Ihana syntymä: Synnytyksen vaiheet - Äitiyden Ihme
 

Ihana syntymä: Synnytyksen vaiheet

Ihana syntymä: Synnytyksen vaiheet

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Uskon, että yksi parhaista tavoista nauttia elämästä on arvostaa sen jokaista vaihetta. Meidän täytyy olla läsnä tässä ja nyt. Synnytyksen vaiheet ovat ihme, ja tämä on avain niiden kokemiseen parhaalla tavalla.

On lukuisia merkkejä, jotka kertovat että synnytys on alkamassa. Yksi näistä on se, että kohdunkaula laajenee kolmesta neljään senttimetriä ja toinen on se, että kohdunkaula lyhenee yli 50%:lla.

Toinen merkki siitä, että synnytys on alkamassa, on se että supistukset tulevat kymmenen minuutin välein ja ovat keskivoimakkaita tai voimakaita.

Mutta ennen kuin tämä tapahtuu, koet myös aiempia synnytyksen merkkejä. Tätä vaihetta kuvaavat supistukset, jotka eivät tapahdu säännöllisesti ja jotka sattuvat hyvin vähän tai eivät ollenkaan.

Lepo voi auttaa hillitsemään näitä merkkejä. Supistusten kesto voi vaihdella muutamasta tunnista useaan päivään.

Jos koet seuraavia merkkejä siitä, että synnytys on alkamassa, on aika mennä sairaalaan:

  • Säännölliset kohdun supistukset, jotka ovat eneneviä ja voimakkaita ja jotka tulevat vähintään viiden minuutin välein ja vähintään tunnin ajan. Nämä supistukset eivät helpota, vaikka lepäisit.
  • Kun raskaana olevalta naiselta menee lapsivesi, tuntuu siltä, kuin olisi virtsannut tahattomasti. Tässä tapauksessa tulee mennä sairaalaan, vaikkeivät supistukset olisikaan alkaneet.

Jälkimmäisessä tapauksessa on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota erittyneen nesteen määrään ja laatuun. Lapsiveden tulisi normaalisti olla läpinäkyvää, kuten vesi.

Vihertävä lapsivesi saattaa olla merkki sikiön terveydentilan heikkenemisestä. Mene sairaalaan välittömästi, jos näin käy.

Synnytyksen vaiheet voivat olla pelottavia, mutta terveyden ammattilaiset pitävät sinusta huolta.

Veren havaitseminen

Emättimestä erittyvissä eritteissä saattaa olla pieniä määriä verta, mikä on toisinaan normaalia. Tämä veri on hyvin vaaleaa, vaaleampaa kuin kuukautisveri. Englanniksi tämä ilmiö tunnetaan nimellä “spotting”.

Jos verenvuoto muistuttaa kuukautisverenvuotoa tai on sitä runsaampaa, mene sairaalaan välittömästi.

Ennen kuin saat nähdä vauvasi kasvot  ja koskettaa niitä, pitää vauvaasi sylissäsi sekä ruokkia häntä, sinun tulee käydä läpi monet muut synnytyksen vaiheet.

Ennen suurta päivää sinun tulee olla valmistautunut. Nykyään suurin osa synnytysyksiköistä ottaa vanhempien toiveet synnytyksen suhteen huomioon.

Jotkin sairaalat saattavat luoda sinulle oman synnytyssuunnitelman. Tämä on dokumentti, jonka voit täyttää etukäteen. Suunnitelmassa on tiedot siitä, millaista lääketieteellistä hoitoa äiti toivoo saavansa.

Espanjan lastenlääkäriliitto selittää, että vaikkei äidillä olisi ollutkaan mahdollisuutta täyttää synnytyssuunnitelmaa, terveyden ammattilaisten, jotka hoitavat häntä synnytyksen aikana, pitäisi antaa kaikki tarvittavat tiedot.

Terveysalan ammattilaiset kertovat, millaisia tavalliset lääketieteelliset toimenpiteet ovat ja millaisiin neuvonta- ja ohjauspalveluihin olet oikeutettu.

Synnytyksen vaiheet ovat muun muassa kohdunkaulan laajeneminen ja säännölliset supistukset

Ihana syntymä ja synnytyksen vaiheet

Seuraavassa kuvaamme yksityiskohtaisesti luonnollisen synnytyksen vaiheet.

Tämä kuvaus perustuu Espanjan lastenlääkäriliiton valmistamaan ja julkaisemaan dokumenttiin, joka tarjoaa neuvoja ja selityksiä omassa Käytännön ohjeita vanhemmille -tietopaketissaan.

Laajentumisvaihe

Supistukset ovat usein ensimmäinen merkki siitä, että synnytys on alkamassa, mutta itse asiassa synnytyksen ensimmäinen vaihe on kohdunkaulan laajeneminen.

Tämä voi kestää kymmenen tuntia naisilla, jotka ovat synnyttäneet aikaisemmin. Sen sijaan ensisynnyttäjillä tämä vaihe voi kestää noin viisitoista tuntia.

Tämä on tavallisesti raskauden pisin vaihe, ja siihen kuuluu lukuisia muutoksia sekä äidin että vauvan osalta, jotka mukauttavat ja helpottavat synnytystä.

Kun tämä vaihe on alkanut, synnytys ei tavallisesti pysähdy, ellei synnytyksen etenemisessä ole jokin ongelma.

Huomaat säännöllisiä ja voimakkaita supistuksia, jotka ovat usein kivuliaita ja jotka eivät lakkaa, vaikka lepäisit hetken. Nämä voivat vaihdella kahdesta neljään tai jopa viiteen supistukseen kymmenen minuutin välein.

Kohdunkaulan laajenemisen aikana on useita askelia, joita tulee noudattaa riippuen siitä, kuinka tiheään supistukset tulevat.

Synnytysvaihe

Kun kohdunkaulasi on täysin laajentunut, eli noin 10 cm, seuraava vaihe onkin vauvan synnyttäminen. Synnytyksen vaiheet päättyvät tähän, eli siihen, kun vauva on kokonaan ulkona.

Synnytyksen piirteitä:

  • Kesto: Synnytys kestää noin kaksi tuntia ensisynnyttäjillä ja noin tunnin ajan naisilla, jotka ovat synnyttäneet aiemmin.

Otathan kuitenkin huomioon, että tämä vaihe voi kestää kauemmin, jos valitset epiduraalipuudutuksen.

  • Supistukset ovat säännöllisiä ja voimakkaampia, mutta niiden tiheys saattaa pienentyä.
  • Koet tarvetta ponnistaa.

Emättimen ja peräsuolen alueella tuntuu painetta, mikä aiheuttaa tarpeen ponnistaa.

Tämä voi olla merkki siitä, että kohdunkaula on täysin laajentunut ja vauvan pää on laskeutunut synnytyskanavaan.

Epiduraalisen kipulääkityksen kanssa et välttämättä koe tätä tunnetta tai saatat tuntea sen hyvin heikosti. Sinua kehoitetaan ponnistamaan spontaanisti, kun tunnet supistusten tulevan.

Ohjattua ponnistamista voidaan myös käyttää: tässä tapauksessa asiantuntija kertoo, milloin ja kuinka paljon tulee ponnistaa.

Muutaman minuutin jälkeen saat vauvan syliisi. Nyt sitten alkaa uusi vaihe: lapsesi kasvattaminen ja hänestä huolehtiminen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.