Kuinka hoitaa lapsen tulehtunutta haavaa?
 

Kuinka hoitaa lapsen tulehtunutta haavaa?

Lapsen tulehtuneen haavan hoitamiseksi on tärkeää tehdä kunnon puhdistus ja käyttää antibiootteja oikein. Kerromme tässä artikkelissa kaiken, mitä tulehtuneen haavan hoidosta tulee tietää.
Kuinka hoitaa lapsen tulehtunutta haavaa?
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapset ovat innokkaita tutkimaan ja tutustumaan maailmaan, ja he ovat alttiita saamaan iholleen erikokoisia ja vakavuudeltaan eriasteisia haavoja. Vanhempien on tarkkailtava näiden haavojen kehittymistä ja annettava ajoissa hoitoa, jos ne tulehtuvat. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka hoitaa lapsen tulehtunutta haavaa komplikaatioiden välttämiseksi. Jatka lukemista!

Miksi haava tulehtuu?

Ihohaavoja syntyy, kun ihokudoksen eheys menetetään joko naarmuuntumisen, palovamman, viillon tai piston vuoksi.

Joskus nämä vauriot rajoittuvat orvaskeden pintakerrokseen, mutta toisinaan ne voivat ulottua verinahan alla oleviin pehmytkudoksiin: rasvaan, lihaksiin, jänteisiin tai hermoihin.

Yksi ihon tärkeimmistä tehtävistä on toimia kehon suojana ja estää haitallisten bakteerien pääsy sisään. Kun syntyy haava, näille mikrobeille avautuu sisäänkäynti, ja jos asianmukaista hoitoa ei anneta, voi kehittyä tulehdus.

Kun bakteerit ja sienet tunkeutuvat syviin kudoksiin, ne eivät ainoastaan estä haavan paranemista, vaan aiheuttavat myös vakavampia haittoja alueella. Ne voivat jopa levitä kehon muihin osiin ja tartuttaa useita kauempana olevia elimiä.

Kaikki haavat eivät kuitenkaan ole yhtä alttiita tulehtumaan. Yleensä puremat, palovammat ja leikkaushaavat ovat riskialtteimpia. Myös huonosti hoidetut pienet ja pinnalliset haavat voivat tulehtua.

Tulehduksen välttämiseksi haava tulee puhdistaa hyvin.
Haavan alustava paraneminen on ratkaiseva tekijä sen kunnollisessa paranemisessa.

Mistä tulehtuneen haavan tunnistaa?

Haavan tulehtuminen merkitsee sen tavanomaisen paranemisvauhdin viivästymistä, ja siihen liittyy seuraavia oireita:

  • Punoitus: Haavan ympärillä on yleensä punainen kehä, mutta kun tämä punoitus laajenee vaurioituneen alueen ulkopuolelle ja sen reunat muuttuvat epätarkkarajaisiksi, se voi viitata tulehdukseen.
  • Kuumotus: Lämpöä aiheuttaa verenkierron lisääntyminen vamma-alueelle immuunijärjestelmän strategiana. Se kertoo myös puolustussolujen (leukosyyttien) aktiivisesta toiminnasta.
  • Kipu: Tulehtuneesta haavasta tulee kipeä kosketettaessa. Jonkin ajan kuluttua se voi saada aikaan äkillistä, terävää kipua ja lisääntynyttä kudosherkkyyttä.
  • Turvotus ja märkäerite: Lisääntynyt verenkierto haava-alueella saa alla olevan kudoksen turpoamaan. Haavasta voi alkaa vuotaa vihertävää tai kellertävää eritettä (mätää) kehon puolustuksen seurauksena. Lisäksi haava voi haista epämiellyttävälle.

Jos tulehtunutta haavaa ei hoideta, bakteerit pääsevät nopeasti syviin kudoksiin ja jopa vereen. Tämä aiheuttaa useita yleisoireita, kuten seuraavia:

  • Kuume ja vilunväristykset
  • Yleinen huonovointisuus
  • Kipu nivelissä
  • Muutokset ihon tai limakalvojen värissä
  • Pahoinvointi ja oksentelu

Kuinka hoitaa lapsen tulehtunutta haavaa?

Tulehtuneen haavan hoito perustuu hyvään hygieniaan, antibioottien antamiseen ja haavan etenemisen tarkkaan seurantaan.

Tärkeintä on ensinnäkin ehkäistä haavan tulehtuminen, minkä vuoksi on tärkeää suorittaa ensimmäinen puhdistus huolella. Tätä varten on otettava huomioon seuraavat seikat:

  • Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä ennen hoidon aloittamista ja käytä mahdollisuuksien mukaan käsineitä hoidon aikana.
  • Puhdista haava suolaliuoksella ja neutraalilla saippualla. Jos tätä liuosta ei ole saatavilla, käytä keitettyä vettä. Jos haavassa on likaa tai muuta eloperäistä ainesta, poista jäämät steriilillä sideharsolla aiheuttamatta lisävaurioita. Älä käytä imukykyistä puuvillaa.
  • Levitä paikallista antiseptiä (mm. alkoholi 70°, klooriheksidiini 2 %, povidonijodi). Älä käytä niitä ensimmäisten 24–48 tunnin jälkeen, koska ne häiritsevät paranemisprosessia.
  • Älä sekoita keskenään antiseptejä, paitsi jos ne on valmistettu tällä tavalla. Huomaa, että ne aiheuttavat ärsytystä, joten ihon reaktio niiden käyttöön tulee arvioida.
  • Anna ihon kuivua luonnollisesti ja peitä haava vain silloin, kun se voi likaantua. Käytä tätä varten sideharsoa tai hengittävää kangasta, joka antaa haavan tuulettua.

Jos paranemista ei ole tapahtunut parissa päivässä, on tärkeää pyytää lääkärin arvio, koska se voi olla varhainen merkki tulehduksesta.

Haavaa tulisi hoitaa joka päivä, vaikka hoitoaikataulu riippuukin vauriosta ja lääkärin suosituksista.

Entä jos haava on tulehtunut?

Kun haavassa on tulehduksen piirteitä, mutta se pysyy paikallisena, sinun tarvitsee vain tehostaa päivittäistä puhdistusta fysiologisella liuoksella ja neutraalilla saippualla sekä poistaa tulehtunut ja vaurioitunut kudos sideharson avulla. Sitten haavaan levitetään vielä antiseptistä salvaa tai antibioottivoidetta.

Kun haava on tulehtunut, tarvitaan lääkärin arvio sen vakavuudesta ja sopivimmasta lääkehoidosta tapauskohtaisesti.

Mitä tulee välttää hoidettaessa lapsen haavaa

Ei ole mitään huolestuttavampaa kuin nähdä lapsi, jolla on haava, ja tämä saakin meidät yleensä toimimaan nopeasti, mutta kiinnittämättä huomiota yksityiskohtiin. Seuraavat toimintatavat voivat edistää haavan tulehtumista, joten niitä tulisi välttää:

  • Haavaan puhaltaminen, koska suun ja syljen bakteerit voivat saada sen tulehtumaan.
  • Haavan peseminen vedellä ja saippualla ja antiseptin levittäminen sen päälle. Jos haavaa ei pestä ja puhdisteta sideharson avulla, siihen voi jäädä vaurioitunutta kudosta tai patogeenisia mikrobeja, jotka voivat myöhemmin aiheuttaa tulehduksen.
  • Haavan voimakas hankaaminen lian poistamiseksi. Tämä voi pahentaa vammaa ja aiheuttaa paljon kipua.
  • Voiteiden tai hammastahnan käyttö palovamman aiheuttaman kivun lievittämiseen. Palovamman jälkeen kudos on näkyvissä ja herkempi, joten tällaiset tuotteet lisäävät ärsytystä ja kipua. Älä myöskään puhkaise rakkuloita toisen asteen palovammoissa, koska tämä lisää tulehdusriskiä.
  • Haavan puhdistaminen vanulla sideharson sijaan.
  • Antibioottivoiteiden tai tulehdusta lievittävien, kortikosteroideja sisältävien salvojen käyttö ilman lääketieteellistä perustetta.
Haavaan puhaltaminen voi saada sen tulehtumaan.
Yksi välittömistä reaktioista haavan syntymisen jälkeen on siihen puhaltaminen. Tätä ei kuitenkaan suositella, sillä se voi lisätä tulehdusriskiä.

Tulehtuneen haavan hoidosta

Haavan tulehtuminen riippuu sen vakavuusasteesta, sijainnista ja lapsen immuunivasteesta. Hyvä alustava paraneminen ja paranemisprosessin tarkka seuranta ovat kuitenkin avainasioita tulehduksen välttämiseksi. Jos haava ei parane parissa päivässä, on parasta mennä lääkäriin. Lääkäri voi määrätä oikeanlaisen hoidon komplikaatioiden välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.