Synnytys viivästyy: Syyt, riskit ja toimet - Äitiyden Ihme
 

Synnytys viivästyy: Syyt, riskit ja toimet

Synnytys viivästyy: Syyt, riskit ja toimet

Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2019

Moni odottava äiti miettii, mitä tapahtuu, jos synnytys viivästyy. Tämä on tärkeä kysymys, sillä synnytyksen viivästymisestä voi seurata vauvalle monenlaisia riskejä.

Synnytys voi viivästyä useista eri syistä. On normaalia huolestua, jos lääkärin ennustama laskettu aika on takana, eikä vauvaa edelleenkään kuulu. Jokaisen tulevan vanhemman on hyvä olla tietoinen niistä tekijöistä, jotka voivat lykätä lapsen syntymää.

Koska istukan toiminta heikentyy sitä mukaa, kun synnytys viivästyy, vauva ei saa sen kautta enää happea ja ravinteita entiseen tapaan. Tämä voi aiheuttaa sikiölle erilaisia komplikaatioita.

Synnytyksen viivästyminen on kuitenkin suhteellisen yleistä. Kymmenestä odottavasta äidistä kolme synnyttää vasta lasketun ajan jälkeen.

4 tekijää, joiden takia synnytys voi viivästyä

Virhelaskelmat

Lääkäri arvioi raskauden alkaneen 14 päivän sisällä viimeisistä kuukautisista, ja tämän perusteella hän laskee myös arvioidun ajan synnytykselle. Tosiasiassa vain harvalla naisella kuukautiskierto on tasan 28 päivää. Tämä voi johtaa virheisiin arvioidun lasketun ajan suhteen.

Synnytys viivästyy: Syyt, riskit ja toimet

Ensisynnyttäjä

Ensimmäistä lastaan odottavilla naisilla on suurempi todennäköisyys synnyttää vasta 40. raskausviikon jälkeen. Ensisynnyttäjän kohtu tarvitsee enemmän aikaa valmistautuakseen synnytykseen. Tämä johtuu siitä, että kohtu ei ole käynyt aikaisemmin läpi raskautta tai synnytystä.

Stressi ja ahdistuneisuus

Näitä tuntemuksia kokevat yleensä naiset, jotka pelkäävät synnytystä sen perusteella, mitä ovat kuulleet muilta äideiltä. Tämän vuoksi odottavan äidin suositellaan pyrkivän rentoutumaan mahdollisimman paljon ja pitävän ajatuksensa positiivisina synnytyksen lähestyessä.

Keltarauhashormoni

Jos odottava äiti on ottanut keltarauhashormonia ennenaikaisen synnytyksen tai keskenmenon estämiseksi, synnytys saattaa viivästyä.

Mitä ovat synnytyksen viivästymisen mahdolliset riskit?

Eräitä synnytyksen viivästymiseen liittyviä riskejä ovat:

  • Vauvan suuri koko ja paino. Tämä voi vaikeuttaa vauvan kulkeutumista lantion läpi. Joissakin tapauksissa vauvan koko vaatii keisarileikkausta alatiesynnytyksen sijasta.
  • Lapsiveden määrän vähentyminen. Lapsiveden väheneminen voi aiheuttaa napanuoraan painetta, mikä johtaa istukan ikääntymiseen. Tämän tuloksena vauvalle elintärkeiden hapen ja ravinteiden saanti vähenee.
  • Sikiön ahdinko. Tämä tapahtuu silloin, kun sikiön pulssi on epänormaali tai sikiöllä on hapenpuutetta.
  • Lapsenpihkan kulkeutuminen kohtuun. Silloin, kun lapsi viettää kohdussa enemmän aikaa kuin on tarpeen, hän saattaa ulostaa siellä ensimmäistä kertaa, jolloin hänen kehostaan poistuu lapsenpihkaa. Vauva saattaa tässä tapauksessa saada tätä lapsenpihkaa synnytyksen aikana henkeensä.
  • Kohtukuolema. Tämä on harvinainen tilanne, mutta kohtukuoleman riskit kasvavat aina 42. raskausviikon jälkeen.
Mitä tapahtuu, jos synnytys viivästyy?

Kuinka toimia, jos synnytys viivästyy?

Synnytyksen viivästyminen voi johtaa monenlaisiin komplikaatioihin. 40. raskausviikon jälkeen sikiö ja äiti tarvitsevat lääkärintarkastuksen, jotta voidaan varmistaa, että kaikki on kunnossa.

Tällöin tutkimuksen tehnyt lääkäri katsoo myös, onko synnytys käynnistettävä, onko vauva saatava ulos keisarileikkauksella, vai voidaanko synnytyksen luonnollista alkamista vielä odottaa.

Jos olet jo lähellä 42. raskausviikkoasi ja lääkärisi on päättänyt käynnistää synnytyksen, se voidaan tehdä monilla eri menetelmillä, joista esimerkkejä ovat:

  • Vaginaan laitettava prostaglandiini, joka aiheuttaa supistuksia.
  • Oksitosiini. Oksitosiinia käytetään suonensisäisesti supistuksien aikaansaamiseksi.

Suuri osa naisista ei muista viimeisten kuukautistensa tarkkaa päivämäärää, mikä vaikeuttaa tarkan lasketun ajan määrittelemistä.

Lisäksi kaikkien naisten kuukautiskierrot eivät ole samanlaisia tai säännöllisiä. Suurimmassa osassa tapauksia suoritetaan ultraäänikuvaus jo varhain raskauden aikana todennäköisen lasketun ajan saamiseksi.

Eli jos olet 40. raskausviikolla eikä synnytyksen käynnistymisestä ole vielä merkkejä, niin tarkoittaako se, että lapsesi syntymä on viivästynyt?

Vastaus on ei; todennäköisintä on, että alustava laskettu aika oli vain laskettu väärin.

Alustava laskettu aika on arvioiva laskelma, ja synnytyksen viivästymisestä aiheutuvista riskeistä huolimatta hyvä uutinen on se, että suurin osa vauvoista syntyy kuitenkin terveinä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.