Kuinka selittää ympäristön saastuminen lapsille
 

Kuinka selittää ympäristön saastuminen lapsille

Lapsia on tärkeää valistaa luonnon herkästä tasapainosta, jotta hekin oppivat osaltaan vähentämään ympäristön saastumista.
Kuinka selittää ympäristön saastuminen lapsille
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 15 tammikuuta, 2023

Ympäristökasvatus on monialaista sisältöä, jota voidaan käsitellä kaikilla kouluasteilla ja eri oppiaineissa. Pienimpien lasten kohdalla on etsittävä houkuttelevia ja helppotajuisia resursseja. Tästä syystä jaamme tänään erilaisia tapoja selittää ympäristön saastuminen lapsille.

Aiheen ymmärtäminen on oleellisen tärkeää tuleville sukupolville. Näin UNICEFin pääjohtaja Henrietta H. Fore totesi avoimessa kirjeessään maailman lapsille:

Miksi olen huolissani: Saattaa tuntua itsestäänselvältä, että kaikki lapset tarvitsevat näitä perusasioita voidakseen nauttia terveestä elämästä – puhtaasta elinympäristöstä, puhtaasta hengitysilmasta, puhtaasta juomavedestä ja ruoasta… Mutta ilmastonmuutos voi heikentää kaikkia näitä perusoikeuksia… Tämä lienee suurin uhka seuraavan sukupolven lasten oikeuksille.”

-Henrietta H. Fore, UNICEFin pääjohtaja-

Mitä ympäristöopetukseen kuuluu?

Kun lapsille selitetään, mitä ympäristön saastuminen tarkoittaa, he ymmärtävät paremmin, miten luonnonjärjestelmät toimivat ja kuinka meidän on pidettävä niistä huolta, jotta ne eivät heikkene. Samassa yhteydessä käsitellään myös aiheita kuten hiilijalanjäljen pienentäminen, luonnonvarojen kestävä käyttö, ilmaston lämpeneminen, luonnon kunnioittaminen yms. Lisäksi opetukseen tulisi sisällyttää seuraavat kolme ekologian peruskäsitettä:

  1. Karsi
  2. Kierrätä
  3. Käytä uudelleen

Mutta miten saamme pienet lapset ymmärtämään nämä abstraktit käsitteet? Paras tapa tehdä se on tuoda luonto heitä lähemmäs, ottaa heidät mukaan ekologisiin toimiin yhteisössään, käyttää arkisia resursseja ja tehdä muita aktiviteetteja, kuten alla olevia.

Aktiviteetteja, joiden avulla lapsille selitetään ympäristön saastuminen

Lapsille voidaan järjestää erilaisia aktiviteetteja ja tapahtumia sekä kotona että koulussa aiheen käsittelemiseksi.

Nuoret tytöt ruokkimassa vuohia.
Loma maaseudulla tai vierailu maatilalla antaa lapsille mahdollisuuden oppia eläimistä ja siitä, miten ekosysteemejä tulee suojella.

Suunnittele luontoretki

Vuorille, metsään, luonnonpuistoon, maaseudulle, rannalle tai telttailemaan lähteminen ovat kaikki hyviä tilaisuuksia olla vuorovaikutuksessa luonnon kanssa ja selittää lapsille sen herkästä tasapainosta. Lisäksi se on hyvä tilaisuus oppia kunnioittamaan ympäristöä ja ymmärtämään sen puhtaanapidon tarvetta, jotta kaikki voivat nauttia siitä täysin siemauksin.

Opeta lapsia lajittelemaan jätteet

Eriväristen roskakorien tai -pussien sijoittaminen kotiin tai luokkahuoneeseen jätteiden lajittelemiseksi tutustuttaa lapset kierrätyksen saloihin. Voit esimerkiksi valita kolme eriväristä astiaa ja piirtää, minkälaisia roskia kuhunkin niihin menee. Oppimisen lisäksi lapset suhtautuvat siihen varmasti kuin peliin ja pitävät hauskaa kierrättämisen lomassa.

Siivoustalkoot

Siivoustalkoisiin osallistuminen joko luontoympäristössä (kuten rannalla) tai kaupunkialueella (kuten puistossa) on tehokas keino tehdä lapset tietoisiksi ihmisen toiminnan vaikutuksesta kaikissa ympäristöissä. Näin lapset oppivat, ettei ympäristö ole vain luontoa, vaan koko se ympäristö, jossa lapset elävät arkeaan.

Vierailu maaseudulla

Perheloma maalaistalossa tai vierailu luokan kanssa maatilalla on loistava tilaisuus tavata eläimiä, kuten kanoja, kaneja tai hevosia, ja oppia hoitamaan niitä. Joillakin luomutiloilla pääsee myös tarkkailemaan, kuinka ruoka tuotetaan kasvien ja eläinten luonnollista kiertokulkua kunnioittaen ekosysteemien säilyttämiseksi.

Keskustelkaa ja pohtikaa

Monet päivittäin nähdyt asiat voivat synnyttää keskustelua lasten kanssa ympäristön saastumisesta. Näitä voivat olla muun muassa tulvasta kertovan elokuvan katsominen, auton ikkunasta paperinpalan heittävä henkilö, pitkät tööttäykset kaduilla tai tehtaan savun tarkkailu. Mikä tahansa näistä voi herättää keskustelua ja pohdintaa ympäristönsuojelun tarpeesta.

Henkilö heittää muovipullon ulos auton ikkunasta.
Jotkut päivittäin nähdyt teot, kuten roskien heittäminen ulos auton ikkunasta, voivat herättää keskustelua lasten kanssa ja lisätä tietoisuutta ympäristöstä huolehtimisen tärkeydestä.

Hyödynnä tarinoita ja hauskoja anekdootteja

Tarinat ovat loistava opetusväline, ja lapset rakastavat niitä. Voitkin hyödyntää tarinoita selittäessäsi lapsille ympäristön saastumisesta. Lapset voivat keksiä tarinan, ja sinä voit opastaa heitä ottamaan siinä esiin aiheita kuten melusaaste, vesiongelmat tai ilmansaasteiden aiheuttamat terveysongelmat. Voit myös etsiä aiheeseen liittyviä lastenkirjoja paikallisesta kirjakaupasta tai kirjastosta.

Kerro lapsille ympäristön saastumisesta, jotta heistä tulee vastuullisia kansalaisia

Aiheen esiin nostamisen tarkoituksena ei ole herättää lapsissa pelkoa mahdollisista katastrofeista ja huonoista uutisista. Kyse on siitä, että heitä opetetaan osallistumaan muutokseen ja pysäyttämään ympäristön saastuminen. Tästä on hyötyä niin heille itselleen kuin tuleville sukupolvillekin. Nykyään keskitytään liikaa ihmisen toiminnan ympäristövaikutusten osoittamiseen, kun taas luonnosta ja sen tasapainosta valistamiseen keskitytään liian vähän.

Meidän on pyrittävä kääntämään tämä ja opetettava lapsiamme ympäristökasvatuksen kautta, jotta heistä tulee vastuullisia kansalaisia. Se on ainoa tapa rakentaa terveempi tulevaisuus planeetalle ja koko ihmiskunnalle!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.