7 lastenelokuvaa ympäristön kunnioittamisesta
 

7 lastenelokuvaa ympäristön kunnioittamisesta

Pane muistiin nämä 7 lastenelokuvaa ympäristön kunnioittamisesta ja ota selvää, kuinka elokuvat auttavat tekemään maailmasta paremman paikan.
7 lastenelokuvaa ympäristön kunnioittamisesta
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 28 joulukuuta, 2022

Ympäristöstä huolehtiminen on jokaisen tehtävä. Lapset voivat jo pieninä oppia, kuinka tärkeää on saada nauttia tasapainoisesta ja puhtaasta maailmasta. Hyvä työkalu tähän ovat elokuvat. Tästä syystä haluamme suositella näitä seitsemää lastenelokuvaa ympäristön kunnioittamisesta.

Ympäristön kunnioittamiseen kannustaminen tarkoittaa sitä, että kannustaa kunnioittamaan myös itseään, kaikkea ympärillä olevaa, perhettä, ystäviä, lemmikkejä ja maailmaa, joka antaa meille kaiken elämiseen ja kasvamiseen tarvittavan.

Siksi on todella tärkeää opettaa lapsia kunnioittamaan ja suojelemaan ympäristöä. Koska viihde ja leikki ovat aina mielenkiintoisia tapoja opettaa lapsia, uskomme, että elokuvat ovat tässä tapauksessa erinomainen väline.

Kuva Pocahontasista Disney-elokuvasta.
© Walt Disney Pictures, Walt Disneyn animaatioelokuva

7 lastenelokuvaa ympäristön kunnioittamisesta

Koska ympäristön kunnioittaminen on tärkeää ja se tulee ymmärtää arvona, joka tulisi juurruttaa lapsiin jo pienestä pitäen, katsotaan seuraavaksi, mitkä elokuvat voivat auttaa lapsia kiinnostumaan tästä aiheesta.

Siitä lähtien, kun Yhdistyneet kansakunnat asetti tammikuun 26. päivän Maailman ympäristökasvatuspäiväksi vuonna 1975, elokuvamaailmakin näyttää tiedostaneen tämän tarpeen. Tämän seurauksena on syntynyt monia mielenkiintoisia ja moderneja elokuvia, kuten alla esitellyt.

Wall-E (2008), yksi parhaista lastenelokuvista ympäristön kunnioittamisesta

Moderni klassikko, joka on aina mukana tällaisilla listoilla. Pieni romunkerääjärobotti Wall-E asuu maapallolla yksin puhdistaen sitä ja etsien elämää tehdäkseen siitä jälleen asumiskelpoisen. Tämän pienen koneen herkkyys saa lapsesi tuntemaan empatiaa robottia kohtaan ja ymmärtämään planeetasta huolehtimisen tarpeen, sen ettei saa jäädä paikalleen eikä pelata uhkapeliä hillittömällä kulutuksella.

Lorax (2012)

Elokuva kertoo tarinan Loraxista, hahmosta, joka suojelee metsiä ja joutuu eräänä päivänä kohtaamaan liian kunnianhimoisen henkilön, joka haluaa saada tuottoa kaatamalla kaikki puut. Loraxin on taisteltava estääkseen metsäkadon laaksossa, jossa hän asuu.

Nemoa etsimässä (2003)

Tarina Marlinista, vuokkokalasta, joka etsii epätoivoisesti poikaansa Nemoa, on valloittanut miljoonien lasten ja aikuisten sydämet. Se välittää myös ihanan viestin pienille lapsille tarpeesta oppia kunnioittamaan kaikkia maailmassa asuvia lajeja. Lapset tiedostavat tarpeen huolehtia merenpohjasta, tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja osoittaa solidaarisuutta.

Bambi (1942), yksi parhaista lastenelokuvista ympäristön kunnioittamisesta

Bambi ja hänen ystävänsä.
© Walt Disney Productions

Bambi on yksi elokuvista, joka on jäänyt vanhempien, lasten ja jopa isovanhempien mieleen. Unohtumaton klassikko, joka käsitteli sellaisia nykypäivän polttavia ongelmia kuin salametsästys ja inhimilliset erehdykset.

Pocahontas (1995)

Vaikka elokuva julkaistiin hieman yli 20 vuotta sitten, siitä on jo tullut Disney-klassikko. Se perustuu tositarinaan Pocahontasista, intiaanipäällikkö Powhatanin tyttärestä, joka rakastuu englantilaiseen uudisasukkaaseen. Rakkaus heidän välilleen syttyy luonnollisessa ympäristössä, jossa päähenkilöt tiedostavat luonnon kauneuden ja tarpeen välttää ihmisen imperialismia.

Prinsessa Mononoke (1997)

Jatkamme yhdellä kaikkien aikojen kauneimmista animaatioelokuvista. Siinä voimme nähdä taistelun metsän resursseja häpäisevien ja väärinkäyttävien ihmisten ja niitä suojelevien yliluonnollisten vartijoiden välillä, mikä osoittaa luonnon monimutkaisen roolin elämässämme ja tarpeen kunnioittaa ympäristöä.

Yli aidan (2006)

Elokuva kertoo tarinan eläinporukasta, jonka rauha häiriintyy ihmisten saapuessa ja tuhotessa heidän luonnollisen elinympäristönsä. Pelko kuitenkin väistyy luottamuksen tieltä, koska he kykenevät ymmärtämään toisiaan.

Nämä 7 lastenelokuvaa ympäristön kunnioittamisesta sopivat ihanteellisesti lapsille katsottavaksi vanhempiensa kanssa yhteisestä laatuajasta nauttien. Tehdään maailmasta asuttavampi paikka niin lapsille kuin aikuisillekin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amar Rodríguez V. M. (2013). El cine por una educación ambiental. Brasil: Educaçao & Realidade V. 34, n. 3.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.