5 vinkkiä juuri synnyttäneiden äitien hoitoon - Äitiyden Ihme
 

5 vinkkiä juuri synnyttäneiden äitien hoitoon

Vauvan tulo on täynnä iloja, mutta myös velvollisuuksia. Jatka lukemista saadaksesi vinkkejä siihen, miten juuri synnyttäneen äidin hoidossa kannattaa toimia.
5 vinkkiä juuri synnyttäneiden äitien hoitoon

Viimeisin päivitys: 09 lokakuuta, 2023

Synnytyksen jälkeinen vaihe on ratkaiseva ja herkkä vaihe jokaisen naisen elämässä. Juuri synnyttäneiden äitien hoito on tärkeää, jotta he voivat toipua synnytyksestä fyysisesti ja henkisesti. Tässä artikkelissa annamme joitakin suosituksia äidin hoitoon tämän vaiheen aikana, hänen hyvinvointinsa takaamiseksi ja hänen sopeutuakseen uuteen rutiiniinsa.

Viime aikoihin asti synnytyksen jälkeisellä ajanjaksolla ollaan viitattu tarkalleen ottaen 40 päivään vauvan syntymän jälkeen. Nyt tiedetään kuitenkin, että kyseessä on jopa kuukausia kestävä vaihe, jossa perheen ja ammattilaisen tuki on välttämätöntä. Tämän tuen ja vilpittömän avun tarjoaminen äideille on avain heidän nopeaan paranemiseensa.

Suosituksia juuri synnyttäneiden äitien hoitoon

Raskaus on kaunis prosessi, joka on täynnä fyysisiä, henkisiä ja hormonaalisia muutoksia, ja synnytyksen jälkeen naisen keho tarvitsee lepoa palautuakseen. Siksi äidin ja vauvan hyvinvoinnin edistämiseksi on tärkeää käyttää seuraavia strategioita heidän terveydestään huolehtimiseksi ja kaiken pitämiseksi kunnossa.

1. Palkatkaa perhehoitaja

Perhehoitaja auttaa juuri synnyttäneiden äitien hyvinvoinnissa.
Jotkut terveydenhuollon työntekijät on koulutettu tukemaan äitejä omissa kodeissaan.

Ammattilaisen hoidolla voi olla suuri merkitys synnytyksen jälkeisenä aikana. Perhehoitaja voi neuvoa imetyksessä, vanhemmuuden tekniikossa, vastasyntyneen hoidossa, tunnemuutoksissa ja muissa tähän vaiheeseen liittyvissä huolenaiheissa.

Nämä ammattilaiset voivat myös auttaa pikkulasten hoidossa ja tarjota muita palveluita, kuten ruokintaa, vaipanvaihtoa ja kylpemistä. Jos valitset tämän vaihtoehdon, sinun on tarkastettava palkkaamasi sairaanhoitajan koulutus.

2. Lepo ja palautuminen

Synnytyksen jälkeisenä aikana on tärkeää, että äiti saa riittävästi lepoa toipumisen helpottamiseksi. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että korostetaan päiväunien tärkeyttä.

Current Opinion in Obstetrics and Gynecology – lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tärkeimpiä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa äidin toipumiseen, ovat lääketieteelliset komplikaatiot, ahdistus, vauvan terveys, ulkonäkö, väsymys ja unettomuus. Tämän seurauksena synnytyksen jälkeinen toipuminen voi todellakin kestää yli kuusi viikkoa.

Tänä aikana äidin ei pitäisi joutua hoitamaan kaikkia kotitöitä ja vauvanhoitoa yksin. Joten hänen kumppaninsa ja perheenjäsentensä tulisi olla ensisijainen tukiverkosto, joka auttaa kotitöissä ja vastasyntyneen hoidossa, jolloin äiti voi levätä ja toipua.

3. Terveellinen ruokavalio

Ravinnolla on keskeinen rooli juuri synnyttäneiden äitien sekä vastasyntyneiden vauvojen terveydessä. Imetyksen aikana äidin tulee syödä tasapainoisesti ja syödä erilaisia ravintoaineita sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia, vähärasvaisia proteiineja, rasvaista kalaa, täysjyvätuotteita ja vähärasvaisia maitotuotteita.

American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehden tutkimuksen mukaan hyvä ravitsemus on yksi parhaista tavoista, joilla imettävät äidit voivat ylläpitää ja tukea omaa ja vauvansa terveyttä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

4. Emotionaalinen tuki kotona

Tukiverkosto on välttämätön, jotta äitiydestä tulee onnellisempi jo alusta alkaen.

Synnytyksen jälkeinen aika on aikaa, jolloin monet äidit saattavat tuntea itsensä ylikuormitetuiksi uuden elämänsä seurauksista ja tunteista, jotka estävät heitä nauttimasta äitiydestä. Tämän vuoksi on ratkaisevan tärkeää, että sekä kumppani että muu perhe tarjoaa emotionaalista tukea, jota he saattavat tarvita.

Journal of Midwifery & Women’s Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että synnytyksen jälkeinen masennus alkaa yleensä kolmen ensimmäisen kuukauden aikana synnytyksen jälkeen. Jotkut niistä tekijöistä, jotka johtavat tähän häiriöön, ovat tuen puute, stressi, synnytystä edeltävä masennus, mennyt tai nykyinen pahoinpitely ja parisuhdeongelmat.

Synnytyksen jälkeinen masennus on sairaus, joka vaikuttaa 13-19 prosenttiin hedelmällisessä iässä olevista naisista. Siksi äidin ja hänen ympäristönsä kouluttaminen mahdollisista varoitusmerkeistä (kuten mielialan vaihtelut, kiinnostuksen puute, univaikeudet ja jatkuvat surun tunteet) on välttämätöntä ammattiavun hakemiseksi välittömästi.

5. Fyysinen hoito

Jotkut tutkimukset ovat ehdottaneet, että raskauden aikainen ja synnytyksen jälkeinen liikunta voi vaikuttaa positiivisesti naisen väsymykseen. Tämä ylivoimainen väsymyksen tunne on yleinen oire, joka vaikuttaa jopa 90 prosenttiin äideistä ja jolla voi olla kielteisiä vaikutuksia heidän fyysiseen ja henkiseen terveyteensä.

On siis hyvä kannustaa helppoon fyysiseen toimintaan, kuten kävelyyn, joka parantaa verenkiertoa ja vahvistaa lihaksia, aina terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa.

Käytä näitä strategioita synnytyksen jälkeen

Juuri synnyttäneiden äitien hoito ei ole vain synnytyksen jättämien jälkien paranemista kehossa, vaan myös psykologisen puolen hoitamista. Tästä on hyötyä paitsi äidin, myös vauvan ja koko perheen hyvinvoinnille.

Yritä siis syntymää seuraavien kuukausien aikana noudattaa yllä mainittuja neuvoja, oletpa sitten vasta synnyttänyt äiti, kumppani tai perheenjäsen. Tue tuoretta äitiä rakkaudella ja omistautuneella tavalla. Jokainen äiti on ainutlaatuinen ja hänellä voi olla erityistarpeita, mutta läheisten tuella hän voi toipua nopeammin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.