Mitä vauva tuntee synnytyksen aikana? - Äitiyden Ihme
 

Mitä vauva tuntee synnytyksen aikana?

Jos olet koskaan pohtinut, mitä vauva tuntee synnytyksen aikana, jatka lukemista ja opi jotakin uutta!
Mitä vauva tuntee synnytyksen aikana?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 20 heinäkuuta, 2019

Kaikki tietävät, että naiset kokevat synnytyksen aikana erinäisiä rankkoja fyysisiä ja emotionaalisia vaiheita. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä syntyvä vauva tuntee synnytyksen aikana? Ota asiasta selvää tässä artikkelissa.

Mitä vauva tuntee synnytyksen aikana?

Synnytys on todellinen virstanpylväs niin tuleville äideille kuin vauvoillekin. Se on ainutlaatuinen kokemus, jonka äidit muistavat varmasti loppuikänsä. Vauvojen näkökulmaa tästä tilanteesta on kuitenkin vaikeampaa tietää, samoin kuin sitä, kokevatko ne synnytyksen aikana kipua.

Kun alamme pohtimaan tätä, niin voimme ainakin sanoa sen, että vauvat ottavat synnytysprosessiin aktiivisesti osaa. Mutta vauvojen ja äitien kokema kipu eriävät kuitenkin toisistaan täysin. Vauvat saattavat kokea jonkin verran kipua synnytyskanavan läpi kulkiessaan, mutta kukaan ei voi sanoa tätä täysin varmaksi. Vauvat voivat liikehtiä ja jopa muotoutua uudelleen kanavan läpi kulkiessaan.

Vauvojen tuntemasta kivusta ei ole siis olemassa pitäviä johtopäätöksiä, mutta vauvojen sykkeen vaihtelu ja syntymän jälkeen saaman unen määrä kielivät hiukan siitä, että prosessiin liittyy jonkin tasoista kipua.

Ensimmäiset supistukset

Hiljalleen tihenevät supistukset ovat selkeä merkki synnytyksen alkamisesta. Itse asiassa istukka ja napanuora puristuvat kokoon jokaisen supistuksen myötä, ja joskus tämä voi väliaikaisesti vaikeuttaa vauvojen hapensaantia. Onneksi tästä ei ole kuitenkaan haittaa suurimmalle osalle vauvoista.

Nämä kohdun supistelut eivät ole vauvoille häiriöksi, ja se on myös nähtävissä niiden sykkeestä. Toisaalta silloin, kun supistukset ovat liian voimakkaita tai synnytys pitkittyy liikaa, vauva ei saa tarpeeksi happea. Tällöin kuitenkin vauvan syke mukautuu hapenpuutteeseen, jolloin syke voi hidastua tai jopa nopeutua supistusten aikana.

Mitä vauva tuntee synnytyksen aikana?

Vauvoilla on rutkasti aikaa tottua supistuksiin, sillä supistukset edistyvät hitaasti ja voimistuvat asteittain.

Matka synnytyskanavan läpi

Vauva laskeutuu supistusten myötä vaiheittain eräänlaiseen tunneliin. Vauva liikehtii eri tavoin ja vaihtaa asentoaan muutaman kerran välttääkseen esteitä matkallaan. Samaan aikaan myös vauvan kaulassa tapahtuu pientä venymistä. Tästä huolimatta asiantuntijat eivät tiedä kuinka paljon kipua vauvat tarkalleen tuntevat tämän lyhyen matkan aikana.

Samalla tavoin kuin lääkärit eivät tiedä paljonko kipua vauvat tuntevat synnytyskanavan läpi kulkiessaan, he eivät myöskään tiedä minkä verran vauvat näkevät tai kuulevat synnytyksen aikana. Mutta silti tiedetään, että vauvan kuulo toimii enemmän tai vähemmän jo ennen maailmaan saapumistaan.

Myös sitä on vaikea tutkia, minkä verran vauvat näkevät ennen syntymistään. Se on kuitenkin tiedossa, että synnyttyään niiden näkökyky on ensin sumea, eivätkä ne kykene kohdistamaan näköään.

Vauvat ovat tavallisesti etutarjonnassa synnytyskanavan läpi kuljettuaan. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden kasvot osoittavat äidin selkää kohti. Tämän jälkeen ne etenevät kohdusta ulos supistusten aikana tapahtuvien lempeiden työntöjen myötä.

Äiti saattaa tuntea olonsa synnytyksen aikana erilaiseksi kuin yleensä kasvavan stressin, adrenaliinin ja kortisolitasojen myötä, jotka antavat äidille voimaa ponnistaa vauva maailmaan. Siinä vaiheessa, kun vauva saa päänsä ulkoilmaan, se alkaa jo hengittämään omin neuvoin.

Mitä vauva tuntee synnytyksen aikana?

Yhteenveto

Kuten näet, siitä ei juuri keskustella, mitä vauva tuntee synnytyksen aikana, ikään kuin niillä olisi synnytyksessä pelkkä passiivinen rooli. Mutta vauvat todella osallistuvat synnytykseen aktiivisesti äidin mukana.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.