Luontaishoitoja vauvojen ja lasten atooppiseen ihottumaan
 

Luontaishoitoja vauvojen ja lasten atooppiseen ihottumaan

Vauvojen ja lasten atooppinen ihottuma on melko yleinen sairaus. Esittelemme muutamia luonnollisia keinoja lievittää sen oireita.
Luontaishoitoja vauvojen ja lasten atooppiseen ihottumaan

Viimeisin päivitys: 08 tammikuuta, 2022

Atooppinen ihottuma on yksi vauvojen ja lasten yleisimmistä ihosairauksista. Se on myös yksi ärsyttävimmistä vaivoista, koska se aiheuttaa kutisevia leesioita eri puolilla kehoa. Alla esittelemme luontaishoitoja vauvojen ja lasten atooppiseen ihottumaan – voit ottaa ne käyttöön jo tänään.

Kuinka ehkäistä atooppista ihottumaa vauvoilla ja lapsilla?

Vauvoilla atooppinen ihottuma ilmaantuu yleensä toisen elinkuukauden paikkeilla, ja sitä on pääasiassa kasvoissa (poskissa) ja vaippa-alueella. Vanhemmilla lapsilla sitä on eniten käsivarsissa ja jaloissa.

On tärkeää ottaa huomioon seuraavat suositukset atooppisen ihottuman ehkäisemiseksi:

 • Pidä iho puhtaana.
 • Käytä neutraaleja hygieniatuotteita.
 • Valitse luonnonkuiduista, kuten puuvillasta, valmistettuja vaatteita.
Vauvoilla atooppista ihottumaa on usein poskissa.

Konsteja kutinan lievittämiseen

Vaikka vauvojen ja lasten atooppiseen ihottumaan ei ole parantavaa hoitoa, joillakin konsteilla voidaan vähentää kutinaa, joka on yksi yleisimmistä ja tyypillisimmistä atooppisen ihottuman oireista. Pane merkille alla olevat vinkit!

 • Pidä lasten kynnet lyhyinä, sillä raapaisu voi rikkoa atooppisen ihon ja edistää bakteereiden pääsyä sisään.
 • Vältä ihon kuivumista, sillä se pahentaa kutinaa. Asiantuntijat suosittelevat pitämään ihon aina hyvin kosteutettuna sopivilla tuotteilla.
 • Hajuvesien tai tuoksujen käytölle ei ole estettä, mutta niitä tulisi mieluiten suihkauttaa vaatteisiin, ei paljaalle iholle.
 • Poista vaatteista pesulaput ennen käyttöä, koska ne voivat hangatessaan ärsyttää ihoa entistä enemmän.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Lapsen atooppisen ihottuman hoito 15 vinkin avulla

Luontaishoitoja vauvojen ja lasten atooppiseen ihottumaan

Tärkeintä atooppisen ihottuman hoidossa on noudattaa lääkehoitoa pahenemisvaiheiden vähentämiseksi. Tämän lisäksi voidaan käyttää eräitä luontaishoitoja, jotka täydentävät lääkärin määräämää hoitoa.

Kaurasilkkikylvyt

Kauran on todettu suojaavan hyvin ihoa sen antioksidanttisten ja tulehduksenvastaisten ominaisuuksien vuoksi. Se on hyvä vaihtoehto atooppisen ihottuman aiheuttamaan kutinaan korkean ferulahappo-, E-vitamiini- ja avenantramidipitoisuutensa ansiosta.

Kaurasilkki on turvallista useimmille ihmisille, sillä se ei yleensä aiheuta allergisia reaktioita paikallisesti käytettynä.

Jos kyseessä kuitenkin on lapsen ensimmäinen kaurakylpy, on parasta tehdä ensin testi pienelle ihoalueelle. Laita hieman seosta lapsen iholle ja varmista, ettei 15 minuutin päästä ilmene allergiaoireita.

Yksi tämän luontaishoidon eduista ovat sen polysakkaridit, jotka sitovat vettä ja muodostavat suojaavan kerroksen kuivumista vastaan.

Aloe veraa sisältävät tuotteet

Aloe veralla on todistetusti monia antiseptisiä, antibakteerisia ja tulehduksenvastaisia ominaisuuksia, jotka rauhoittavat ja viilentävät ihoa. Koska se lisäksi koostuu polysakkarideista, se vahvistaa ja elvyttää ihon suojaa.

Tätä luontaishoitoa käytetään usein seuraaviin vaivoihin:

 • Akne
 • Palovammat
 • Tulehdukset
 • Ihottuma
 • Psoriasis

Helokkiöljy

Helokkiöljyä saadaan Oenothera biennis –nimisestä kasvista ja sitä käytetään usein ihoärsytyksen lievittämiseen. Suuren gamma-linoleenihappo- ja omega-6-rasvahappopitoisuutensa ansiosta tämä liuos ehkäisee ihotulehdusta paikallisesti käytettynä.

Tutkimustulokset sen käytön hyödyistä atooppisessa ihottumassa ovat kuitenkin ristiriitaisia.

Kehäkukkaöljy

Kehäkukkaöljyllä on antibakteerinen ja tulehduksenvastainen vaikutus, mikä tekee siitä hyödyllisen avun ihottuman ja ihotulehduksen lievittämiseen. Sillä on lisäksi sientä torjuvia ominaisuuksia ja se on hyvä antiseptinen aine.

Acta Poloniae Pharmaceutica -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sen käyttö voi parantaa ihon laatua ja ulkonäköä.

Teepuuöljy

Teepuuöljyssä on useita ainesosia, jotka auttavat lievittämään atooppisen ihottuman oireita ja vähentämään taudin pahenemisvaiheita vauvoilla ja lapsilla.

Sen monista eduista erottuvat erityisesti seuraavat:

 • Se auttaa vähentämään ärsytystä
 • Lievittää kutinaa
 • Torjuu ihon taudinaiheuttajabakteereja
 • Vähentää infektioiden leviämistä
 • Rauhoittaa ihon epämukavuutta

International Journal of Dermatology -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan sillä on jopa viruksia ja bakteereja torjuvia ominaisuuksia ja se on hyvä elvyttävä aine.

Lapsi hieroo voidetta käsivarteensa.

Luontaishoidot täydentävät atooppisen ihottuman hoitoa

Atooppisen ihottuman asianmukaisen hoidon varmistamiseksi on aina parasta viedä lapsi lääkäriin. Ammattilainen pystyy tekemään oikean diagnoosin ja määrittämään taudin vakavuuden.

Atooppisen ihottuman hoito on spesifistä ja yksilöllistä, koska toisinaan tarvitaan vain ihon parempaa kosteutusta ja toisinaan järeämpiä toimenpiteitä. Pidä nämä suositukset mielessäsi ja mukauta ne lapsesi tarpeisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kurtz ES, Wallo W. Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):167-70. PMID: 17373175. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17373175/
 • CALENDULA EXTRACT: EFFECTS ON MECHANICAL PARAMETERS OF HUMAN SKIN. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, Vol. 68 No. 5 pp. 693ñ701, 2011  [Internet]. 2011 Disponible en: https://ptfarm.pl/pub/File/Acta_Poloniae/2011/5/693.pdf
 • Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol. 2013 Jul;52(7):784-90. doi: 10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x. Epub 2012 Sep 24. PMID: 22998411. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998411/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.