Leikkaushaavan paraneminen keisarileikkauksen tai episiotomian jälkeen - Äitiyden Ihme
 

Leikkaushaavan paraneminen keisarileikkauksen tai episiotomian jälkeen

Keisarileikkaus tai välilihan leikkaus jättää luonnollisesti jälkeensä haavan, jolloin synnytyksestä toipumiseen kuuluu myös haavan paraneminen. Tänään kerromme, miten operaatiosta toipuvan tuoreen äidin kannattaa hoitaa itseään.
Leikkaushaavan paraneminen keisarileikkauksen tai episiotomian jälkeen

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Keisarileikkaus tai episiotomia eli välilihan leikkaus jättää luonnollisesti jälkeensä haavan, jolloin synnytyksestä toipumiseen kuuluu myös leikkaushaavan paraneminen. Tänään kerromme, miten operaatiosta toipuvan tuoreen äidin kannattaa hoitaa itseään.

Leikkaushaavan paraneminen keisarileikkauksen jälkeen

Synnytyksestä toipuminen voi olla hitaampaa keisarileikkauksen kuin alatiesynnytyksen jälkeen. Epämukavuuden ja kivun lisäksi tulee ottaa huomioon haavan sulkevat ompeleet.

1. Ota vain lyhyitä suihkuja

Leikkaushaavan paraneminen keisarileikkauksen tai episiotomian jälkeen

Kun keisarileikkauksen tikit ovat edelleen paikoillaan, nainen ei voi käydä kylvyssä. Puhdistukseen tulee käyttää lyhyitä suihkuja, ja haava puhdistetaan vedellä ja neutraalilla saippualla, jos ei käytetä siteitä. Lääkäri voi myös määrätä erityistä antiseptista saippuaa.

2. Anna haavan hengittää

Vaikka vaatteet tai siteet, joita sairaalassa käytetään, estävät hankausta alusvaatteista tai lakanoista johtuen sekä vähentävät kipua, haavan tarvitsee toisaalta myös saada ilmaa.

Tätä varten tulee joskus poistaa siteet ja jättää haava hetkeksi suojaamattomaksi. Ole hyvin varovainen ja varmista, että et imetä tai nuku kumppanin kanssa siten, että haava on alttiina. Minimoi myös kontakti kaikenlaisiin muihin tekijöihin.

3. Älä käytä tiukkoja vaatteita

Puuvillaiset alusvaatteet ovat suositus, kun tikit ovat edelleen paikoillaan, ja tiukkoja housuja tai vetoketjuja tulisi välttää. Suositellaan myös äkillisten liikkeiden ja rasittavien aktiviteettien välttämistä, jotta tikit eivät irtoaisi eikä sattuisi muuta vahinkoa.

Tässä vaiheessa synnytyksestä toipumista joitakin asioita voi olla vaikea tehdä. Esimerkiksi sängystä nouseminen kannattaa tehdä tietyllä tavalla: liiku sängyn reunalle, laske jalat hitaasti alas, ja laita tyyny vatsallesi ennen kuin nouset.

Leikkaushaavan paraneminen episiotomian jälkeen

Joidenkin alatiesynnytysten aikana joudutaan suorittamaan episiotomia eli välilihan leikkaus synnytyksen helpottamiseksi. Episiotomiaan turvaudutaan, jos väliliha ei jousta riittävästi lapsen synnyttämiseksi tai jos kudoksen arvellaan repeävän.

Haava ommellaan synnytyksen jälkeen synteettistä materiaalia käyttäen, ja ompeleet sulavat myöhemmin itsestään. Paksumpaakin lankaa voidaan käyttää, mutta tällöin tikit joudutaan poistamaan noin kymmenen päivän jälkeen.

1. Pidä alue puhtaana ja kuivana

Joka kerta kun menet vessaan, pese alue kunnolla puhtaalla vedellä. Kuivaa iho pehmeästi taputellen pyyhkeellä, joka ei jätä jälkeensä nukkaa. Jotkut kuivaavat ihon tuulettimella tai hiustenkuivaajalla, josta tulee kylmää ilmaa.

Leikkaushaavan paraneminen keisarileikkauksen tai episiotomian jälkeen

2. Peseytyminen suolavedessä

Jotkut lääkärit suosittelevat suolaveden käyttöä paranemisen nopeuttamiseksi, mutta asiasta on syytä aina keskustella oman lääkärin kanssa. Veden tulee olla lämmintä, jotta suola liukenee siihen. Kylpyveteen riittää kourallinen suolaa.

3. Käytä erityistä sidemateriaalia

Ensinnäkin alusvaatteiden tulee olla löysät ja puuvillasta valmistetut. Öisin tulisi ottaa pois paksut siteet, jotta voidaan estää kosteuden kertymistä. Apteekeista on saatavilla erityisiä siteitä, jotka sallivat ihon hengittää ja jotka estävät tikkejä jäämästä kiinni.

Jos sinulle on tehty keisarileikkaus tai välilihan leikkaus, on hyvin tärkeää välttää leikkaushaavan tulehtumista. Synnytyslääkäri suosittelee hoitoa, joka sopii parhaiten omaan tilanteeseesi paranemisen nopeuttamiseksi ja komplikaatioiden estämiseksi. Pyri noudattamaan saamiasi ohjeita tarkasti, ja toipuminen sujuu todennäköisesti ongelmitta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.