Raskauden aikaisen uinnin hyödyt - Äitiyden Ihme
 

Raskauden aikaisen uinnin hyödyt

Jos haluat pysyä fyysisesti aktiivisena raskausaikana, pidä mielessäsi, että uimisesta on lukemattomia etuja odottavalle äidille. 
Raskauden aikaisen uinnin hyödyt

Viimeisin päivitys: 03 marraskuuta, 2019

Uinti on erityisen terveellinen liikuntamuoto odottaville äideille, ja raskauden aikaisen uinnin hyödyt ovat moninaiset. Toisin kuin monet muut raskaammat ja rankemmat urheilulajit, uinti on kevyttä aerobista liikuntaa, jota on turvallista ja suotuisaa harrastaa koko raskauden ajan.

Niin kauan kuin odottavalla äidillä on neuvolan hoitajan tai lääkärin lupa harrastaa liikuntaa, uiminen on turvallista aina ensimmäisestä raskauskolmenneksesta eteenpäin.

Raskauden aikaisen uinnin hyödyt

Seuraavaksi listaamme tärkeimmät raskauden aikaisen uinnin hyödyt.

1. Selkäkivut helpottavat

Uiminen vähentää merkittävästi lapsen painon vaikutusta äidin selkärankaan. Vesiliikunnan aikana, olipa kyse sitten uimisesta tai vesijumpasta, painovoima katoaa ja vesi kannattelee uimarin painoa. Näin odottava äiti voi suorittaa liikkeitä ilman, että selkärankaan tai niveliin kohdistuu painoa.

Tämän tyyppisessä liikunnassa nivelet eivät rasitu, mikä on erityisen hyödyllistä odottavan äidin painon noustessa.

2. Keho hyötyy monella tapaa

Säännöllinen ja maltillinen uiminen on yksi parhaista tavoista polttaa kaloreita. Lisäksi uinti on todella hyvä tapa rentouttaa kehoa ja samaan aikaan kiinteyttää ja hoikentaa vartaloa.

Raskauden aikaisen uinnin hyödyt

3. Stressin ja lihasten supistelun vähentyminen

Veden keholle antama jatkuva hieronta vähentää tulevan äidin stressiä. Se myös vapauttaa lihaskireyttä, jota usein esiintyy raskauden aikana.

Nesteen kertyminen, etenkin alaraajoihin, on yleinen oire raskauden aikana, ja voi johtaa jatkuvaan turvotukseen. Monet naiset kärsivät turvonneista jaloista ja nilkoista raskaana ollessaan. Vedessä keho kelluu, ja sen paino on vain murto-osan normaalista. Tämä luo helpotusta paineeseen, jota sekä ala- että yläraajat tuntevat.

Uinti on rentouttava ajanviete, joka antaa mahdollisuuden ojennella käsiä ja jalkoja, mikä myös omalta osaltaan lievittää lihasjännitystä.

“Lihavuuden tunne kestää yhdeksän kuukautta, mutta äidiksi tulemisen ilo kestää ikuisesti.”

– Nikki Dalton

4. Olo tuntuu kevyemmältä

Tulevat äidit, jotka päättävät uida yhdeksän raskauskuukautensa aikana, auttavat kehojaan voimaan paremmin. Se on kuitenkin tehtävä tietoisesti ja lääkärin luvalla.

Uinti lisää muun muassa diureesia, vähentää turvotusta ja auttaa tulevia äitejä tuntemaan olonsa kokonaisvaltaisesti kevyemmäksi.

Niinpä uinti antaa raskaana oleville naisille mahdollisuuden löytää nopeasti helpostusta monista epämiellyttävistä oireita, jotka ovat tyypillisiä raskauden aikana.

Samalla uiminen pitää yllä hyvää fyysisen aktiivisuuden tasoa.

5. Psyykkiset hyödyt

Tulevat äidit, jotka valitsevat uinnin raskauden aikana, saavat myös paljon psyykkisiä hyötyjä. Tämä urheilulaji lievittää stressiä ja jännitystä sekä tarjoaa pakokeinon jokapäiväisen elämän ongelmista.

Siksi uinti ei pelkästää edistä fyysistä hyvinvointia vaan myös naisen psyykkistä hyvinvointia.

6. Vesi lievittää turvotusta

Naiset käsillä ja jaloilla on tapana turvota raskauden aikana nesteen kertymisen takia.

Uidessa raajat ovat kokonaan veden varassa ja tämä saa nesteet virtaamaan takaisin kohti munuaisia. Nämä liikkeelle lähteneet nesteet poistuvat sitten virtsan mukana.

Samanaikaisesti uiminen myös parantaa kehon verenkiertoa. Tämä myös osaltaan auttaa poistamaan ylimääräisiä nesteitä jaloista ja nilkoista.

Raskauden aikaisen uinnin hyödyt

Parhaat uintityylit odottaville äideille

Epäilemättä rintauinti on sopivin uinti tekniikka raskaana oleville naisille. Tämä johtuu siitä, että siinä ei tarvita vartalon kiertoja, eikä siihen liity huomattavaa voiman käyttöä.

Raskauden aikana selkärangalla ja lantiolla on tapana taipua eteenpäin. Rintauinti kuitenkin auttaa vahvistamaan ja rentouttamaan kaikkia selän lihaksia.

Toinen suositeltava uinti tekniikka on selkäuinti. Tämä tekniikka ei aiheuta lainkaan riskiä vauvalle ja auttaa vähentämään lihaskipuja, joita on tapana kertyä raskauden aikana.

Yhteenvetona, on tärkeää korostaa lääkärin ja gynekologin kuulemisen tärkeyttä ennen minkään liikunnallisen rutiinin aloittamista.

Näin voit välttää liikunnan seurauksena mahdollisesti ilmeneviä ongelmia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.