Miliaria eli hikirakkulatauti vauvalla - Äitiyden Ihme
 

Miliaria eli hikirakkulatauti vauvalla

Miliaria eli hikirakkulatauti vauvalla
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauva on haavoittuvainen pieni olento, joka tarvitsee vastasyntyneestä lähtien vanhempiensa suojelua ja hoivaa kokoaikaisesti. Kun vauvan kehossa jokin ei toimi niin kuin pitäisi, on vanhempien tärkeää tietää, milloin viedä lapsi lääkäriin, jotta hän saisi hoitoa niin pian kuin mahdollista.

Miliaria eli hikirakkulatauti on yleinen vaiva, ja tässä artikkelissa tarjoamme tietoa sen oireista ja ehkäisystä. Hikirakkulatauti on yleisempää kuin voisi kuvitella. Sitä esiintyy ihottumana vauvan herkällä iholla.

Ihottuma aiheuttaa hikirauhasten tukkeuman, joka estää vauvaa hikoilemasta. Kun hiki ei pääse tulemaan ihon läpi, saattaa ihoon muodostua pieniä punaisia näppylöitä tai jopa rakkuloita. Näppylät voivat aiheuttaa vauvalle epämukavan olon: ne saattavat kutista, ja rakkulat voivat jopa pistellä.

Hikirakkulatauti vauvalla

Näppylöitä voi esiintyä erikokoisina ja -näköisinä; ne voivat keskittyä enemmän tai vähemmän tiettyihin kehonosiin. Tämä riippuu vauvan kärsimän hikirakkulataudin vaikeusasteesta. Helpommissa tapauksissa voi esiintyä vain jonkin verran karstaa tai pientä ihoärtymystä.

Vaikeammissa hikirakkulataudin tapauksissa vauvalla esiintyy voimakasta kutinaa ja pistävää kipua. Tauti kestää yleensä muutaman päivän, mutta jos vauva ei saa tarvittavaa hoitoa tai hän elää kuumassa ja kosteassa ympäristössä, saattaa vaiva palata uudestaan voimakkaampana.

hikirakkulatauti

Ei ole mitään tiettyä kehonosaa, jossa tämä vaiva erityisesti esiintyisi, mutta yleisimmin hikirakkuloita ilmestyy kasvojen, käsivarsien, kainaloiden, nivusten, reisien ja rintakehän alueelle. Iho saattaa ärtyä vain yhdestä kehonosasta tai sitten ihottuma voi levitä ja näkyä eri puolilla vartaloa. Oireet voivat vaihdella yksilöittäin.

“Ei ole olemassa parempaa työtä kuin omasta vauvasta huolehtiminen.” – Tuntematon kirjailija

Hikirakkulataudin ehkäiseminen

Koska hikirakkulatauti on hyvin yleinen vaiva vauvoilla, vanhempien on tärkeää noudattaa tiettyjä neuvoja estääkseen tai välttääkseen taudin ilmenemisen. Jos huomaat lapsesi kärsivän runsaasta ihon ärtyneisyydestä tai kutinasta, kannattaa käydä lastenlääkärillä arvioimassa vaivan vakavuusaste.

Lääkäri antaa lapsellesi sopivat hoito-ohjeet. Tämän lisäksi voit ottaa huomioon seuraavat vinkit:

  • Kun ilma on kuuma ja kostea, pidä lapsesi viileänä ja kuivana. Pue lapsellesi kevyet vaatteet – paras materiaali on puuvilla. Pidä huoli, ettei vaate ole liian tiukka vauvalle.
  • Pidä asunnossasi mukava lämpötila ja estä kuumuutta tuulettimella tai ilmastointilaitteella.
  • Ehkäise vaippaihottumaa vaihtamalla vaippa säännöllisesti.
  • Ehkäise ihon ärtymistä laittamalla vauvalle mukavat vaatteet, jotka eivät ole liian tiukat. Tiukat vaatteet saattavat aiheuttaa turhaa hankausta vauvan iholle.
  • Käytä suihkugeeliä, joka on erityisesti vauvan herkälle iholle tarkoitettua.
  • Vältä liiallista auringolle altistusta, ja käytä vauvalle tarkoitettua aurinkosuojaa sekä suojaa vauvaa vaatteilla auringolta.
hikirakkulatauti

Jos hikirakkulatauti puhkeaa

Jos lapsellasi on jo puhjennut hikirakkulatauti, käy näyttämässä vauvaasi lastenlääkärillä, jotta hän voi määrätä oikean hoitovaihtoehdon. On myös tärkeää, että otat huomioon edellä mainitut neuvot, jotta vaiva ei pahentuisi entisestään. Lisäksi lastenlääkäri saattaa määrätä vauvallesi erityistä voidetta tämän herkälle iholle. 

Jos vauvasi kärsii voimakkaasta kutinasta, saattaa lääkäri määrätä voidetta, joka sisältää kortisonia. Kortisonivoiteet vähentävät kutinaa ja poistavat tulehdusta.

Kuinka voimakkaat oireet vauvallasi onkaan, on tärkeää, että käyt näyttämässä häntä lääkärille, jotta saat ammattilaisen mielipiteen asiaan ja käyttöösi oikeat hoitomenetelmät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.