7 kouluikäisten lasten tarttuvaa tautia - Äitiyden Ihme
 

7 kouluikäisten lasten tarttuvaa tautia

Alle 12-vuotiaat lapset ovat alttiita erilaisille taudeille, sillä heidän immuunijärjestelmänsä ei ole vielä täysin kehittynyt.
7 kouluikäisten lasten tarttuvaa tautia

Viimeisin päivitys: 08 tammikuuta, 2021

Aloittaessaan koulunkäynnin lapsi altistuu entistä enemmän erilaisille tarttuville taudeille, joista toiset ovat helpompia hoitaa kuin toiset. Monia tarttuvia tauteja voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotusten ja hyvän käsihygienian avulla. Seuraavaksi listaamme seitsemän yleistä kouluikäisten lasten tarttuvaa tautia.

7 kouluikäisten lasten tarttuvaa tautia

1. Vesirokko

Vesirokko on herpesviruksiin kuuluvan vesirokkoviruksen aiheuttama herkästi tarttuva kuumetauti, jonka sairastavat lähes kaikki rokottomattomat henkilöt. Valtaosa sairastaa vesirokon lapsuudessa ja usein jo ennen kouluikää. Lapsilla tauti on yleensä lievä, kun taas aikuisilla se voi olla vakavampi. Useimmilla sairastuneilla lapsilla esiintyy yleisoireita, kuten kuumetta, ruokahaluttomuutta ja väsymystä, minkä lisäksi iholle nousee punoittavia ja kutisevia paukamia, jotka muuttuvat nopeasti rakkuloiksi.

2. Vatsatauti

Useimmat lasten ripuli- ja oksennustaudit ovat virusten aiheuttamia. Ne sairastetaan usein epidemiana, sillä ne tarttuvat helposti sekä pisaratartuntana että käsien välityksellä. Vatsataudin oireita ovat vatsakipu, oksentaminen ja ripuli, minkä lisäksi lapsella saattaa olla kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja. Oireet menevät yleensä itsestään ohi muutamassa päivässä, ja tärkeintä on, että tänä aikana huolehditaan lapsen nestetasapainosta.

7 kouluikäisten lasten tarttuvaa tautia

3. Sidekalvotulehdus

Sidekalvotulehdus eli konjunktiviitti tunnetaan puhekielessä silmätulehduksena ja se tarkoittaa sidekalvon punoitusta ja tulehdusta. Sidekalvo on silmän ulkoinen osa, joka peittää silmämunan valkoista osaa. Yleisimpiä sidekalvotulehduksen oireita ovat silmien kutina, näön hämärtyminen, rähmäisyys ja silmien vettyminen. Sidekalvotulehduksen voi aiheuttaa bakteeri, virus tai sieni, minkä lisäksi tulehduksen taustalla voi olla allerginen reaktio, mekaaninen ärsytys tai kuivasilmäisyys. Vain bakteerin tai viruksen aiheuttama sidekalvotulehdus tarttuu ihmiseltä toiselle.

4. Keuhkoputkentulehdus

Äkillinen keuhkoputkentulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. Se on oikeastaan sama asia kuin yskä, mutta siihen liittyy usein myös ylempien hengitysteiden oireita, kuten äänen käheyttä, nuhaa ja kurkkukipua. Keuhkoputkentulehdus alkaa usein flunssana, ja sitä aiheuttavat samat virukset kuin nuhakuumetta. Virusperäinen keuhkoputkentulehdus tarttuu flunssan tavoin pisara- ja kosketustartuntana, kun taas harvinaisempi bakteeriperäinen keuhkoputkentulehdus ei tartu.

5. Tuhkarokko

Tuhkarokkovirus on yksi tarttuvimmista viruksista. Se aiheuttaa tuhkarokkoa, joka on yleisinfektio eli koko kehon tulehdustila, joka voi aiheuttaa vaikeitakin jälkitauteja. Aikaisemmin lähestulkoon kaikki lapset sairastivat tuhkarokon, mutta nykyään MPR-rokote antaa erittäin hyvän suojan tautia vastaan, ja tuhkarokko onkin tänä päivänä Suomessa erittäin harvinainen ongelma. Maassamme todetaan vuosittain tyypillisesti enintään viisi tuhkarokkotapausta, ja niissäkin tartunta on saatu ulkomailla. WHO pitää kuitenkin tuhkarokkoa edelleen yhtenä suurimmista tartuntatautiuhista.

7 kouluikäisten lasten tarttuvaa tautia

Tuhkarokon ensioireita ovat kuume ja hengitystieoireet, minkä lisäksi silmät voivat punoittaa ja olla valonarat. Punaläiskäinen ihottuma puhkeaa 3-5 vuorokautta ensimmäisten oireiden ilmestymisen jälkeen ja kestää runsaan viikon. Ihottuma alkaa pään alueelta, mistä se etenee vartaloon ja raajoihin. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta. Tavallisesti tuhkarokko on lievä ja itsestään paraneva sairaus, mutta siihen voi liittyä myös komplikaatioita. Jälkitauteja esiintyy etenkin alle 5-vuotiailla lapsilla, yli 20-vuotiailla aikuisilla ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

6. Sikotauti

Sikotauti eli parotiitti on paramyksoviruksen aiheuttama sylkirauhasten tulehdus. Samoin kuin tuhkarokko, myös sikotauti oli hyvin yleinen tauti ennen rokotusten aloittamista. Lähes jokainen lapsi sairasti tuolloin sikotaudin ensimmäisten kouluvuosiensa aikana. Sikotautia ehkäistään nykyään samalla MPR-rokotteella kuin tuhkarokkoa. Sikotauti alkaa kuumeena ja päänsärkynä, ja sille tyypillinen oire on molempien sylkirauhasten turvotus, joka alkaa korvien alta ja leviää kohti alaleuan kulmaa. Noin kolmasosalla potilaista oireet ovat niin lieviä, ettei tautia pystytä erottamaan tavallisesta nuhakuumeesta.

7. Täit

Täit eivät ole varsinainen sairaus, mutta kohtalaisen yleinen murhe tarha- ja kouluikäisillä lapsilla. Päätäit ovat 2-3 millimetrin kokoisia loisia, jotka elävät ihmisen hiuksissa ja käyttävät ravinnokseen päänahasta imemäänsä verta. Ne leviävät helposti lasten keskuudessa ja aiheuttavat päänahan kutinaa ja ärsytystä. Täitartunta saadaan joko suorassa kontaktissa tai esimerkiksi vaatteiden tai harjan välityksellä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.