Miten raskaus muuttaa naisen aivoja? - Äitiyden Ihme
 

Miten raskaus muuttaa naisen aivoja?

Raskauden aikana naisen aivoissa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Nämä muutokset voivat jopa opastaa odottavaa äitiä tämän ollessa epävarma siitä, mitä raskaus tuo tullessaan.
Miten raskaus muuttaa naisen aivoja?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 28 toukokuuta, 2019

Nainen käy hormonien johdosta läpi erilaisia muutoksia ja tunteita elämänsä aikana. Yksi suurimmista muutoksista tapahtuu raskausaikana. Raskauden mukanaan tuomat muutokset ovat osittain silmin nähtävissä, mutta fyysisten muutosten lisäksi raskaus muuttaa naisen aivoja.

Nämä muutokset saattavat selittää sen, miksi raskaana oleva nainen saattaa tuntea hämmennystä, eikä pysty keskittymään entiseen tapaan. Tässä artikkelissa kerromme, miten raskaus muuttaa naisen aivoja ja kuinka odottavan äidin kannattaa suhtautua näihin muutoksiin.

Raskaus muuttaa naisen aivoja merkittävästi

Painonnousu, pahoinvointi, selkäkivut ja hormonaaliset muutokset, jotka saavat mielialan heittelemään. Nämä ovat hyvin tunnettuja raskauden aikaisia ongelmia, mutta eivät suinkaan ainoita odottavan äidin läpikäymiä muutoksia. Kaikki muutokset eivät suinkaan ole negatiivisia, sillä osa niistä auttaa naista huolehtimaan vauvasta paremmin. Äidinvaisto alkaa myös toimia jo ennen vauvan syntymää.

Aivojen harmaa aine vähenee

Merkittävin raskauden aivoissa aiheuttama muutos on harmaan aineen väheneminen. Tätä ainetta on kaikkialla aivoissa, aivorungossa ja selkäytimessä, ja se vastaa tiedon käsittelemisestä. Harmaan aineen määrä ihmisen aivoissa liittyy yleisesti ottaen älykkyyteen.

Harmaan aineen väheneminen tunnetaan myös neuraalisena karsiutumisena, mikä tarkoittaa tämän alueen kaventumista tai kutistumista. Prosessi herkistää aistit tuskalle ja kärsimykselle, tarkoittaen sitä, että äidillä on tehostuneet aistit, jotta hän pystyy pitämään vauvasta hyvää huolta. Raskaana oleva nainen on myös tavallista kyvykkäämpi aistimaan vaaran läheisyyden, ja tämä kyky säilyy jopa kaksi vuotta lapsen syntymän jälkeen. Olemassa on siis selkeitä neurotieteellistä todistetta siitä äidinvaistosta, joka niin usein pelastaa tilanteen.

Yllättävää kyllä, harmaan aineen väheneminen on huomattavinta empatiasta vastaavilla aivojen alueilla. Tällä alueella neuronien menettäminen juuri silloin, kun naisen tulisi ymmärtää sikiön tuntemuksia, tuntuu erikoiselta. Tutkijoiden mukaan vähentyminen aivojen empatiakeskuksen neuronien yhteyksissä tapahtuu siksi, että aivoista tulee paljon tehokkaammat kyseisessä tehtävässä. Harmaan aineen menettäminen ei siis välttämättä tarkoita sitä, että naisen kyvyt vähenevät.

Neuronien koko kasvaa

Toinen raskauden aikaansaama muutos tapahtuu hypotalamuksen mediaalisella preoptisella alueella. On havaittu, että neuronien koko kasvaa, mikä tekee niistä herkempiä ja aktiivisempia.

Tämän seurauksena on joidenkin aistien, kuten haju- ja makuaistien, ärsyyntyminen. Tämän takia raskaana oleva tai juuri lapsen saanut nainen on herkempi erilaisille hajuille ja voi maistaa useampia makuja. Monet näistä hajuista ja mauista saattavat jopa ällöttää naista.

Raskaus muuttaa naisen aivoja merkittävästi

Yksi tämän muutoksen seurauksista on voimakas hyvän olon tunne. Tämä tunne saa äidin rakastumaan lapseen vain tuntiessaan hänet vatsassaan, ja vielä enemmän lapsen synnyttyä.

Tämä aivojen muutos aiheuttaa myös sen, miksi äiti tuntee olonsa epämukavaksi joutuessaan olemaan erossa vauvasta ensimmäisten kuukausien aikana.

Mantelitumake pienenee

Raskauden aikana aivot ovat altistuneita hormonaalisille muutoksille sekä raskauden ja maidontuotannon aikaansaaville aineille. Näiden seurauksena aivojen mantelitumake pienenee. Tämä aivojen alue on vastuussa pelon tunteesta sekä päätöksistä, joita tehdään vastauksena pelolle. 

Tämän takia moni nainen kokee vähemmän pelkoa. Tämä kyky mahdollistaa sen, että äiti pystyy toimimaan eri tavoin suojellakseen lastaan.

Tärkein raskauden aikaansaama muutos aivoissa on neuraalinen karsiutuminen. Tämä prosessi aiheuttaa aistien herkistymisen tuskalle ja kärsimykselle.

Hippokampuksen synaptisten toimintojen muutokset

Työmuistin kuormittuminen ja oppimisen lisääntyminen ovat yksiä syitä siihen, miksi raskaana olevilla naisilla ilmenee unohtelua.

Vaikka nämä muutokset alkavat jo raskauden aikana, ne lisääntyvät lapsen syntymän myötä, sillä naisen aivot mukautuvat havainnoimaan uutta perheenjäsentä herkeämättä. Äidin on opittava huolehtimaan vauvasta ja hoitamaan myös muita tehtäviä nopeasti.

Äidin aivoissa tapahtuu muutoksia vielä lapsen synnyttyäkin

Ovatko niin sanotut raskausaivot totta?

Raskauden aikana aivot reagoivat erilaisiin hormoneihin, pääasiassa oksitosiiniin ja prolaktiiniin. Ihmeellistä kyllä, ne aiheuttavat muutoksia vielä kuukausienkin päästä lapsen syntymästä.

Jotkut aivojen rakenteet muuttuvat moniksi vuosiksi. Nämä aivojen positiiviset muutokset mahdollistavat sen, että äiti pärjää lapsensa ensimmäisen elinvuoden ajan vähemmillä yöunilla. Äiti myös ymmärtää paremmin vauvan nonverbaalisia viestejä.

Loppuyhteenvetona voidaan todeta, että raskaus muuttaa aivoja monella tapaa, jotka opastavat äitiä onnelliseen äitiyteen. Nämä ovat välttämättömiä muutoksia ja osa äitinä olemisen kaunista kokemusta.

Joten jos murehdit sitä, mitä tunnet saadessasi vauvasi syliisi, älä huoli: mielesi on jo siihen valmistautunut.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.