Ovatko kestovaipat kertakäyttövaippoja parempi vaihtoehto? - Äitiyden Ihme
 

Ovatko kestovaipat kertakäyttövaippoja parempi vaihtoehto?

Ovatko kestovaipat kertakäyttövaippoja parempi vaihtoehto?

Viimeisin päivitys: 07 huhtikuuta, 2019

Kertakäyttövaipat ovat olleet automaattinen valinta suurimmalle osalle vanhemmista viime vuosikymmeninä. On kuitenkin olemassa myös toinen, edullisempi ja ekologisempi vaihtoehto, nimittäin kankaiset kestovaipat.

Kestovaipat olivat käytössä vanhempiemme ja isovanhempiemme lapsuudessa, ja nyt ne ovat tehneet paluun modernimpina versioina. Tänään kerromme, mitä eri tyyppisiä kestovaippoja on saatavilla, ja mitä ovat kestovaippojen hyödyt ja haitat.

Eri tyyppiset kestovaipat

Koossa ei oikestaan ole eroa kesto- ja kertakäyttövaipoissa. Molemmat luokitellaan vauvan iän ja painon mukaan, mutta kangasvaipat voidaan erotella seuraavienkin ominaisuuksien perusteella:

  • Flanellikankaiset: Äärimmäisen pehmeitä, ja yleensä näissä vaipoissa on napit tai klipsi kiinnitystä varten.
  • Taiteltavat: Näissä on useampi kerros, mikä lisää imukykyä, ja vaipat ovat hiukan paksumpia kuin muunlaiset.
  • Litteät tai muotoillut: Ensimmäiset ovat yksinkertaisesti kangaspaloja, joka kiinnitetään klipseillä takaa, ja jälkimmäiset kaarretumpia, jotta ne sopivat paremmin vauvan kehoon.
  • Mukautuvat: Näiden muoto on hyvin samanlainen kuin kertakäyttövaippojen, ja niissä on joustava vyötärö sekä vetoketju.
  • Täytettävät: Tämä erikoinen malli sisältää avattavan kohdan, josta laitetaan sisälle imukykyinen materiaali. Päähyötynä näissä on se, että kangas kuivuu nopeammin kuin muissa malleissa.

Kaikki nämä kestovaippamallit ovat samanlaisia yhdessä mielessä: niissä on suoja, jonka tarkoitus on estää likaa pääsemästä vauvan vaatteisiin. Kuten tavallisetkin vaipat, niitä on myös monissa kooissa ja eri tyyppisillä kiinnityksillä.

Kestovaippojen hyödyt

Tärkein hyöty verrattuna kertakäyttövaippoihin on edullisuus. Kestovaipat ovat paljon halvempia kuin kertakäyttöiset, joiden hinta on noussut reilusti viime vuosina.

Kestovaippojen hankintahinta on kyllä korkeampi, mutta sillä niitä käytetään yhä uudelleen, ne ovat pidemmällä aikavälillä halvemmat. Et siis joudu ostamaan satoja ja satoja kertakäyttövaippoja, vaan ainoastaan kymmeniä kangasvaippoja.

Ovatko kestovaipat kertakäyttövaippoja parempi vaihtoehto?

Lisäksi kestovaipat ovat hyviä ihon ärtymisen estämiseksi, etenkin vastasyntyneillä. Yksi syistä tähän on se, että niissä on vähemmän kemikaaleja, ja ne aiheuttavat vähemmän ihon ärtymistä, sillä ne ovat pehmeämmät. Sillä ne imeyttävät vähemmän, niitä vaihdetaan myös useammin kuin kertakäyttövaippoja.

Yksi hyöty on hyvin selkeä, ja se ei liity suoraan lapsen terveyteen. Kestovaipat ovat erittäin suuri teko ympäristön suojelemiseksi. Asiantuntijoiden mukaan vauva voi aiheuttaa yli 2 000 kg hajoamatonta jätettä vaippojensa vuoksi – näin paljon vaippoja siis vaaditaan ennen kuin ihminen pystyy hallitsemaan virtsarakkoaan.

Kestovaippojen haitat

Suurin haitta on se, että kuten arvaatkin, kestovaipat joudutaan pesemään usein. Toisin kuin saatat luulla, pieni määrä vettä ja neutraalia saippuaa kuitenkin riittävät. Ei siis tarvita mitään erityisiä pesuaineita, eikä etenkään valkaisuainetta.

Tässä tulee sitten äskeiseen asiaan liittyen yksi kestovaippojen miinus: sillä vesi on maailmassa yhä rittämättömämpi luonnonvara, tulisiko sillä pestä vaippoja? Tämä kysymys tulee nykyään yhä useammin esille vaippaväittelyissä.

Lisäksi kestoivaipat, joissa ei ole hyvää imeyttävää kangasta, vuotavat virtsaa ja ulostetta. Tällöin lähes kaikki vauvan vaatteet joudutaan vaihtamaan, ja hän tarvitsee luultavasti pesun.

Kestovaipat vai kertakäyttöiset vaipat?

Kertakäyttöiset vaipat ovat hyvin käteviä ja imukykyisiä verrattuna kestovaippoihin. Vaikka ne ovat kalliimpia, ne pysyvät kuivina pidempään.

Kestovaipat narulla kuivumassa

Kertakäyttövaippojen päähaittana on niiden vahinko ympäristölle. Tämä on selvää sekä valmistusprosessia koskien (joka vaatii paljon luonnonvaroja) että vaippojen käsittelyä roskina.

Vielä niitä ei voida kierrättää, vaikka menetelmiä kehitelläänkin, ja kertakäyttövaippojen hajoaminen on äärimmäisen hidasta.

Lyhyesti sanottuna tässä on kyse vanhempien mieltymyksistä, olosuhteista ja kustannuksista. Vanhempien tulisi pohtia asiaa ja valita se vaihtoehto, jota he pitävät parhaana.

Kestovaipoilla voidaan ehdottomasti saada rahasäästöjä ja huolehtia paremmin ympäristöstä. Ne kuitenkin vaativat enemmän aikaa ja vaivannäköä, jotta ne voidaan pitää puhtaina ja jotta vauva voidaan pitää tarpeeksi kuivana.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.