Mitä ovat probiootit ja mitä hyötyä niistä on? - Äitiyden Ihme
 

Mitä ovat probiootit ja mitä hyötyä niistä on?

Mitä ovat probiootit ja mitä hyötyä niistä on?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 07 elokuuta, 2019

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joiden uskotaan tasapainottavan ruoansulatuskanavan mikrobistoa ja vaikuttavan näin myönteisesti terveyteen. Probiootit liitetään tavallisesti hapanmaitotuotteisiin ja muihin hapatettuihin elintarvikkeisiin. Kaupoissa myydään nykyään esimerkiksi maitoa, piimää, mehuja, jogurtteja, juustoa ja marjakeittoja, joihin on lisätty probiootteja.

Mitä probiootit ovat?

Probiootit ovat ihmisen suolistossa satojen muiden bakteerien lomassa majailevia eläviä mikrobeja, jotka auttavat suojautumaan sairauksilta ja ylläpitävät terveyttä. Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että probiootit vaikuttavat myönteisesti ihmisen terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa.

Miten probiootit auttavat lapsia ja odottavia äitejä?

Esimerkiksi ruokavalioon liittyvät ongelmat, lääkkeiden käyttö, stressi ja sairaudet voivat tehostaa suolen terveydelle haitallisten bakteerien määrän kasvua, mikä tekee hallaa elimistön puolustusjärjestelmälle ja voi johtaa jopa tulehduksiin. Tämän vuoksi esimerkiksi stressaavan kauden tai antibioottikuurin aikana on hyvä huolehtia probioottien saannista.

Monille tutuimpia probiootteja ovat maitohappobakteerit, joista monia käytetään maitotuotteiden – kuten piimän ja viilin – valmistuksessa.

Mitä hyötyä probiooteista on?

Tutkimusten mukaan probiootit häätävät suolistosta huonoja bakteereja ja tasapainottavat suoliston mikrobistoa. Koska pääosa ihmisen elimistön immuunipuolustuksesta sijaitsee suolistossa, probiootit tehostavat myös ihmisen omaa immuunipuolustusta. Tämä tarkoittaa, että probioottien käyttö voi vähentää riskiä sairastua esimerkiksi flunssaan tai vatsatautiin.

Suoliston mikrobien koostumuksella on merkitystä myös autoimmuunitautien puhkeamiseen, minkä lisäksi tutkimukset antavat viitteitä siitä, että probiootit voivat vähentää nivelreuman ja siitepölyallergian oireita.

Tutkimusten mukaan probiootit auttavat lasten tulehduksesta johtuvan akuutin ripulin hoidossa. Niiden antibioottisen vaikutuksen on todettu ehkäisevän myös ruoansulatusongelmia. Probiooteilla on myös tärkeä immunologinen tehtävä niiden suojellessa suoliston limakalvoja vahingollisten bakteerien leviämiseltä.

Probioottien on myös huomattu helpottavan laktoosi-intoleranssista kärsivien ihmisten oireita, ja niiden käyttöä paksusuolen syövän hoidon tukena on tutkittu. Probioottien tehoa paksusuolen syövän ehkäisemisessä on havainnollistettu eläimillä.

Probioottien sanotaan olevan hyödyllisiä raskauden aikana niiden kehon palautumista edistävien ja immuunijärjestelmää tukevien ominaisuuksien ansiosta. Kliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että ­äidin raskauden ja imetyksen aikana nauttima probiootti vähentää esimerkiksi lapsen atooppisen ihottuman riskiä.

Muita probioottien tunnettuja hyötyjä ovat:

  • Ohut- ja paksusuolen tulehduksen ehkäisy
  • Ruoansulatusvaivojen helpottaminen
  • Allergian ja astman oireiden vähentäminen
  • Virtsatieongelmien ehkäisy
  • Apuna tiettyjen kasvaintyyppien ehkäisyssä
  • Vastasyntyneiden tulehdusten ehkäisy
  • Flunssan ja kuumeen oireiden lievittäminen

Probiootteja sisältäviä ruokia

Miten probiootit auttavat lapsia ja odottavia äitejä?

Tänä päivänä syödään runsaasti prosessoitua ruokaa, jossa hyödylliset mikrobit on tuhottu lämpökäsittelyllä. Tämä tarkoittaa, että ihmiset eivät saa enää ravinnostaan juurikaan luonnollisia mikrobeja. Probiootteja on kuitenkin lisätty moniin tuotteisiin, kuten juustoihin, piimään ja jogurtteihin, ja kuluttajan kannattaakin lukea elintarvikkeiden tuoteselosteet tarkkaan halutessaan lisätä probiootteja ruokavalioonsa.

Probiootteja on lisätty etenkin seuraaviin ruokiin:

  • Jogurtti
  • Piimä
  • Kefiiri
  • Tietyt juustot
  • Hapankaalivalmisteet
  • Tietyt mehut
  • Tietyt marjakeitot
  • Miso
  • Kimchi
  • Tempeh

Probiootteja on saatavana myös lisäravinteena tabletti- ja jauhemuodossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Olveira y González. Actualización de probióticos, prebióticos y simbióticos en nutrición clínica. Endocrinología y nutrición. 2016. 63. (9): 437-508. DOI: 10.1016/j.endonu.2016.07.006.
  • Guía Práctica de la Organización Mundial de Gastroenterología: Probióticos y prebióticos WGO Practice Guideline: Probiotics and prebiotics. 2011. [Online].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.