11 keinoa raskauden aikaisen tulehduksen ehkäisemiseksi - Äitiyden ihme
 

11 keinoa raskauden aikaisen tulehduksen ehkäisemiseksi

11 keinoa raskauden aikaisen tulehduksen ehkäisemiseksi

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tänään jaamme 11 keinoa raskauden aikaisen tulehduksen ehkäisemiseksi, sillä nainen on normaalia alttiimpi tietyille infektioille raskauden aikana. Terveelliset elämäntavat ovat paras tapa huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista, ja ne korostuvat entisestään raskauden aikana. Myös omasta hygieniasta ja ympäristön puhtaudesta on tärkeä huolehtia erityisen hyvin raskausaikana.

Estä tulehdukset raskauden aikana 

Äidille ja sikiölle mahdollisesti haitallisten sairauksien ehkäisemiseksi on ensisijaisen tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta. Hygieniasta huolehtimisella tarkoitamme sekä omaa henkilökohtaista hygieniaa että ympäristön hygieniaa. On tärkeää huolehtia myös puhtaasta ympäristöstä, jotta mukavuus ja turvallisuus on taattu.

Siitä huolimatta, että osa alla luettelemistamme tavoista voi tuntua itsestäänselvyyksiltä, ne jäävät toisinaan huomioitta, tai saatamme ajatella olevamme ylivarovaisia noudattaessamme niitä.

11 keinoa raskauden aikaisen tulehduksen ehkäisemiseksi

11 keinoa raskauden aikaisen tulehduksen ehkäisemiseksi
 1. Huolehdi aina hyvästä henkilökohtaisesta hygieniasta. Kaikki alkaa yksilön omasta vastuusta.
 2. Pese kätesi huolellisesti ja säännöllisesti. Tämä on ehdottomasti paras keino välttää pöpöjä ja ehkäistä tulehduksia.
 3. Varmista, että olet saanut kaikki tarpeelliset rokotukset ja että ne ovat voimassa. Rokotukset annetaan tiettyjen kriteerien perusteella. Joitain rokotuksia tulee antaa ennen kuin nainen tulee raskaaksi, mutta joitain annetaan myös raskauden aikana ja jopa heti synnytyksen jälkeen.
  • Oikean rokotteen saaminen oikeana aikana voi ehkäistä pitkäaikaisia terveysongelmia. Tämä pätee sekä äitiin että tulevaan vauvaan.
 4. Pese kaikki tuore ruoka, kuten hedelmät ja vihannekset huolellisesti ennen kuin syöt ne. Tällä tavalla eliminoit yleisimmät ruokien pinnalla muhivat bakteerit ennen kuin ne vaikuttavat elimistöösi.
 5. Vältä tulehdusten lähteitä. Siitä huolimatta, että tämä voi tuntua itsestään selvältä varoituksesta, tulisi sinun aktiivisesti välttää olemasta sellaisten ihmisten lähellä, joilla on jokin tarttuva sairaus kuten vesirokko tai vihurirokko. Tämä on todella tärkeä varsinkin silloin, jos et ole aiemmin sairastanut näitä tauteja. Mikäli myös asut maaseudulla, suojaa itsesi huolellisesti punkkien varalta.
 6. Ole varovainen hyttysten lähellä. Vältä moskiittoja. On tärkeää käyttää raskaana oleville sopivia hyttyskarkotteita ja esimerkiksi hankkia hyttysverkko suojaksi.
 7. Käytä raskaana oleville sopivaa hyttyskarkotetta tai suosi luonnollisia aineita kuten sitruunaa ja eukalyptusöljyä. Älä matkusta sellaisille riskialueille, joissa zikaviruksen kaltaiset tulehdukset voivat uhata sinun ja vauvasi terveyttä.
  • Ole selvillä niistä taudeista ja viruksista, jotka voivat olla uhka sinulle omassa elinympäristössäsi. 
 8. Mikäli syöt liharuokia, varmista aina, että se on kypsennetty kunnolla. Tämäkin voi tuntua itsestään selvältä asialta, mutta raa’an lihan nauttiminen voi vakavasti uhata terveyttäsi.
  • Pidä mielessä, että huonosti kypsennetty ja prosessoitu liha voi sisältää bakteereja, jotka ovat haitaksi raskaana olevalle naiselle.
  • Varmista lääkäriltäsi tai neuvolasta, mitkä ovat sopivat lisäravinteet raskauden aikana. Riittävä annos esimerkiksi rautaa, foolihappoa sekä vitamiineja yhdessä auttavat sinua vastustuskykysi ylläpitämiseen sellaisena aikana, jolloin kehosi on herkempi erilaisille tulehduksille.
 9. Ole varovainen julkisissa uima-altaissa. Julkiset uima-altaat voivat lisätä riskiäsi sairastua virtsatietulehdukseen. Pyri välttämään tämän takia myös julkisia vessoja ja mikäli joudut kaikesta huolimatta käyttämään sellaista, älä koske vessan istuimeen ja huolehdi hygieniastasi.
  • Sama asia pätee mihin tahansa julkiseen tilaan: katso, mihin istut. Haitallisia tekijöitä voi olla monia erilaisia. Nämä voivat olla mitä tahansa linnun jätöksistä likaisiin esineisiin, jotka on heitetty kadulle.
  • Mikäli vietät aikaa ulkona, älä istu paljaalla maalla tai nurmikolla. Ota mukaan aina peitto tai pyyhe suojaksi. Käyttämäsi alusta tulisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen.
 10. Opettele delegoimaan riskiä aiheuttavat toiminnat muille
  • Mikäli sinulla on kissa, jonka hiekkalaatikko pitää putsata, älä koske tai siivoa sitä itse. Tämä on erityinen riski saada tulehdus. Delegoi tehtävä siis jollekin toiselle kanssasi asuvalle. Mikäli et saa apua keneltäkään muulta, käytä kertakäyttöisiä hanskoja puhdistaessasi kissan hiekkalaatikkoa ja pese kätesi varmuuden vuoksi saippualla huolellisesti toimenpiteen jälkeen.
 11. Vältä kosketusta avohaavoihin tai muiden ihmisten henkilökohtaisen hygienian välineisiin, joissa voi olla esimerkiksi jäämiä verestä tai muista nesteistä, jotka voivat olla haitallisia terveydellesi.

Näitä suosituksia on helppo ottaa käyttöön jokapäiväisessä elämässä. Mikäli otat raskauden aikana näitä neuvoja osaksi jokapäiväistä toimintaasi ja jatkat niiden noudattamista myös synnytyksen jälkeen, ovat ne erittäin hyödyllisiä terveydellesi pitkällä tähtäimellä.

Edellä mainittujen neuvojen noudattaminen auttaa sinua myös välttämään monia inhottavia ja tarpeettomia riskiä aiheuttavia tilanteita raskaana ollessasi. Tärkeintä on pitää mielessä, että raskaana ollessaan ei voi koskaan olla liian varovainen ja huolellinen. Olet vastuussa sekä omasta itsestäsi että tulevasta vauvastasi. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että sekä sinä että vauvasi pysytte terveinä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.