8 vinkkiä raskauden aikaisen hiivatulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon
 

8 vinkkiä raskauden aikaisen hiivatulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon

Raskaus altistaa naisen hiivatulehdukselle, joten tämän tyyppiset infektiot ovat yleisiä. Raskauden aikainen hiivatulehdus on lähinnä kiusallinen vaiva, joka ei aiheuta varsinaista vaaraa äidille tai sikiölle.
8 vinkkiä raskauden aikaisen hiivatulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon

Viimeisin päivitys: 27 marraskuuta, 2021

Emättimen hiivatulehduksen aiheuttaa lähes aina Candida albicans -hiivasieni eli sammashiiva. Kyseistä hiivasientä tavataan emättimessä myös normaalitilanteessa, mutta sen liikakasvu aiheuttaa tulehduksen. Hiivatulehdukselle altistavat esimerkiksi diabetes, antibioottien ja ehkäisypillereiden käyttö sekä raskaus. Tulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina sekä vaalea ja hajuton vuoto. Hiivatulehdusta voidaan yleensä hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla, mutta raskauden aikaisen hiivatulehduksen hoidosta kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

8 vinkkiä raskauden aikaisen hiivatulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon

Raskauden aikaista hiivatulehdusta voidaan pyrkiä ehkäisemään ja hoitamaan tietyillä itsehoitokeinoilla. On tärkeää, että lääkäri antaa ohjeet hiivatulehduksen hoitoon, ja alla listattuja vinkkejä hyödynnetään ainoastaan tukihoitona.

1. E-vitamiini

Microorganisms-lehdessä vuonna 2020 julkaistun tutkimuksen mukaan E-vitamiini auttaa lievittämään Candida albicans -sienen aiheuttamaa tulehdusta. Se on elimistössä antioksidanttina toimiva ravintoaine, jota on runsaasti muun muassa pinaatissa, pähkinöissä, kalassa ja avokadossa.

8 vinkkiä raskauden aikaisen hiivatulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon

2. Teepuuöljy

Teepuuöljy on yksi käytetyimmistä eteerisistä öljyistä, koska sillä on antimikrobisia ominaisuuksia, jotka toimivat tehokkaasti erilaisia bakteereita vastaan. Sillä on myös antiseptinen ja paranemista edistä vaikutus, joiden vuoksi sitä voidaan hyödyntää erilaisten hiiva- ja sieni-infektioiden hoidossa.

3. Probiootit

Myös probiootit voivat olla tehokas apu Candida albicans -sientä vastaan. Hyvät bakteerit auttavat elimistöä saamaan hiivan kuriin, joten hiivatulehduksen aikana kannattaa nauttia esimerkiksi asidofilus- ja bifidobakteereita sisältävää luonnonjogurttia tai hapanmaitotuotteita. Tuoreen tutkimuksen mukaan probiootit lisäävät suoliston mikrobiomia ja vähentävät sienen määrää elimistössä.

4. Sokerin välttäminen

Hiivatulehduksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi kannattaa välttää valkoisista jauhoista valmistettuja tuotteita sekä runsaasti sokeria sisältävää ravintoa, koska sokeri on tunnetusti hyvää ravintoa hiivalle. Aikaisemmin myös hiivalla kohotettuja leivonnaisia suositeltiin välttämään, mutta nykyään tämän tyyppisillä tuotteilla ei uskota olevan vaikutusta hiivatulehduksen kehittymiseen.

5. Hengittävät alusvaatteet

Hautovat ja kiristävät alusvaatteet altistavat hiivan kasvulle, joten alusvaatteiksi kannattaa valita väljiä ja hengittävästä luonnonmateriaalista valmistettuja vaatteita. Alusvaatteet on tärkeää vaihtaa puhtaisiin päivittäin.

8 vinkkiä raskauden aikaisen hiivatulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon

6. Intiimihygieniasta huolehtiminen

Hiivatulehduksen ehkäisemiseksi ja hoidon tueksi on tärkeää noudattaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Liian tiheitä pesuja ja hajustettujen tuotteiden käyttöä kannattaa kuitenkin välttää, sillä ne voivat vaikuttaa negatiivisesti emättimen luonnolliseen bakteeritasapainoon. Usein intiimialueen peseminen lämpimällä vedellä riittää, mutta jos pesuainetta käytetään, sen pH:n tulee olla alle 7. On myös tärkeää muistaa, että intiimialueen pesun tulee aina tapahtua edestä taaksepäin kontaminoitumisen välttämiseksi. Hiiva saattaa nimittäin levitä myös peräsuolesta emättimen puolelle. Pesun jälkeen alue kuivataan hyvin puhtaalla puuvillapyyhkeellä.

7. C-vitamiini

Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen stimuloi immuunijärjestelmää ja edistää myös ihon terveyttä. Lisäksi C-vitamiinissa on antimikrobisia aineita, jotka rajoittavat Candida albicansin kasvua. Hapanta C-vitamiinia ei kuitenkaan pidä koskaan käyttää paikallisesti herkälle intiimialueelle.

8. Löysät vaatteet

Liian tiukat vaatteet keräävät iholle kosteutta ja lämpöä, joista hiivasienet pitävät. Pikkuhousunsuojia tai edes alushousuja ei kannata käyttää jatkuvasti, vaan intiimialueen on hyvä antaa tuulettua välillä. Raskauden ulkopuolella kuukautissuojana kannattaa kokeilla siteiden sijasta tamponia tai kuukuppia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barros S, Ribeiro APD, Offenbacher S, Loewy ZG. Anti-Inflammatory Effects of Vitamin E in Response to Candida albicansMicroorganisms. 2020;8(6):804. Published 2020 May 26. doi:10.3390/microorganisms8060804
  • Buck DS, Nidorf DM, Addino JG. Comparison of two topical preparations for the treatment of onychomycosis: Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and clotrimazole. J Fam Pract. 1994 Jun;38(6):601-5. PMID: 8195735.
  • Aguin TJ, Sobel JD. Vulvovaginal candidiasis in pregnancy. Curr Infect Dis Rep. 2015 Jun;17(6):462. doi: 10.1007/s11908-015-0462-0. PMID: 25916994.
  • Godha K, Tucker KM, Biehl C, Archer DF, Mirkin S. Human vaginal pH and microbiota: an update. Gynecol Endocrinol. 2018 Jun;34(6):451-455. doi: 10.1080/09513590.2017.1407753. Epub 2017 Dec 22. PMID: 29271266.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.