Näin opetat lapsille vastuullista kuluttamista
Kun lapsille opetetaan vastuullista kuluttamista, he oppivat suhtautumaan tiedostavasti ja kriittisesti tuotteiden ostamiseen sekä tekemään muita ympäristönsuojelun kannalta tarpeellisia toimia, kuten lajittelemaan roskat, säästämään energiaa ja huolehtimaan vesistöistä. Ympäristöstä huolehtiminen on mahdollista, jos omaksumme kestäviä tapoja ja ympäristöä kunnioittavan asenteen.
Mitä on vastuullinen kuluttaminen?
Vastuullinen kuluttaminen on asenne, joka edellyttää tiedostavaa ja kriittistä suhtautumista kulutukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteita tai palveluja ostaessamme varmistamme, että niillä on mahdollisimman vähän ympäristövaikutuksia.
Vastuulliseen kuluttamiseen kuuluu omien tarpeiden uudelleentarkastelu, mikä auttaa luomaan kestävämmän ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan. Se edellyttää tiettyjen toimintatapojen omaksumista henkilökohtaisella tasolla, instituutioissa ja yrityksissä.
Meidän on tärkeää omaksua tiettyjä toimia ja päivittäisiä rutiineja sekä tehdä vastuullisia päätöksiä siitä, millaisia tuotteita ostamme. Meidän on esimerkiksi mietittävä, mitkä tuotteet ovat ympäristöystävällisiä ja mitkä tarpeettomia, koska ne eivät ole ympäristöystävällisiä tai koska emme tarvitse niitä.
Vastuullinen kuluttaminen tarkoittaa myös sitä, että tunnemme ne yritykset, joiden valmistamia tuotteita käytämme. Meidän tulee esimerkiksi tietää, noudattavatko ne kaikkia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden periaatteita. Meidän on valittava kestävät ja oikeudenmukaiset tuotanto-, jakelu-, kulutus- ja jätehuollon mallit.
Näin opetat lapsille vastuullista kuluttamista
Vaikka koulukin on vastuussa lastemme kasvatuksesta, vastuullisen kulutuksen on alettava kotona arkielämän tottumuksista.
Meidän on lähdettävä liikkeelle siitä, että ensimmäinen askel kohti vastuullista kuluttamista on näyttää mallia lapsillemme. Emme voi saada heitä omaksumaan kestäviä tapoja ja ympäristöä kunnioittavia käytäntöjä, jos he eivät näe sitä kotiympäristössä.
Opettaaksemme lapsillemme vastuullista kulutusta meidän on otettava huomioon seuraavat näkökohdat:
- Vaalimme ympäristöarvoja ja juurrutamme heihin omaan esimerkkiimme pohjautuvia käyttäytymismalleja.
- Kerromme heille ympäristövaikutuksista, joita tiettyjen tuotteiden ostamisella on.
- Tuemme reilua kauppaa. Kerromme lapsillemme, että jokaisella tuotteella on tarina, joka sisältää viljelyn, sadonkorjuun ja valmistusprosessin, ja että sen tekevät ihmiset. Ja jokaisella on oikeus hyviin työoloihin.
- Opetamme heitä sietämään kieltävää vastausta ja kerromme syyt, miksi emme voi ostaa kaikkea mitä näemme ja haluamme.
- Kunnioitamme kaikissa päivittäisissä toimissamme seuraavia käytäntöjä: kierrättäminen, uusiokäyttö, karsiminen. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea jätteiden lajittelemista oikeisiin astioihin ja esimerkiksi paperin kierrättämistä ja muovipullojen käytön vähentämistä.
- Opetamme lapsillemme työn arvon, välttämään tuhlaamista sekä turhaa kuluttamista ja turhia ostoksia. Lasten tulisi tiedostaa, että asioiden hankkiminen vaatii vaivannäköä.
- Varmistamme, että he omaksuvat vastuulliseen kulutukseen liittyviä arjen tottumuksia, kuten kierrättävät jätteet oikein, välttävät veden tuhlausta ja säästävät energiaa.
- Viemme lapsemme reilun kaupan markkinoille, ostamme käytettyjä tuotteita, käytämme uudelleen ja korjaamme tavaroita jne.
Ennen ostamista
“Tarvitsenko sitä todella?”. Tämä kysymys meidän tulisi kysyä itseltämme aina ennen tuotteen tai palvelun ostamista. Ja tarvittaessa arvioida tuotteen laadun ja hinnan lisäksi myös sen ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset.
Jos todella tarvitset jonkin tuotteen, ota huomioon sen valmistuksesta vastaavan yrityksen vastuullisuus ja sitoutuminen sekä ympäristönsuojeluun että ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Consumo Responde Junta de Andalucía (2019). ¿Qué es el consumo responsable? Recuperado de https://www.consumoresponde.es/art%C3%ADculos/que_es_el_consumo_responsable
- Coordinadora Estatal de Comercio Justo (2019). Las compras deben garantizar los Derechos Humanos y el cuidado del medio ambiente. Recuperado de http://comerciojusto.org/organizaciones-de-comercio-justo-destacan-la-importancia-de-que-las-compras-garanticen-los-derechos-humanos-y-el-cuidado-del-medio-ambiente/
- Barbero Sierra, C., Etchenique, A., Del Pozo Villar, G., Tuderini, J. C. (2008). El planeta, las personas y el futuro. Guía de Consumo Responsable y Medio Ambiente. Recuperado de https://cecu.es/campanas/medio%20ambiente/ConsSost_web.pdf