Tehoavatko antibiootit viruksia vastaan? - Äitiyden Ihme
 

Tehoavatko antibiootit viruksia vastaan?

Tehoavatko antibiootit kaikkia viruksia ja bakteereita vastaan? Pitäisikö pohtia muita hoitovaihtoehtoja, kun kasvussa ovat sairaudet, joihin antibiootit eivät tehoa?
Tehoavatko antibiootit viruksia vastaan?
Olga Carbajo

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Olga Carbajo.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet vanhemmat vievät lapsensa lääkärin vastaanotolle useamman kerran vuodessa esimerkiksi kurkkukivun vuoksi. Usein vanhemmat odottavat saavansa antibioottireseptin nopeuttamaan lapsen paranemista, mutta saavatkin ohjeen hakea apteekista käsikauppalääkkeitä. Onko reseptilääkkeistä mitään hyötyä esimerkiksi flunssan oireiden hoidossa, tehoavatko antibiootit viruksia vastaan?

Tehoavatko antibiootit viruksia vastaan?

Mitä antibiootit ovat?

Antibiootit ovat mikrobilääkkeitä, jotka ovat peräisin jonkin mikrobin tuottamasta aineesta. Ensimmäisen kerran antibiootteja määrättiin 1940-luvulla taistelemaan bakteerien aiheuttamia tartuntoja vastaan. Yleensä antibiootti tappaa bakteerit tai estää niitä lisääntymästä. Tällä tavoin puolustusjärjestelmämme voi taistella tautia vastaan. Antibiootit ovat varasuunnitelma silloin, kun puolustusjärjestelmämme ei yksin riitä taistelemaan sairautta vastaan.

Alexander Fleming löysi antibiootit sattumalta vuonna 1928 nähdessään Penicillium chrysogenum -sienen vaikutukset. Fleming työskenteli sotkuisessa laboratoriossaan ja oli juuri heittämässä bakteeriviljelystään roskiin, kun huomasi siellä kasvavan sienen tappavan kaikki bakteerit.

Flunssakauden ollessa käynnissä monet vanhemmat pohtivat, tehoavatko antibiootit viruksia vastaan

Viruksen ja bakteerin ero

Jotta pystytään ymmärtämään, mitä antibiootit ovat, ja tehoavatko ne viruksia vastaan, on tärkeä tietää, mitä vastaan ne hyökkäävät. Bakteerit ovat esitumallisia mikro-organismeja, jotka luokitellaan usein niiden muodon mukaan kokkeihin, sauvabakteereihin eli basilleihin, silmikoituihin bakteereihin ja syanobakteereihin. Jotkut bakteerit – kuten laktobasillit – ovat ihmiselle hyödyllisiä, kun taas toiset – kuten mykobakteerit – eivät.

Virukset sen sijaan ovat tarttuvia taudinaiheuttajia, jotka tarvitsevat kantajan elääkseen. Sekä bakteerit että virukset ovat tarttuvia, mutta hyvin erilaisia mikro-organismeja. Rakenteensa vuoksi antibiootit ovat tehokkaita bakteereja vastaan, mutta eivät viruksia vastaan.

Antibiootit eivät tehoa viruksiin

Bakteerien ja virusten välinen tärkeä ero on se, että bakteeri-infektioita voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta virusinfektioita ei. Oikean hoidon valitsemiseksi on siis tärkeä selvittää, onko kyse bakteeri- vai virusperäisestä taudista.

Esimerkiksi korvatulehduksen kohdalla voidaan usein nähdä suoraan, että kysy on bakteeritulehduksesta, mutta esimerkiksi nielutulehdus voi olla yhtälailla viruksen tai streptokokkibakteerin aiheuttama, jolloin potilaalta täytyy ottaa nielunäyte.

Virukset mahdollistavat usein suotuisat olosuhteet myös muille taudeille, kuten flunssalle, tuhkarokolle, keuhkoputkentulehdukselle, vesirokolle, monille kurkkutulehduksille ja vatsataudeille. Toisaalta tietyt bakteerit voivat aiheuttaa vakavampia tarttuvia tauteja, kuten vihurirokkoa, keuhkokuumetta ja korvatulehdusta. On olemassa myös pieni ryhmä tauteja, jotka voivat olla joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia – näitä ovat erilaiset kurkkutulehdukset, sidekalvotulehdus ja aivokalvotulehdus.

Tehoavatko antibiootit viruksia vastaan?

Mitä tapahtuu, jos käyttää antibiootteja liikaa?

Asiantuntijoiden mukaan antibioottien käyttäminen virustauteja vastaan on turhaa. Sen lisäksi, että antibiootit eivät paranna virusinfektiota, liiallinen antibioottien käyttö voi aiheuttaa resistenssiä myös mahdollisille bakteeritartunnoille.

Antibioottien säännöllinen käyttö saattaa muuttaa bakteerien geneettistä materiaalia. Tämä tarkoittaa sitä, että taudit kehittyvät resistenteiksi eli immuuneiksi antibiooteille. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä mikrobilääkeresistenssi tai antibioottiresistenssi.

Antibioottiresistenssi on lisääntynyt, ja lääketieteessä tällaisiin resistentteihin mikro-organismeihin viitataan superbakteereina tai -viruksina. Tällaiset virukset ja bakteerit vaativat hyvin vahvoja antibiootteja, joilla on myös voimakkaita sivuvaikutuksia.

“Joskus lääke aiheuttaa taudin”.

– Balthasar Gracian

Antibiootit eivät tehoa kaikkia viruksia vastaan

Loppuyhteenveto

Kuten jo aiemmin totesimme, antibiootit eivät ole tehokkaita viruksia vastaan. Antibiootteja kannattaa käyttää ainoastaan bakteeritautien ja muiden patologisten mikro-organismien aiheuttamien tautien hoitamiseen. Antibioottien väärinkäyttö voi johtaa superbakteerien tai -virusten syntymiseen sekä tappaa elimistömme tarvitsemia hyödyllisiä bakteereita.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan antibiooteille resistentit tartuntataudit aiheuttavat julkisen terveydellisen hätätilan. World Health Assembly julkaisi vuonna 2015 toimintasuunnitelman, joka pitää sisällään:

  • Tietoisuuden ja ymmärryksen lisääminen antibioottiresistenteistä tartuntataudeista.
  •  Valvonnan ja tutkimustyön vahvistaminen.
  • Tartuntatautien ilmenemisen vähentäminen.
  • Antimikrobisten lääkkeiden käytön tehostaminen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ben-Joseph, E.P. (septiembre 2015). El peligro de abusar de los antibióticos [artículo en web especializado]Recuperado de: www.kidsheatlh.org
  • Daza  Pérez, D.M. (última consulta julio 2019). Resistencia microbiana a antimicrobianos . Recuperado de: Información terapéutica del sistema de Salud (vol22 nº3-1998)
  • OMS. (5 febrero 2018). Resistencia a los antibiótico). Recuperado de: www.who.int/es

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.