Miksi kuukautisten aikana itkettää? - Äitiyden Ihme
 

Miksi kuukautisten aikana itkettää?

Kuukautiset eivät vaikuta kaikkiin naisiin samalla tavalla. Joidenkin naisten kohdalla kuukautiset vaikuttavat päivien kulkuun vain vähän, kun taas toisille naisille ne ovat suuri koettelemus. Tässä artikkelissa kerromme kuukautisista asioita, joita sinun on hyvä tietää.
Miksi kuukautisten aikana itkettää?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 15 kesäkuuta, 2019

Suomalaisilla tytöillä kuukautiset alkavat normaalisti 10-16 vuoden iässä ja keskimäärin 12-13-vuotiaana. Ne loppuvat normaalisti 43-57-vuotiaana ja keskimäärin 51 vuoden iässä. Naisen hormonitasoissa on kuukautiskierron aikana jopa satakertaisia eroja, ja nämä vaihtelut vaikuttavat naiseen monin tavoin. Ei siis kannata säikähtää, jos kuukautisten aikana itkettää, masentaa tai raivostuttaa.

Kuukautiset eivät vaikuta kaikkiin naisiin samoin. Kuukautiset voivat vaikuttaa joidenkin naisten tunteisiin suurestikin.  Nuoret naiset saavat hyvin vähän koulussa tietoa siitä, miksi kuukautiset saattavat tehdä naisen tunteelliseksi.

Samaan tapaan, naiset harvoin puhuvat heidän säännöllisistä tai epäsäännöllisistä kierroistaan, munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, endometrioosista tai PMS- oireista. Sinun onkin hyvä tietää, miksi kuukautisten aikana itkettää.

Naisilla voi ilmetä mielialojen heittelyä, vaikka heidän kuukautiskiertonsa olisikin säännöllinen.

Kuukautiskierron vaiheet

Kuukautiskierto jakautuu kolmeen vaiheeseen, eli follikulaariseen, ovulatoriseen ja luteaaliseen vaiheeseen. Kuukautiskierron normaali pituus on 23-35 vuorokautta. Kierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. Normaali vuodon kesto on 2-8 päivää, keskimäärin 5 päivää.

Kuukautisten ensimmäisessä eli follikulaarisessa vaiheessa aivot tuottavat follikkelia stimuloivaa eli FSH- hormonia. Tästä alkaa koko kuukautisprosessi. FSH auttaa munasoluja kypsymään munasarjoissa. Tämän jälkeen alkaa erittyä estrogeenia, joka valmistaa kohdunseinämää mahdolliseen raskauteen.

Tämän jälkeen alkaa ovulatorinen vaihe, jolloin estrogeenitasot nousevat luteinisoivan LH- hormonin avulla. Tämä on vastuussa kypsimpien munasolujen valinnasta ja vapauttamisesta. Tämä tapahtuu kierron puolivälin paikkeilla.

Vapautetut munasolut kulkevat munanjohtimia pitkin kohtuun. Munasolut ovat aktiivisia vuorokauden ajan. Jos siittiösolut tulevat niiden lähelle, munasolut valitsevat niistä parhaat hedelmöittyäkseen. Muussa tapauksessa ne liukenevat pois.

Joitakin naisia kuukautisten aikana itkettää.

Kolmas luteaalinen vaihe kestää 12 kierron viimeistä päivää. Munasarjat tuottavat suuren määrän progesteronia kohdulle, mahdollisen hedelmöittymisen tapahtuessa. Lisääntynyt estrogeenin määrä vaikuttaakin siihen, miksi joitakin naisia kuukautisten aikana itkettää.

Tässä vaiheessa kehossa saattaa ilmetä turvotusta, rintoja voi aristaa ja naisella voi ilmetä mielialojen vaihteluita. Suurimmassa osassa kuukautiskiertoja munasolun hedelmöittymistä ei tapahdu, jolloin kohtu supistuu ennalleen sekä estrogeeni- ja progesteronitasot laskevat.

Kun kohdun limakalvoa ei tarvitakaan, keho poistaa sen kuukautisvuodon yhteydessä.

Miksi kuukautisten aikana itkettää?

Kuten kerroimme aikaisemmin, hedelmällisessä ovulaatiovaiheessa nainen kokee jatkuvia vaihteluita hormonitasoissaan. Varsinkin luteaalisessa vaiheessa nainen kokee mielialanvaihteluja, niin hyvä olon tunnetta kuin ärtyisyyttäkin. Myöhemmin follikulaarisessa vaiheessa monet naiset kokevat vatsakramppeja, väsymystä ja herkkyyttä.

Levottomuus, väsymys, alakuloisuus ja uupunut olo päivästä toiseen ovat hyvin yleisiä oireita, joita kolme neljästä naisesta kokee. Nämä muutokset ovat suoraan yhteydessä estrogeeniin ja aivojen aktiivisuuteen – niin yksinkertaista se on.

Estrogeenin, progesteronin ja aivojen välillä vallitsee yhteys. Kuukautisia ennen vallitsevassa vaiheessa heittelevät hormonit rikkovat tasapainon, mikä pitää aivot valmiustilassa.

Tuloksena on se, että naisen aivot ovat erilaisessa tilassa kuin normaalisti, ja oireet voivat olla pahempia naisen kärsiessä stressistä. Melankolia, surullisuus ja itkuisuus on hyvin yleistä tässä vaiheessa. Myös jotkut terveydentilat, kuten endometrioosi tai munasarjojen monirakkulainen oireyhtymä voivat aiheuttaa masennusta tässä vaiheessa kuukautiskiertoa.

Kuukautiskierron eri vaiheet voivat aiheuttaa eri oireita.

“Lisääntynyt estrogeenin määrä aiheuttaa sen, että joitakin naisia kuukautisten aikana itkettää.”

Vuoto

Verenvuotoa esiintyy kuukautisten vuotovaiheessa. Estrogeeni vaikuttaa endorfiinin vapautumiseen, joka parantaa mielialaa. Tässä kuukautiskierron vaiheessa moni nainen tunteekin olonsa inspiroituneeksi.

Jos et aiemmin tiennyt, miksi kuukautisten aikana itkettää, nyt sinulla on enemmän tietoa aiheesta. Onkin oikeastaan niin, että juuri ennen kuukautisia nainen voi tuntea eniten surullisuutta PMS- oireiden vaikutuksesta. Jos PMS- oireet vaikuttavat elämääsi haitaten, on syytä keskustella asiantuntijan kanssa.

Jotta nämä emootioiden vaihtelut eivät yllättäisi sinua, kannattaa aivojen tueksi noudattaa terveellistä ruokavaliota. Aktiviteetit kuten jooga ja meditaatio voivat myöskin auttaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.