täinmunat hiuspohjasta ja hiuksista niin, että ne on helppo poistaa täikammalla.

5. Laventeli

Laventeli tunnetaan paitsi hyvästä tuoksustaan, myös antiseptisista ominaisuuksistaan. Laventelia voidaan käyttää moneen tarkoitukseen, ja yksi näistä on täiden karkottaminen.

Sido lapsen hiukset poninhännälle ja sivele muutama pisara eteeristä laventeliöljyä lapsen korvien taakse.

Laventeli toimii luonnollisena karkotteena estäen täiden tarttumisen lapsen päähän. Laventeli ei kuitenkaan eliminoi jo päässä olevia täitä tai niiden munia.

6. Rosmariini

Tämän kasvin tuoksu karkottaa täitä. Lisää shampooseen muutama pisara rosmariiniöljyä ja hiero seosta huolellisesti lapsen päänahkaan ja hiuksiin. Anna seoksen vaikuttaa puolen tunnin ajan ennen lapsen hiusten huuhtelemista.

Varo rosmariiniöljyn tai minkä tahansa eteerisen öljyn joutumista lapsen silmiin.

7. Apteekkituotteet

Apteekeissa on tarjolla on suuri määrä erilaisia shampoita, voiteita ja vaahtoja täiden poistamiseksi. Paikallisessa apteekissasi osataan auttaa oikean tuotteen valitsemisessa. Kaikki nämä tuotteet hierotaan kuiviin hiuksiin. Noudata tarkasti valmistajan ohjeita.

Apteekkituotteet tuovat yleensä erittäin tehokkaan avun täiongelmaan. Hoito joudutaan kuitenkin usein toistamaan muutaman päivän kuluessa, jotta ongelmasta päästään lopullisesti eroon.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.