Opeta nämä arvot ennen kuin lapsesi on 5-vuotias - Äitiyden Ihme
 

Opeta nämä arvot ennen kuin lapsesi on 5-vuotias

Opeta nämä arvot ennen kuin lapsesi on 5-vuotias
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Okairy

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jotkut vanhemmat ovat sitä mieltä, että on mahdotonta ja hyödytöntä yrittää opettaa lapsille arvoja heidän ollessa hyvin nuoria. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä uskomus, sillä ihmisen ensimmäiset viisi elinvuotta määrittävät suuren osan hänen luonteenpiirteistään.

Jos lapsesi kuuluu tähän ikähaarukkaan, ota siis huomioon sellaiset arvot, jotka hänelle kannattaa antaa. Mitä aiemmin aloitat näiden arvojen opettamisen, sitä paremmin lapsesi ottavat ne mukaan elämäänsä.

Rehellisyys

Paras tapa kannustaa lasta rehellisyyteen on olla rehellinen itse. Jos lapsesi saa sinut valheesta kiinni ja yrität antaa epävakuuttavan selityksen, lapsi hämmentyy ja oppii, että valehteleminen on ihan okei.

Jos näin käy, lapset kokevat valheet normaaleina, luonnollisina ja merkityksettöminä. Vältä ylireagoimasta, jos huomaat, että lapsesi on valehdellut sinulle. On myös parempi selittää toden puhumisen tärkeys sellaisin sanoin, jotka ovat lapselle helppoja ymmärtää.

Jos huomaat, että lapsi valehtelee, keskeytä hänet ja ilmoita selvästi, että tiedät hänen valehtelevan. Pyydä lasta kertomaan totuus. Tällä tavalla hän oppii, ettei valehteleminen ole hyödyllistä ja että on aina parempi olla rehellinen alusta alkaen.

Ensisanoista viidenteen ikävuoteen mennessä lapset eivät juurikaan osaa kertoa vahingollisia valheita. Ongelma on se, että jos sallit lapsen valehdella, lapsi omaksuu tapoja, joista on hankala päästä eroon.

Oikeudenmukaisuus

Kuinka usein olet laittanut lapsesi pyytämään anteeksi huonoa käyttäytymistä? Kuinka monta kertaa huonolla käytöksellä on ollut seuraamuksia? Ne arvot, jotka kannattaa opettaa lapselle ennen viidettä ikävuotta, sisältävät myös oikeudenmukaisuuden. Tätä ei missään nimessä pidä jättää opettamatta.

Kun opetat lapsellesi oikeudenmukaisuutta, lapsi oppii, että jokaisella teolla on seuraamuksia. Vanhemmat, jotka päättävät olla välittämättä lastensa huonosta käytöksestä, opettavat heille ettei mitään tapahdu, kun he toimivat huonosti. Kun pikkuiset sitten joskus kasvavat aikuisiksi ja joutuvat selviytymään maailmassa, he eivät tiedä miten toimia sääntöjen mukaan.

Päättäväisyys

Arvot, jotka kannattaa opettaa lapsille

Lapsen rohkaiseminen tarttumaan uusiin haasteisiin auttaa häntä kehittämään päättäväisyyttä ja itsevarmuutta. Arvot, jotka kannattaa opettaa varhain, sisältävät myös päättäväisyyden. Tämä kolmas mainitsemamme arvo auttaa lasta selviämään monimutkaisista tilanteista elämässään.

Paras tapa opettaa päättäväisyyttä on olla antamatta liikaa palkintoja. On hyvä asia tunnistaa kaikki lapsen kehitys ja onnitella häntä siitä. Se, minkä suhteen pitää kuitenkin olla varovainen, on se miten lastasi palkitset.

Jos annat hänelle karkkeja joka kerta, kun hän syö vihanneksensa loppuun, lapsi ei enää pidä terveellistä ruokavaliota pakollisena. Sen sijaan hän alkaa nähdä oman palkitsemisensa vanhemman velvollisuutena. Tämän sijaan voisit haastaa lasta kehittymään ja saavuttamaan tavoitteet joka kerta. Yksi hyvä tapa opettaa päättäväisyyttä on rohkaista lasta urheilemaan.

Huomioiminen

Neljäs arvo, joka kannattaa opettaa lapsille aikaisin, on tämä: toisten tunteiden ajatteleminen ja kunnioittaminen. Elämme muiden ihmisten ympäröimänä, emmekä voi vain astella heidän ylitseen miten sattuu.

Lastesi pitää ymmärtää, että heidän tekonsa ja sanansa voivat joko auttaa tai satuttaa kaikkia, jotka ovat kuuloetäisyydellä. Ensimmäinen askel on selittää lapselle, että hän on sanonut jotakin aiheetonta, kun näin käy. Ymmärräthän, ettei lapsi tiedä sanoneensa pahasti, ja on sinun velvollisuutesi vanhempana selittää tilanne hänelle kiltein sanoin.

Aseta lapsi toisen henkilön asemaan. Mitä hän ajattelisi? Miltä hänestä tuntuisi? Haluaisiko hän, että häntä itseään kohdeltaisiin samalla tavalla? Puhu lapsillesi suoraan ja rehellisesti, niin huomaat, että he ymmärtävät ja omaksuvat tämän arvon nopeasti ja pienellä vaivannäöllä.

Rakkaus

Arvot, jotka pitää opettaa lapsille

Vanhemmat uskovat usein, että heidän lapsensa ovat luonnostaan rakastavia olentoja. Vaikka tämä onkin totta, sinun kannattaa vanhempana aina puhua tästä arvosta ja selittää, että rakkauden pitää olla vastavuoroista. Muutaman sekunnin käyttäminen siihen, että kerrot lapsellesi rakastavasi häntä, on lapselle jotakin täysin uniikkia ja erityistä.

Kun osoitat rakkautesi lapsellesi, hän voi ymmärtää, että tällainen käytös on hyvä asia, ja hän oppii myös osoittamaan rakkautta muille. Älä pelkää suukottaa ja halata pikkuistasi. Itse asiassa lapset tarvitsevat läheisyyttä tunteakseen olonsa turvallisiksi ja erityisiksi.

Nämä ovat ne arvot, joita ei kannata sivuuttaa lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana. Ne luovat perustan sille, että lapsesi käyttäytyy hyvin ja kasvaa onnelliseksi ihmiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.