10 luonnollista tapaa hoitaa ja ehkäistä ihosientä
 

10 luonnollista tapaa hoitaa ja ehkäistä ihosientä

Vartalon ja päänahan sieni-infektiot eli silsat ovat kohtalaisen yleisiä vaivoja, joiden hoidon tukena voidaan käyttää myös luonnollisia lääkkeitä.
10 luonnollista tapaa hoitaa ja ehkäistä ihosientä

Viimeisin päivitys: 20 marraskuuta, 2021

Vartalon ja päänahan sieni-infektiot eli silsat ovat yksiä yleisimmistä syistä hakeutua iholääkärin vastaanotolle. Iho suojaa kehoa ulkoisilta uhilta, joten sen terveydestä ja kunnosta on tärkeää huolehtia. Vartalon sienitulehdukset paranevat yleensä apteekista saatavalla lääkevoiteella tai -puuterilla 1–2 viikossa, mutta päänahan silsa vaatii aina lääkärin hoitoa. Ihosientä voidaan ehkäistä ja toisinaan myös hoitaa luonnollisilla keinoilla, mutta nämä ovat ainoastaan tukihoitoja, eivätkä korvaa lääkkeellistä hoitoa.

10 luonnollista tapaa hoitaa ja ehkäistä ihosientä

Alla listaamamme keinot ihosienen taltuttamiseen eivät siis ole yhtä tehokkaita kuin varsinaiset sieni-infektioiden hoitoon tarkoitetut lääkkeet, mutta niiden avulla voidaan pyrkiä ehkäisemään tulehdus ja myös helpottaa oloa, jos tulehdus pääsee syntymään.

1. Probiootit

Hyvät bakteerit auttavat elimistöä hiivatulehduksen voittamisessa, joten tulehduksen aikana kannattaa nauttia probiootteja sisältäviä tuotteita, kuten maustamatonta jogurttia, piimää tai viiliä. Hoitotuotteita voi ostaa myös apteekista ilman reseptiä.

2. Ihon kunnollinen kuivaaminen

Yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä ihosientä ja muita tulehduksia on pitää iho puhtaana ja kuivana. Tämä voi estää sienitulehduksen kehittymisen tai sienien lisääntymisen.

10 luonnollista tapaa hoitaa ja ehkäistä ihosientä

3. Puuvillasukat

Nailonista tai muista synteettisistä materiaaleista valmistettujen sukkien käyttöä kannattaa välttää ja valita jalkaan hengittävät puuvillasukat, joka myös imevät itseensä hikeä ja kosteutta.

4. Käsikauppalääkkeet

Vartalon sieni-infektio paranee yleensä apteekista ilman reseptiä saatavalla terbinafiinivalmisteella tai niin sanottuja atsoleita (klotrimatsoli, mikonatsoli, ketokonatsoli, ekonatsoli, tiokonatsoli) sisältävällä lääkevoiteella tai -puuterilla. Päänahan silsa ei parane itsehoidolla, vaan vaatii aina lääkärin hoitoa.

5. Hengittävät jalkineet

Sukkien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota käytettäviin kenkiin. Avoimet ja hyvin hengittävät kengät ehkäisevät liiallista hikoilua ja kosteuden kerääntymistä. Tiukat, hengittämättömät tai synteettisistä materiaaleista valmistetut kengät usein pahentavat jalkojen hikoilua ja pahan hajun muodostumista. Jalkoihin ja muihin runsaasti hikoileviin alueisiin voi käyttää talkkijauhetta, jolla on viilentävä vaikutus ja joka imee itseensä kosteutta.

6. Botox

Monet sienet viihtyvät kosteassa ja lämpimässä ympäristössä, minkä vuoksi kova hikoilu voi houkutella erilaisia tulehduksia. Liikahikoilua hoidetaan toisinaan Botoxilla, jonka teho perustuu sen hikirauhasen toimintaa lamaannuttavaan vaikutukseen.

10 luonnollista tapaa hoitaa ja ehkäistä ihosientä

7. Ihon kosteutus

Sen lisäksi, että iho on tärkeää pitää iho kuivana, myös sen kosteutuksesta on huolehdittava. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää jalkoihin, sormien väleihin ja runsaasti hikoileviin kehon osiin. Kosteusvoidetta ei kuitenkaan saisi päästä kynsien alle, sillä kosteus voi altistaa ihon sienitulehdukselle.

8. Jalkojen suojaaminen yleisissä tiloissa

Koska sienet viihtyvät kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä, yleisissä tiloissa, kuten uimahalleissa tai pukuhuoneissa, kannattaa aina käyttää sandaaleita tai muita sisäkenkiä. Sienet leviävät melko helposti paitsi suorassa kosketuksessa, myös erilaisten pintojen välityksellä.

9. Henkilökohtaiset jalkineet

Etenkin jalkasieni ja sormien välin ihosieni tarttuvat todella helposti, minkä vuoksi toisen henkilön jalkineita tai hanskoja ei kannata lainata. Tämän lisäksi alusvaatteet ja sukat on tärkeää vaihtaa päivittäin ja kengät tuulettaa kunnolla käytön jälkeen.

10. Teepuuöljy

Teepuuöljyllä on antiseptinen vaikutus, joten sitä voidaan hyödyntää myös hiiva- ja sieni-infektioiden hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Roana J, Mandras N, Scalas D, Campagna P, Tullio V. Antifungal Activity of Melaleuca alternifolia Essential Oil (TTO) and Its Synergy with Itraconazole or Ketoconazole against Trichophyton rubrum. Molecules. 2021 Jan 17;26(2):461. doi: 10.3390/molecules26020461. PMID: 33477259; PMCID: PMC7830555.
  • Khalesi S, Bellissimo N, Vandelanotte C, Williams S, Stanley D, Irwin C. A review of probiotic supplementation in healthy adults: helpful or hype? Eur J Clin Nutr. 2019 Jan;73(1):24-37. doi: 10.1038/s41430-018-0135-9. Epub 2018 Mar 26. PMID: 29581563.
  • Dias MF, Bernardes-Filho F, Quaresma-Santos MV, Amorim AG, Schechtman RC, Azulay DR. Treatment of superficial mycoses: review. Part II. An Bras Dermatol. 2013 Nov-Dec;88(6):937-44. doi: 10.1590/abd1806-4841.20132018. PMID: 24474103; PMCID: PMC3900345.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.