Vinkkejä synnytyspelon selättämiseen - Äitiyden Ihme
 

Vinkkejä synnytyspelon selättämiseen

Vinkkejä synnytyspelon selättämiseen

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 31 maaliskuuta, 2020

On tavallista, että odottava äiti kokee pelkoa ja ahdistusta tulevasta synnytyksestä – etenkin lasketun ajan lähestyessä. Tänään jaamme muutamia vinkkejä synnytyspelon selättämiseen, jotta naisen olo on mahdollisimman rauhallinen ja rento hänen elämänsä merkittävimpänä päivänä.

Luotettava tieto hälventää synnytyspelkoa

Tärkein tekijä synnytyspelon hälventämiseksi on luotettavan tiedon hankkiminen. Huhupuheet ja uskomukset voivat hämmentää ja lisätä pelkoa, minkä vuoksi kannattaa tukeutua luotettaviin lääketieteellisiin lähteisiin, kuten kirjoihin ja artikkeleihin. Lääkäreiltä ja neuvolan hoitajalta kannattaa kysyä kaikki mahdolliset mieleen nousevat kysymykset raskauden aikaisten tutkimusten ja tarkastusten yhteydessä.

Monessa tapauksessa lasta odottavien vanhempien on mahdollista vierailla etukäteen sairaalassa, jossa synnytys tulee tapahtumaan, ja suosittelemme tätä vaihtoehtoa etenkin synnytyspelosta kärsiville naiselle. Näin odottavalla äidillä on selvempi kuva siitä, millainen synnytysympäristö tulee olemaan, millaista henkilökunta on ja miten prosessi etenee h-hetkellä.

Vinkkejä synnytyspelon selättämiseen

Vinkkejä synnytyspelon selättämiseen
  • Etukäteen valmistautuminen on yksi tärkeimmistä asioista synnytyspelon lievittämisessä, ja siksi raskauden aikana kannattaa osallistua synnytysvalmennukseen. Kursseilla oppii ennen kaikkea ymmärtämään, että raskaus ja synnytys ovat luonnollisia asioita. Tämän lisäksi ammattilaiset auttavat sinua rentoutumaan ja hengittämään oikein synnytyksen aikana.
  • Vähentääksesi stressiä ja ymmärtääksesi paremmin, mitä edessä on, lue aiheeseen liittyviä kirjoja ja artikkeleita ja selvitä esimerkiksi, mitä ovat synnytyksen eri vaiheet. Tämä on hyvä tapa karkottaa osa huolista ja saada vastauksia moniin päässä liikkuviin kysymyksiin.
  • On olemassa erilaisia rentoutustekniikoita, joilla voit yrittää lievittää ahdistuneisuuttasi ja hallita negatiivisia tunteita. Hengitys ja rentoutuminen kietoutuvat tiiviisti yhteen, sillä oikein hengittäessä on helpompi rentoutua ja rentoutuneena on helpompi hengittää. Rentoutumista ja hengittämiseen keskittymistä on hyvä harjoitella jo raskauden aikana.
  • Pelkojen, epäilysten ja huolten jakaminen samassa tilanteessa olevien kanssa voi olla suureksi avuksi. Se, että tiedät, että et ole ainoa nainen maailmassa, joka käy läpi näitä haasteita, rauhoittaa hermojasi. Samoin raskauden ja synnytyksen aikaisemmin läpikäyneiden naisten kanssa keskustelemisesta voi olla iso apu. Pyri kuitenkin pysymään erossa negatiivisista kokemuksista keskustelemisesta, sillä niistä ei ole mitään hyötyä.
  • Kumppanisi tulisi olla tärkein tukesi niin raskauden kuin synnytyksenkin aikana. Jaa hänelle tunteesi raskauden aikana ja pyydä häntä olemaan läsnä ja aktiivinen synnytyksessä.
  • Odottava äiti voi usein suunnitella lähestyvää synnytystä kätilön tai muun hoitohenkilökuntaan kuuluvan henkilön kanssa kanssa. Tällöin pystyt kertomaan, miten haluat synnytyksen tapahtuvan ja kenen haluat olevan tukenasi synnytyksen hetkellä.
  • Synnytys ei ole koskaan täysin kivutonta, mutta muista, että suurimmassa osassa tapauksia kipua voidaan lievittää.
  • Jos synnytyspelkosi on niin voimakasta, että se vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi, keskustele asiasta neuvolassa tai lääkärissä. Ammattilaisten kanssa keksitte varmasti tapoja, joilla helpottaa tilannetta.

Pessimismiin tai pahimman pelkäämiseen ei ole mitään syytä. Raskauden aikaiset tutkimukset on kehitetty juuri sitä varten, että sekä äidillä että sikiöllä varmistetaan olevan kaikki hyvin. Suo­messa on turval­lista syn­nyttää ja syn­tyä. Pohjoismaissa äiti- ja perinataalikuolleisuus on ollut jo pitkään erittäin vähäistä, ja Suomi on tilastoissa maailman kärkimaiden joukossa. Synnytyksessä avustaa lääketieteen ammattilainen, ja kätilöllä ja lääkäreillä on käytössään moderni teknologia, jota voidaan tarvittaessa hyödyntää äidin ja lapsen auttamiseksi.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan synnytykseen negatiivisesti suhtautuvat naiset ovat alttiimpia kivulle. Yritä siis ajatella positiivisesti, sillä tämä saa kehosi vapauttamaan enemmän oksitosiinia, joka auttaa kivun hallinnassa.

Muista myös, että fyysinen valmistautuminen synnytykseen on tärkeää – siihen kuuluu muun muassa alavartalon lihasten harjoittaminen. Voit osallistua myös esimerkiksi odottaville äideille suunnatuille joogatunneille, joilla opetetaan rentoutus- ja meditaatiotekniikoita, samalla huoltaen synnytyksessä koville joutuvia lihaksia. Henkisen valmistautumisen takaamiseksi sinun muistettava, että jokainen nainen on luonnostaan valmis synnytykseen, sillä kyseessä on luonnollinen prosessi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Molina-Fernández, I. Rubio-Rico, L., Roca-Biosca, A., Jimenez-Herrera, M., De la Flor-Lopez, M., & Sirgo, A. (2015). Ansiedad y miedos de las gestantes ante el parto: La importancia de su detección. Revista Portuguesa de Enfermagem de Saúde Mental (13), 17-32.
  • Sadler, Michelle & Rivera, Magdalena. (2015). El temor al parto: Yo no me imagino el parto ideal, yo me imagino el peor de los partos. Revista Contenido. Cultura y Ciencias Sociales. 6
  • Vinacur, J. (2016). El libro del embarazo: guía práctica desde la concepción hasta el parto. Creative Andina Corp. Página 104.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.