Lasten paiseet: oireet, syyt ja hoidot
 

Lasten paiseet: oireet, syyt ja hoidot

Ihoinfektiot ovat yksi yleisimmistä syistä lapsuusiän lääkärikäynteihin. Vaikka ne eivät yleensä aiheuta komplikaatioita, ne on hoidettava viipymättä.
Lasten paiseet: oireet, syyt ja hoidot

Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2022

Lasten paiseet ovat lisääntyneet merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana ja vaativat nopeaa hoidon tarpeen arviointia. Hoito saattaa vaihdella hoidettavan alueen mukaan. Jatka lukemista saadaksesi selville, mistä lasten paiseet johtuvat, mitä oireita niihin liittyy ja miten niitä voidaan hoitaa.

Mistä lasten paiseet johtuvat?

Paise on mädän kertymistä ihon eri kerroksiin. Useimmiten paiseet johtuvat aiemmasta infektiosta, jonka bakteerit pääsevät ihon sisään naarmun tai viillon kautta. Ne voivat johtua myös sisäänkasvaneesta karvasta, hyönteisen puremasta tai pistohaavasta. Samanaikaisesti käynnistyy elimistön immuunijärjestelmä, joka lähettää valkosoluja torjumaan infektiota.

Yleisimmät iholla esiintyvät bakteerit ovat Staphylococcus aureus ja A-ryhmän streptokokki , jotka eivät tavallisesti aiheuta patologioita. Mutta kun ihon pinnalla on selvä vaurio, nämä bakteerit voivat olla opportunistisia ja laukaista infektion. Niitä ilmaantuu usein karvojen peittämille ihoalueille, jotka ovat alttiita hikoilulle tai hankaukselle.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Ihon sienitaudit lapsilla

Lasten paiseet: oireet

Aluksi paiseet ovat koholla, punaisia, kiinteitä ja kosketettaessa kivuliaita. Ympäröivä alue voi tuntua lämpimältä tai siinä voi näkyä suuri märkäkertymä. Yleensä paiseet ovat erittäin kivuliaita, kunnes ne tyhjennetään, ja niiden yhteydessä voi esiintyä kuumetta tai yleistä huonovointisuutta. Tästä syystä särkylääke voi olla avuksi.

Lasten paiseet voivat kehittyä ihon pinnalle, sen syvempiin kerroksiin tai jopa hampaaseen. Onneksi useimmat paiseet ovat vaarattomia ja saattavat hävitä ilman hoitoakin.

Milloin lähteä päivystykseen?

Lasten paiseet tulee hoidattaa lääkärillä. Jos ilmenee jokin seuraavista merkeistä tai oireista, lääkäriin on otettava yhteyttä kiireellisesti:

 • Paise suurenee
 • Korkea kuume
 • Paise ilmaantuu uudelleen
 • Turvotus ja punoitus pahenevat
 • Kipu pahenee tai ei häviä
Lasten paiseet ovat syy ottaa yhteyttä lääkäriin välittömästi, jos ilmenee kuumetta..
Jos paiseen yhteydessä esiintyy mm. korkeaa kuumetta tai pahenevaa kipua, on parasta hakeutua kiireellisesti lääkäriin.

Lasten paiseet: hoitovaihtoehdot

Lasten paiseita voidaan hoitaa kirurgisesti tai antibiooteilla ja hyvällä hygienialla. Lievissä tapauksissa paranemista voidaan mahdollisesti nopeuttaa pelkästään ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä ja voiteilla.

Kirurginen hoito

Lasten ihopaiseisiin on olemassa useita hoitoja. Suuret paiseet vaativat yleensä kirurgista toimenpidettä sisällä olevan mädän tyhjentämiseksi. Tätä varten märkäpaiseeseen tehdään viilto. Haava paranee yleensä itsestään, mutta joskus saatetaan tarvita ompeleita.

Suun kautta otettavat antibiootit

Useimmiten määrätään antibiootteja tablettien tai siirapin muodossa bakteerien tappamiseksi. On syytä varmistaa, että lapsi syö lääkekuurin loppuun asti, vaikka paranemista olisikin nähtävissä jo ennen hoidon päättymistä. Antibiootit auttavat vähentämään tulehdusta ja kipua hoidettavalla alueella.

Hoito- ja hygieniatoimenpiteet

Lääkäri antaa tarvittavat ohjeet, joita noudatetaan kotona. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

 • Peitä alue ihoon tarttumattomalla siteellä.
 • Estä infektion leviäminen. Tätä varten pese kädet säännöllisesti ja pese vuodevaatteet ja vaatteet kuumalla vedellä.
 • Käytä puhtaita vaatteita joka päivä.
 • Älä anna lapsen istua kylpyvedessä, vaan käytä hänet suihkussa välttääksesi tartunnan leviämisen.
 • Vältä märkäpaiseen puristamista, koskettelua tai poksauttamista.
Märkäpaise voidaan peittää siteellä.
Ihoon tarttumattoman siteen laittaminen hoidettavan alueen päälle sekä käsien ja vaatteiden peseminen lämpimällä vedellä ovat tärkeimpiä toimenpiteitä paiseiden hoidossa.

Ihopaiseiden komplikaatiot

Joissakin harvoissa tapauksissa paiseet kehittyvät huonoon suuntaan ja aiheuttavat vakavia komplikaatioita. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

 • Infektion leviäminen, mahdollisesti selkäytimeen tai aivoihin
 • Sepsis
 • Endokardiitti eli sydämen sisärakenteiden tulehdus
 • Uusien paiseiden muodostuminen
 • Gangreeni eli kudoksen kuolio paisetta ympäröivällä alueella
 • Osteomyeliitti (akuutti luutulehdus)

Yksi mahdollinen komplikaatio on vielä metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus (MRSA), bakteerikanta, joka kykenee vastustamaan ihopaiseiden hoitoon yleisesti käytettyjä lääkkeitä. Vaikka vaihtoehtoisia antibiootteja onkin saatavilla, ne eivät aina ole tehokkaita.

Paiseiden ehkäisy lapsilla

Paiseita nähdään lapsilla melko usein, koska he eivät yleensä puhdista ja hoida haavojaan niin huolellisesti.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ihotulehdukset ovat yksi yleisimmistä syistä käydä lastenlääkärin vastaanotolla. Niiden ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi lapset on tärkeää opettaa pesemään kätensä oikein ja säännöllisesti.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.