Sikiön asento voi vaikuttaa synnytykseen - Äitiyden Ihme
 

Sikiön asento voi vaikuttaa synnytykseen

Sikiön asento kohdussa vaikuttaa suurelta osin siihen, syntyykö vauva luonnollisesti alateitse vai keisarinleikkauksella. Jatka lukemista, niin saat tietää, miten sikiön asento kohdussa vaikuttaa synnytykseen.
Sikiön asento voi vaikuttaa synnytykseen

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sikiön asento määrittämään sen, millä tavoin lapsi syntyy. Sikiön asennolla voi olla vaikutusta sen suhteen, syntyykö vauva alaltiesynnytyksellä vai joudutaanko turvautumaan keisarileikkaukseen.

Synnytyksen lähestyessä 85 % sikiöistä on asettunut kohtuun pää alaspäin, eli raivotarjontaan. Useimmiten vauva siis hakeutuu oikeaan asentoon, jolloin synnytys tapahtuu alateitse emätinkanavan kautta.

On hyvä pitää mielessä, että jokainen tapaus on omanlaisensa, ja joskus vauva ei jostain syystä pääse raivotarjontaan. Siksi haluammekin jakaa lukijoillemme kaikki yksityiskohdat erilaisista sikiön asennoista kohdussa, jotta odottavat äidit saavat lisää tietoa siitä, miten synnytys todennäköisesti tapahtuu.

Sikiön asento määrittää synnytystavan

Vauvan on tärkeä olla oikeassa asennossa kiinnittyneenä äidin lantioon, jotta alatiesynnytys onnistuu.

Raivotarjonta voi myös helpottaa keisarileikkauksen tekemistä. Raskauden seitsemännellä kuulla sikiö alkaa hakeutua raivotarjontaan. Raivotarjonnassa vauvan pää lähestyy äidin lantiota.

Vauvan raivotarjontaan hakeutuminen tapahtuu luonnostaan. Tilastojen mukaan ensiraskauksissa vauva saattaa vielä vaihtaa asentoaan kahdeksannella raskauskuulla. Joissakin tapauksissa sikiö saattaa vaihtaa asentoa jopa vain muutamaa viikkoa ennen laskettua aikaa.

On olemassa muitakin sikiön asentoja, jotka saattavat hankaloittaa synnytystä. Seuraavaksi esittelemme muutaman esimerkin sikiön erilaisista asennoista.

Sikiön asento äidin kohdussa vaikuttaa synnytystapaan.

Etutarjonta

Tässä asennossa vauvan niska on äidin lantion edustalla. Tämä sikiön asento edistää synnytystä, joka voi tapahtua nopeastikin asennosta johtuen.

Takaraivotarjonta

Sikiön takaraivotarjonta on myös sopiva asento. Jos vauvan niska on äidin selkärankaa kohden, saattaa se kuitenkin aiheuttaa äidille selkäkipuja ja väymystä synnytyksen aikana.

Kun lapsi on asettunut raivotarjontaan, on suuri todennäköisyys, että synnytys tapahtuu luonnollisesti alateitse. Jos sikiöllä on kuitenkin vaikeuksia asettautua takaraivotarjontaan, saatetaan joutua käyttämään avuksi pihtejä.

Keisarinleikkauksen aiheuttavat sikiön asennot

On olemassa asentoja, jotka vaikeuttavat lapsen syntymistä luonnollisesti alakautta, jolloin joudutaan suorittamaan keisarileikkaus.

Kasvotarjonta

Sikiö voi kääntyä kasvotarjontaan, jos äidin kohdussa on jonkinlaisia ongelmia. Tämän johdosta lapsi syntyisi kasvot tai otsa edellä, mikä johtaisi kohdunsuun laajenemisen vaikeutumiseen.

Poikittaistarjonta

Noin 0,2 % raskauksista sikiö on poikittaistarjonnassa. Kuten nimikin kertoo, on vauva poikittaisessa asennossa synnytyskanavan yläpuolella. Tällaisessa tapauksessa on mahdotonta synnyttää lasta emätinkanavan kautta.

Raskauden seitsemännellä kuulla sikiö alkaa hakeutua raivotarjontaan. Raivotarjonnassa vauvan pää lähestyy äidin lantiota.

Perätila

Sikiö saattaa joutua perätilaan, jos napanuora on liian lyhyt. Näin voi tapahtua myös, jos sikiöllä on epämuodostumia tai jos istukka sijaitsee kohdunkaulan yläpuolella.

Sikiön ollessa perätilassa, näyttää kuin hän istuisi takapuolellaan. Kun on synnytyksen aika, lapsi olisi tulossa ulos jalka tai jalat edellä.

Pienessä osassa synnytyksiä äiti on voinut synnyttää lapsen luonnollisesti alateitse, vaikka vauva onkin ollut perätilassa. Näin on tapahtunut äidin toisessa tai kolmannessa synnytyksessä, kun äidin lantio on leventynyt.

Yleisin sikiön asento kohdussa synnytyksen lähestyessä on raivotarjonta.

Kuinka sikiön asentoa kohdussa voidaan muuttaa?

Vauvan asentoa kohdussa on mahdollista muuttaa, jotta luonnollinen alatiesynnytys onnistuu. Ennen kätilö saattoi hieroa äidin vatsaa, jotta vauva muuttaisi asentoa. Synnytyslääkäri voi myös hieroa vatsaa synnytyksen aikana. Jos lapsi on poikittaisessa asennossa, voidaan hänet saada helposti raivotarjontaan.

Lisäksi voidaan harkita uintia, joogan harrastamista vähintään 20-30 minuuttia päivässä tai istumista suuren jumppapallon päällä ja siinä eteenpäin nojaamista. Nämä ovat kaikki toimintoja, jotka pyrkivät auttamaan lasta oikeaan asentoon, jotta hän saapuisi maailmaan turvallisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carroli, G., & Mignini, L. (2009). Episiotomy for vaginal birth. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000081.pub2
  • Koridze, S., Kintraia, N., & Machavariani, P. (2015). CESARIAN SECTION – HIGHER RATE AND HIGHER CHALLENGES. Georgian Med News.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.