Vastasyntyneen hengitys - Äitiyden Ihme
 

Vastasyntyneen hengitys

Vastasyntyneen hengitys

Viimeisin päivitys: 14 huhtikuuta, 2019

Vastasyntyneen hengitys on yksi vanhempia eniten huolestuttavista asioista. On hyvä pitää mielessä, että vauvat hengittävät huomattavasti aikuisia nopeammin, ja hengityksen rytmi voi olla epäsäännöllinen.

Vaikka vauvan hengitysteiden toiminnan epäsäännöllisyys voi aiheuttaa vanhemmissa huolta, useimmiten ei ole syytä huoleen. Hengitysnopeuden heittely on täysin normaali ilmiö vastasyntyneellä, ja rytmi tasaantuu hänen kehittyessään. Yleisesti ottaen vastasyntyneen tulee ottaa 40-60 hengenvetoa minuutissa.

Vastasyntyneen hengitys

Vastasyntynyt siis hengittää nopeammin kuin aikuinen, mikä johtuu siitä, että hänen keuhkojensa kapasiteetti on alhainen, eikä happea pääse sisään paljon kerrallaan. Hän siis hengittää sisään ja ulos nopeaan tahtiin. Aikuinen hengittää noin 18-20 kertaa minuutissa, ja kuten mainitsimmekin, vastasyntynyt 40-60 kertaa.

“Vauva itkee syntyessään, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun hän on erossa rakkaudesta.”

– Kamand Kojouri

Hengityksen rytmi ei ole tasainen, sillä vastasyntyneen hengitys on pinnallista ja nopeaa. Joskus se on hitaampaa ja pidempää ja toisinaan huomattavasti nopeampaa. Vauva voi lakata hengittämästä muutamaksi sekunniksi, ja tällaiset lyhyet katkokset ovat normaaleja useimmilla terveillä vauvoilla.

Varmistaaksesi, että vauva hengittää oikein, ota avuksi seuraavat ohjeet:

 • Tarkkaile vauvan rintaa viikon ajan ja etsi epäsäännöllisyyksiä sen nousussa ja laskussa. Jos rytmi muuttuu, ota yhteyttä lääkäriin.
 • Kuuntele vauvan ääniä hänen nukkuessaan. Suositeltavaa on laittaa korva lapsen suun tai nenän lähelle, jotta havaitset epäsäännöllisyydet vauvan hengityksessä.
 • Aseta poskesi vauvan nenän ja suun viereen havaitaksesi hengityksen kosteuden ja kuumuuden. Tarkkaile, ilmeneekö unen aikana muutoksia.
Vastasyntyneen hengitys

Miksi vastasyntynyt hengittää äänekkäästi?

Usein äänekäs hengitys johtuu ilman virtaamisesta syljen yli, jota kertyy vauvan kurkun takaosaan. Toisin kuin aikuiset, vauvat eivät osaa selvittää kurkkuaan tai yskiä halutessaan tai tietoisesti hallita oma hengitystään.

Siksi suositellaan suolaliuostippojen käyttöä tarpeen mukaan. Ne liuottavat nenän eritteitä ja auttavat poistamaan vauvan sieraimia tukkivan liman. Ennen kuin käytät suolaliuosta, kysy asiasta lääkäriltä tai neuvolan hoitajalta ja varmista, että vauvalla ei ole mitään häiriötä, joka aiheuttaa äänekkään hengityksen.

Seuraavat asiat voivat saada vastasyntyneellä aikaan kovaäänistä hengitystä:

 • Hengitystiet ovat kapeat, joten vauva ei voi vetää sisään paljon ilmaa kerrallaan. Hän joutuu hengittämään sisään ja ulos useammin kuin aikuiset.
 • Vastasyntyneellä on hyvin pieni nenä.
 • Nenä voi tukkeutua limasta.
 • Vauva hengittää sisään ja ulos nenän kautta.
 • Jos nenä on tukkoinen, hengitys on äänekkäämpää.
 • Liika syljen kertyminen kurkun takaosaan.
Vastasyntyneen hengitys

Milloin tulee ottaa yhteyttä lastenlääkäriin?

Vähäisiltä tuntuvat oireet voivat pahentua vauvoilla hyvinkin nopeasti, ja lääkärihoitoa suositellaan välittömästi seuraavissa tapauksissa:

 • Vauvan hengityksessä on yli 15 sekuntia kestäviä katkoja.
 • Vauva lakkaa hengittämästä ja suuta ympäröivä alue muuttuu veltoksi, kalpeaksi tai sinertäväksi.
 • Vauvan iho muuttuu sinertäväksi normaalin hengityksen aikana.
 • Vauva oksentaa useamman kerran, eikä syö kunnolla.
 • Korkea kuume (38 astetta tai enemmän).
 • Vauva hengittää hyvin nopeasti.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Association of Ontario Midwives. Comportamiento normal del recién nacido. 2015. [Disponible en línea].
 • Aguarón G. Mecanismos de adaptación del feto a la vida extrauterina en el nacimineto. Exploración y reanimación del recién nacido. Seminario, 05-10-2011. Complejo Hospitalario de Albacete. [Disponible en línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.