Miksi jotkut lapset liikkuvat paljon nukkuessaan?
 

Miksi jotkut lapset liikkuvat paljon nukkuessaan?

Jotkut vauvat ja lapset liikkuvat paljon nukkuessaan, koska heidän unensa on vielä kypsymätöntä. Toisinaan kyse voi olla terveysongelmasta.
Miksi jotkut lapset liikkuvat paljon nukkuessaan?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jotkut lapset heräävät samassa paikassa ja samassa asennossa, jossa he menivät nukkumaan. Toiset taas liikehtivät koko yön levottomasti. Lapset, jotka liikkuvat paljon nukkuessaan, huolestuttavat usein vanhempiaan, sillä aamulla vanhemmat saattavat löytää lapset jalat tyynyllä. Tai jos perhe nukkuu samassa sängyssä, vanhempien uni saattaa kärsiä lapsen potkimisesta ja levottomasta pyörimisestä. Lasten yöllistä liikehdintää ei kuitenkaan tarvitse pitää huonona merkkinä.

Jokainen lapsi on erilainen, ja aivan kuten päiväaktiivisuuden taso, myös yöllinen liikehdintä vaihtelee tapauskohtaisesti. Tämä saattaa liittyä nuoreen ikään ja aivojen kypsymättömyyteen. Joissakin tapauksissa on kuitenkin syytä kääntyä lastenlääkärin puoleen, ja alla kerromme, milloin näin tulee tehdä.

Miksi vauvat ja lapset liikkuvat paljon nukkuessaan?

Jos lapset liikkuvat paljon nukkuessaan, vanhempien uni saattaa kärsiä.

Ensinnäkin sinun on hyvä tietää, että on täysin normaalia, että lapsi liikehtii paljon nukkuessaan, vaihtaa asentoa, siirtyy sängyssä toiseen paikkaan tai näyttää levottomalta. Syy tähän on se, että lasten uni eroaa aikuisten unesta.

Aikuiset käyvät joka yö läpi useita noin 100 minuutin mittaisia unisyklejä, jotka koostuvat neljästä non-REM-univaiheesta ja yhdestä REM-univaiheesta. Siksi meillä on taipumus nukkua syvään ja pitkiä aikoja.

Pienillä vauvoilla sitä vastoin on noin 50 minuutin mittaiset unisyklit, jotka koostuvat vain kahdesta vaiheesta: toinen on REM-uni ja toinen hidas uni. Tästä syystä lasten unijaksot ovat lyhyempiä ja kevyempiä, he viettävät enemmän aikaa kevyessä, ärsykkeisiin reagoivassa unessa ja ovat alttiimpia liikehtimään.

Lisäksi jokaisen unisyklin lopussa aikuisilla on mikroheräämisiä, joita tuskin huomaamme. Vaivumme yksinkertaisesti takaisin uneen, emmekä seuraavana päivänä muista niitä. Vauvat sen sijaan ovat niistä tietoisempia; noina hetkinä he saattavat herätä ja etsiä kiintymyshahmoaan nukahtaakseen uudelleen.

Noin kuuden kuukauden iässä vauvat alkavat saavuttaa loputkin univaiheet, mutta tähän uuteen sykliin sopeutuminen vie aikaa. Siksi mikroheräämiset jatkuvat, ja lisäksi heillä saattaa esiintyä painajaisia tai yöllisiä kauhukohtauksia. Kaikki tämä tekee unesta vieläkin levottomampaa ja on syynä siihen, miksi lapset liikkuvat paljon nukkuessaan kahden ensimmäisen elinvuoden aikana.

Levottomat jalat -oireyhtymä

Pienessä osassa tapauksia yöllinen levottomuus voidaan yhdistää neurologiseen häiriöön, joka tunnetaan nimellä levottomat jalat -oireyhtymä tai Willis-Ekbomin tauti. Vain 2 % lapsiväestöstä kärsii tästä sairaudesta, ja yleensä sitä esiintyy suvussa.

Levottomat jalat -oireyhtymän merkittävin oire on polttava, pistelevä tai särkevä tunne raajoissa pitkäaikaisessa levossa . Oireet lievittyvät liikkuessa, minkä vuoksi lapsi liikehtii jatkuvasti sängyssään, on levoton ja voi venytellä tai koukistella jalkojaan hetkittäin.

Hyvin pienillä lapsilla oireyhtymää ei ole helppo tunnistaa, sillä he eivät voi selittää, mitä he tuntevat makuulla ollessaan. Lastenlääkäri voi kuitenkin päätyä tähän diagnoosiin ja antaa suosituksia oireiden lievittämiseksi.

Miten toimia vauvojen ja lasten kanssa, jotka liikkuvat paljon nukkuessaan?

Vanhempien kanssa nukkuminen saattaa vähentää lapsen yöllistä liikehdintää.

Vauvat ja lapset voivat siis liikkua paljon nukkuessaan kehittymättömän unen, painajaisten tai levottomat jalat -oireyhtymän vuoksi. Vanhemmat voivat joka tapauksessa noudattaa tiettyjä ohjeita auttaakseen lapsiaan saamaan hyvät yöunet:

  • Varmista, että lapset eivät ole nukkumaan mennessä yliväsyneitä. Pyri laittamaan vauvat nukkumaan heti ensimmäisten uneliaisuuden merkkien ilmetessä. Pienten lasten kohdalla vältä liiallista aktiivisuutta päivällä tai hyödynnä päiväunia.
  • Luo rutiineja, jotka auttavat lapsia nukkumaan hyvin. Varmista, että nukkumaympäristö on oikeanlainen.
  • Harkitse perhepetiä. Tämä voi estää vauvaa heräämästä kokonaan mikroheräämisten aikana, sillä hän tuntee olevansa lähellä kiintymyshahmojaan.
  • Levottomien jalkojen tapauksessa voi olla suositeltavaa turvautua fysioterapiaan ja rautalisään oireiden lievittämiseksi. Hoidon määrää joka tapauksessa aina lääkäri.

Lääkärinhoidon tarpeen selvittämiseksi sinun tulee tarkkailla, estääkö lapsen yöllinen levottomuus häntä saamasta riittävästi unta. Kiinnitä huomiota lapsen olotilaan päivällä: onko hän aktiivinen vai unelias, onko hän ärtynyt vai ei ja onko hän riittävän toimintakykyinen päivittäisissä puuhissaan. Jos lapsen uni kärsii, älä epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen syyn selvittämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.