Kuinka ehkäistä lapsen hyperseksuaalisuutta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka ehkäistä lapsen hyperseksuaalisuutta?

Lapsen hyperseksuaalisuus voi johtua monesta tekijästä, kuten kasvatuksesta, vuorovaikutuksesta ympäristönsä kanssa sekä median vaikutuksesta. Tiedätkö sinä, kuinka ehkäistä lapsen hyperseksuaalisuutta?
Kuinka ehkäistä lapsen hyperseksuaalisuutta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 07 toukokuuta, 2019

Lapsen korostunut seksuaalisuus viittaa lisääntyneeseen seksuaalisuuteen hyvin nuorten lasten keskuudessa. Lapsen hyperseksuaalisuutta aiheuttaa pääosin lapsen altistuminen mediassa ja internetissä esiintyville kuville ja viesteille.

Vanhemmat joutuvat kohtaamaan odottamattomia tilanteita, jotka saattavat shokeerata heitä ja ravistella heidän moraalisia arvojaan. Kiinnittämällä huomiota ainoastaan ulkoiseen olemukseen, vaarana on, että lapsi oppii vertailemaan itseään muihin, aliarvostamaan omaa yksilöllisyyttään sekä sopeutumaan näkemäänsä nuorella iällä, jolloin identiteetti on vasta rakentumassa.

Ei ole ennenkuulumatonta, että pienelle lapselle kehittyy pakkomielle omasta painostaan, mikä aiheuttaa niin psykologisia kuin fyysisiäkin ongelmia.

Myös hyväksikäyttävä seksuaalisuus aiheuttaa lapsen hyperseksuaalisuutta. Sen lisäksi, että se on sopimatonta nuorelle lapselle, se myös vahingoittaa kehitysprosessia ja oman seksuaalisuuden ymmärtämistä. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat negatiivisesti lapsen psyykkiseen terveyteen.

Lapsen hyperseksuaalisuutta katsotaan usein ilmenevän siksi, että lapsi on altistunut pornografiselle materiaalille. Tyttöjen keskuudessa ilmiössä on kyse enemmänkin ulkonäöstä ja naisen roolista yhteiskunnassa. Mielikuva voi syntyä jopa omien vanhempien tai median antaman esimerkin kautta.

Lapsen hyperseksuaalisuus uutena ilmiönä

Tämä sosiaalinen ilmiö on tulosta itseen keskittyneestä yhteiskunnasta, jossa pelataan stereotyypeillä ja kannustetaan tietynlaiseen käyttäytymiseen. Lapset ovat helposti manipuloitavissa oleva kohdeyleisö markkinointitarkoituksiin.

On järkyttävää, että korostunutta seksuaalisuutta ilmenee tyttöjen keskuudessa aikaisemmin kuin poikien. Käsitys siitä, millainen tulisi olla, vääristyy tiettyjen toimialojen taholta, kuten esimerkiksi muotialan ja sosiaalisen median toimesta, jotka etsivät hanakasti uusia kuluttajia.

Lapsen hyperseksuaalisuutta aiheuttaa muun muassa sosiaalinen media

Nämä toimialat välittävät internetin, musiikin tai television välityksellä viestiä, että ulkoisella olemuksella ja viettelyksellä on tärkeä rooli. Surullista kyllä, nuoret lapset ovat hyvin vaikutusalttiita tällaisille viesteille.

Sekä pojat että tytöt saattavat matkia joitakin aikuisten roolimalliensa käyttäytymistapoja. Lapselle voi olla vaikeaa selittää, että jotkut tavat eivät ole hänen ikäiselleen sopivia, ja että ne voivat vahingoittaa hänen psyykkistä ja fyysistä terveyttä.

Vanhempien tulee myös olla varovaisempia ja tarkempia edistääkseen sukupuolten tasa-arvoa yhteiskunnassa, varsinkin silloin kun edellä mainitun kaltaista käytöstä ja stereotyyppeja ilmenee.

Tämä varmistaa sen, että tarvitaan laajempaa perspektiiviä lasten kasvatukseen niin koulussa kuin koulun ulkopuolellakin.

“Lasten tulisi leikkiä enemmän leluilla ja esineillä, heidän tulisi piirtää ja rakentaa; heidän tulisi tuntea enemmän ja murehtia vähemmän heidän aikansa ongelmia.”

– William Penn

Kuinka ehkäistä lapsen hyperseksuaalisuutta?

Välttääksesi sen, että lapsellasi ilmenee ennenaikaista korostunutta seksuaalisuutta, ota huomioon seuraavat suositukset:

  • Tee itsereflektiota: onko omat arvosi yhteneväiset sen mukaan, mitä pyydät lapsesi tekevän?
  • Aseta omat rajasi ja opettele sanoman “ei”.
  • Puhu avoimesti seksuaalisuudesta ja itsearvostuksesta.
  • Auta lasta kehittämään kriittistä ajattelua tietynlaisia käyttäytymismalleja ja kuvia kohtaan.
  • Kannusta lasta löytämään mielenkiinnon kohteita, jotka vahvistavat hänen arvojaan, kuten taide tai urheilu.
  • Varmista, että lapsi saa koulussa eettistä seksuaalikasvatusta.
Hyperseksuaalisuutta esiintyy tyttöjen keskuudessa nuoremmalla iällä kuin pojilla

Edellä mainittujen neuvojen lisäksi käsitellessäsi lapsen hyperseksuaalisuutta, varmista, että lapsi nauttii elämänsä jokaisesta hetkestä täysillä. Opeta lapselle, että kaikelle on aikansa, ja että hänen aktiviteettinsa tulisi olla hänen ikäiselleen sopivia.

Lopuksi, sinun on tärkeää pitää mielessä, että tehtävänäsi on suojella lastasi erotiikalta, jota on esillä kaikkialla. Suosittelemmekin, että pidät lapsesi kanssa yllä hyvää kommunikointia estääksesi sopimattoman käytöksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.