Vauvanvaatteiden oikeaoppinen pesu - Äitiyden Ihme
 

Vauvanvaatteiden oikeaoppinen pesu

Vauvan vaatteiden pesussa kannattaa noudattaa muutamia ohjeita, joilla varmistetaan, että lapsen herkkä iho ei kärsi.
Vauvanvaatteiden oikeaoppinen pesu
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvanvaatteiden oikeaoppinen pesu perustuu sopivan pesuaineen käyttöön, huuhteluaineen välttämiseen ja oikean pesulämpötilan valitsemiseen. Näitä ohjeita noudattamalla pystytään estämään kemikaaleista johtuvien iho-ongelmien kehittyminen.

Vauvanvaatteiden oikeaoppinen pesu

Pesuaineen valinta

Suosittelemme käyttämään mietoa, hellävaraista ja hajusteetonta pyykinpesuainetta. Tämä on erityisen oleellista vastasyntyneiden ja alle kuuden kuukauden ikäisten lasten kohdalla. Jos mahdollista, kannattaa käyttää ekologisia tuotteita, joissa on vähemmän kemikaaleja.

Nestemäinen pesuaine on jauhetta parempi vaihtoehto, koska neste liukenee veteen tehokkaammin ja huuhtoutuu pyykistä paremmin. Jauhemaiset pesuaineet sisältävät usein veden pehmentämiseen tarkoitettua zeoliittia, joka voi kiinnittyä kankaaseen.

Suositellaan, että vanhemmat testaavat pyykinpesuainetta alkuun yhdellä vaatteella, jotta saadaan selville, reagoiko lapsen ihon pesuaineeseen.

Huuhteluaineen käyttö

Sama periaate koskee myös huuhteluaineita; jos haluat käyttää huuhteluainetta, on sitäkin paras testata ensin yhdellä vaatteella, ja vasta lapsen ollessa kuuden kuukauden iässä.

Huuhteluaineiden suurin ongelma on, että pyykkiä ei huuhdella enää kunnolla aineen käyttämisen jälkeen, joten vaatteisiin jää huuhteluainejäämiä. Vaikka huuhteluaine voikin tuoda kankaaseen miellyttävän pehmeän tunteen, kannattaa lasta mahdollisesti ärsyttävien kemikaalien määrä pitää minimissä.

Jos käytät huuhteluainetta, huuhtele vaatteet kunnolla tämän jälkeen poistaaksesi kaikki kemikaalijäämät.

Vauvanvaatteiden oikeaoppinen pesu

Vauvanvaatteiden pesutapa

Mitä tulee vauvanvaatteiden pesumenetelmään, voit valita käsin tai koneessa pesemisen. Suosittelemme hankkimaan lapselle vaatteita, jotka kestävät vähintään 60 asteen pesun, sillä monet tahrat ja mikrobit eivät irtoa 40 asteen pesussa.

Jos peset vaatteita käsin, ole tarkkana huuhtelussa, jotta kankaaseen ei jää pesuainetta. Jos kangas on haurasta, pese vaate käsin, koska konepesu voi vahingoittaa tai kuluttaa kangasta.

Noudata aina vaatteen pesu- ja kuivausohjeita, jotta et vahingoita vaatetta.

Kuinka usein vauvanvaatteet pestään?

Yksi yleisimmistä kysymyksistä vauvanvaatteisiin liittyen on se, kuinka paljon pesua ne tarvitsevat. On selvää, että vauvanvaatteet likaantuvat todella nopeasti. Jotta kankaisiin ei muodostu pysyviä tahroja ja jotta vältetään myrkyllisten ja rasittavien aineiden käyttöä, kannattaa vauvanvaatteet pestä mahdollisimman pian likaantumisen jälkeen.

Vauvanvaatteiden oikeaoppinen pesu

Vaatteiden lisäksi on muistettava vauvan pyyhkeiden, tyynyjen ja vuodevaatteiden pesu – näitäkin tekstiilejä joudutaan tietysti pesemään usein. Mitä tulee vuodevaatteisiin, ne kannattaa pestä ainakin kahden viikon välein, ja pyyhkeet taas tulisi pestä viimeistään kolmen käyttökerran jälkeen. Kestovaipat suositellaan pesemään muusta pyykistä erillään pöpöjen leviämisen estämiseksi.

Kaikki vauvan ihoa koskettavat vaatteet ja muut tekstiilit tulee pestä ennen ensimmäistä käyttöä. Etenkin puuvilla- ja puuvillasekoitekankaiden peseminen on tärkeää, koska niissä käytetään siliävyyskemikaaleja, joista voi vapautua allergisoivaa formaldehydiä.

Noudattamalla näitä vinkkejä lapsen vaatteiden ja muiden tekstiilien pesussa, voidaan ehkäistä allergioiden ja muiden iho-ongelmien syntymistä. Mikään ei ole liian hyvää, kun on kyse pienen lapsen terveyden takaamisesta!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.